Την ανοιχτή ρήξη μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους κατέδειξε η αναβολή της συμφωνίας στη συνεδρίαση του Eurogroup για την καθυστερημένη δόση των 31,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Όπως αναφέρουν μάλιστα οι Financial Times, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ ήρθαν σε σύγκρουση για τον τρόπο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ώστε να έρθει στο βιώσιμο επίπεδο του 120% του ΑΕΠ το 2020.
Σε μία σπάνια ρήξη, ο Γιούνκερ δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup ότι ο στόχος μείωσης του ελληνικού χρέους θα μετατεθεί για το 2020. Η δήλωση αυτή ώθησε την Κριστίν Λαγκάρντ να επαναλάβει την προσήλωση του ΔΝΤ στην αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος.
«Δεν αστειεύομαι», δήλωσε ο Γιούνκερ προς τη Λαγκάρντ, όταν επανέλαβε ότι θα επιμηκυνθεί ο χρόνος μείωσης του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η δήλωση αυτή προκάλεσε την οργή της επικεφαλής του ΔΝΤ, η οποία απάντησε στον Γιούνκερ: «Κατά τη γνώμη μας η κατάλληλη ημερομηνία για τη μείωση του χρέους στο 120% είναι το 2020. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις».
Επιβεβαιώνοντας τη διάσταση ευρωζώνης και ΔΝΤ, και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τοποθέτησε σήμερα τον ορίζοντα για βιώσιμο ελληνικό χρέος στο 2022, χαρακτηρίζοντας «υπερβολικά φιλόδοξο» το στόχο για το 2020. Για την επίτευξη του στόχου για τη βιωσιμότητα του χρέους, ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθεί «κούρεμα» στον επίσημο τομέα.
Δικαιολόγησε επίσης τη διετή επιμήκυνση στο πρόγραμμα προσαρμογής (μέχρι το 2016) λέγοντας πως ο μέχρι πρότινος στόχος για το 2014 «είναι μη ρεαλιστικός».
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι στόχος είναι να έχει επιτευχθεί συμφωνία ώστε η εκταμίευση να γίνει μέχρι το τέλος του μήνα. Μιλώντας την Τρίτη, ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι «στόχος μας είναι να έχουμε μία αρχική συμφωνία μέχρι τις 20 Νοεμβρίου», οπότε και συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup, ώστε η συμφωνία αυτή «να υποβληθεί για έγκριση και να προχωρήσουμε στην εκταμίευση των κεφαλαίων μέχρι το τέλος του μήνα».
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός υποστήριξε ότι πρέπει να επικεντρωθούμε σε λύσεις που δεν θα περιλαμβάνουν τη διαγραφή χρέους του επίσημου τομέα. Σημείωσε μάλιστα ότι πρέπει να γίνουν βήματα αναφορικά με τα επιτόκια των δανείων που χορηγούνται στην Ελλάδα. Παράλληλα, όπως είχε αναφέρει στο γερμανικό ραδιόφωνο μετά το Eurogroup, ο Σόιμπλε τόνισε ότι η πρόοδος στην Ελλάδα είναι «αδιαμφισβήτητη» αλλά παραμένει ακόμη «ανοικτό ζήτημα» το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.
Οι αποφάσεις θα πρέπει να περάσουν από τη Μπούντεσταγκ. Ο Σόιμπλε εκτίμησε επίσης ότι θα είναι σε θέση να ενημερώσει τη γερμανική Βουλή την επόμενη εβδομάδα«ώστε τη Μπούντεσταγκ να ψηφίσει νωρίτερα».
Goldman Sachs: Απαιτείται μείωση του χρέους άνω των 80 δις
Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι θα απαιτηθεί δραστική μείωση του ελληνικού χρέους άνω των 80 δισ. ευρώ για να περιορισθεί το ελληνικό δημόσιο χρέους στα επίπεδα του 120% του ΑΕΠ έως το 2020 εκφράζουν αναλυτές της Goldman Sachs σε έκθεση που δημοσιοποίησαν σήμερα με τίτλο: «Βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους: Επιβεβλημένη Αναδιάρθρωση του Επίσημου Τομέα».
Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας σημειώνουν ότι για να αυξηθούν υπό ρεαλιστικές παραδοχές οι πιθανότητες μειώσεως του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 120% έως το 2020 θα απαιτηθεί μια πολύ μεγαλύτερη μείωση του δανειακού βάρους η οποία θα ξεπεράσει ακόμη και τα 80 δισ. ευρώ.
Η Goldman Sachs κάνει αναφορά στις λύσεις για την ελάφρυνση του χρέους που βρίσκονται υπό συζήτηση και θεωρούνται πολιτικά εφικτές και αφορούν στη μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων, στην επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, αλλά σε ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους.
Ξεκαθαρίζεται δε πως αυτές οι παρεμβάσεις δεν επαρκούν για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους όπως αυτή ορίζεται από τους φορείς χάραξης πολιτικής και μεταξύ άλλων προτείνεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM (η οποία όπως αναφέρεται δεν μπορεί να περιλαμβάνει το σύνολο των 48 δισ. ευρώ για τεχνικούς λόγους ).
Οι ίδιοι αναφέρουν πως αυτή η περίπτωση φαίνεται επί του παρόντος πολιτικά ανέφικτη και θεωρούν ως πιο πιθανή έκβαση κάποια μικρή ελάφρυνση του χρέους, τη συνέχιση της χρηματοδότησης από τον επίσημο τομέα, αλλά και τη διατήρηση της αβεβαιότητας σχετικά με το προφίλ του ελληνικού χρέους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου