Ετικέτες

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Η Ρωσία θέλει να γίνει θαλάσσια υπερδύναμη



Αντρέι Κισλιακόφ, ειδικά για τη Russia Beyond the Headlines
Ομάδες Μάχης Αεροπλανοφόρων, που θα είναι σε θέση να επεμβαίνουν σε όλα τα «καυτά» σημεία του πλανήτη, σκοπεύει να διαμορφώσει η Ρωσία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις νέες παγκόσμιες προκλήσεις.
Η Ρωσία θέλει να γίνει θαλάσσια υπερδύναμη
Η Ρωσία έχει διατηρήσει τη «Ναυπηγική Σχολή» της και ότι έχει συσσωρευμένη τεχνολογική δυνατότητα και εμπειρία για την κατασκευή αεροπλανοφόρων. Πηγή: No hay planes concretos para la construcción de estos buques, aunque la situación podría cambiar con el nuevo ministro de Defensa. Fuente: flickr
Πρόσφατα, λίγο πριν από την παραίτηση του υπουργού Άμυνας Σερντιουκόφ, ο Βίκτορ Τσιρκόφ, στη διάρκεια της συνάντησης του με τους στρατιωτικούς ακολούθους, στη Μόσχα, είπε, αναφερόμενος στις νέες παγκόσμιες προκλήσεις και τον ρόλο του ρώσικου στόλου σε αυτό το νέο γεωστρατηγικό περιβάλλον: «Μέχρι το 2030, το Πολεμικό Ναυτικό μας θα μπορεί να εξασφαλίσει την προστασία των συμφερόντων της χώρας μας σε οποιαδήποτε περιοχή του παγκόσμιου ωκεανού, να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις στρατηγικές πυρηνικές προκλήσεις και να εγγυηθεί την πυρηνική αποτροπή».

Ο Ναύαρχος είπε ότι η νέα αμυντική στρατηγική έχει περάσει, από το επίπεδο των ειδικών ομάδων δράσης του ΠΝ, οι οποίες συνεργάζονται για συγκεκριμένες αποστολές με τις task forces ομάδες των άλλων Οπλων των Ενόπλων Δυνάμεων, στη δημιουργία διακλαδικών δομών στις ρώσικες ΕΔ. Με τον τρόπο αυτό, όλοι οι κλάδοι των ΕΔ θα συνεισφέρουν στη δημιουργία διακλαδικών σχηματισμών που θα συνενώνει όλα τα στρατεύματα και τις Ειδικές Δυνάμεις στο θέατρο μάχης, κάτω από μια ενιαία διοίκηση.

Στα «καυτά» σημεία του πλανήτη

Το βασικό συμπέρασμα από τα λόγια του Αρχηγού είναι ότι ο ρωσικός στόλος στις σημερινές συνθήκες αποτελεί «εγγύηση για την επίλυση των στρατηγικών στόχων στα θέατρα του πολέμου». Πολύ περισσότερο, ότι κάτι τέτοιο μπορεί να εξασφαλιστεί χάρις στα αεροπλανοφόρα. Ακριβέστερα, στις Ομάδες Μάχης Αεροπλανοφόρων (ΟΜΑ). Ο σχηματισμός αυτός αποτελείται από ένα αεροπλανοφόρο, που συνδυάζει και τους τρεις κλάδους των ΕΔ: Ναυτικό, Αεροπορία και Στρατό Ξηράς. Δυνάμεις ικανές να διεξάγουν τις «απόλυτες» στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Στο σημερινό απρόβλεπτο κόσμο, ακόμη και η απλή εμφάνιση ενός ισχυρού πλοίου με πεζοναύτες και αεροσκάφη, ανοικτά των ακτών σε οποιοδήποτε «καυτό σημείο» του πλανήτη, μπορεί να αποτρέψει κάθε δυνητικό επιτιθέμενο. Η δυνατότητα της ταχείας ανάπτυξης της ΟΜΑ, αποτελεί ένα γεωστρατηγικό εργαλείο πολιτικής επιρροής της Ρωσίας σε καιρούς ειρήνης.

Τα σχέδια για την κατασκευή αεροπλανοφόρων, τα ανακοίνωσε επίσημα το Γενικό Επιτελείο του Πολεμικού Ναυτικού πριν από ένα χρόνο, επισημαίνοντας ότι το πρώτο «πλωτό νησί» θα καθελκυσθεί στα μέσα της επόμενης δεκαετίας, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εκσυγχρονισμού του ΠΝ, σαν κύρια αμυντική προτεραιότητα της περιόδου μέχρι το 2020.

Νέο πυρηνικό αεροπλανοφόρο

Λίγο νωρίτερα, στα μέσα του 2011, ο τότε επικεφαλής του κρατικού ομίλου «Ένωση Ναυπηγο-κατασκευαστικών Εταιρειών» (ΕΝΕ), που συνενώνει τα κρατικά Ναυπηγεία της Ρωσίας, Ρομάν Τροτσένκο, δήλωνε ότι το 2016 θα ξεκινήσουν οι εργασίες για το σχεδιασμό ενός σύγχρονου πυρηνικού αεροπλανοφόρου. Πέντε χρόνια αργότερα, το αεροπλανοφόρο μπορεί να ενταχθεί επιχειρησιακά στο ΠΝ. Επιπλέον, μαζί με το αεροπλανοφόρο θα κατασκευαστούν καταδρομικά πλοία συνοδείας. Με άλλα λόγια, σχεδιάζεται η ανάπτυξη μια πλήρους ΟΜΑ.

Να σημειωθεί ότι η Ρωσία έχει πουλήσει πρόσφατα δύο αεροπλανοφόρα, το «Admiral Gorshkov» στην Ινδία, και το «Varyag» στην Κίνα. Και τα δύο χτίστηκαν στα «Ναυπηγεία της Μαύρης Θάλασσας» (πόλη Νικολάγιεφ, Ουκρανία), με διαφορά έξι χρόνια. Στη συνέχεια τα δύο πλοία αναβαθμίστηκαν. Το μεν «Gorshkov» στη ρωσική εταιρεία «Sevmash», το δε «Varyag» στα κινέζικα Ναυπηγεία Dalian Shipyard.

Παρά ταύτα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν εάν η Ρωσία κυριολεκτεί όταν λέγει ότι θέλει να γίνει θαλάσσια υπερδύναμη, και να κατασκευάσει πολλά και προωθημένα τεχνολογικά αεροπλανοφόρα. Σύμφωνα με τον κορυφαίο ναυπηγό, Βαλέρι Μπάμπιτς, ο οποίος σήμερα ζει στην Ουκρανία, μετά την ολοκλήρωση του «Gorshkov», «η εμπειρία της Ρωσίας στην κατασκευή αεροπλανοφόρων, μέχρι το 2020, θα έχει μείνει στα αζήτητα». Το ίδιο λέγει και ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας, πρώην διοικητής του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ναύαρχος Βλαντίμιρ Κομογιέντοφ, ο οποίος πιστεύει ότι η τεχνολογία της εποχής της ΕΣΣΔ στα αεροπλανοφόρα, θα χάσει την αξία της μέχρι το 2020.

Παρόλα αυτά, ο εκπρόσωπος της ΕΝΕ, Αλεξέι Κράβτσενκο, πιστεύει ότι η Ρωσία έχει διατηρήσει τη «Ναυπηγική Σχολή» της και ότι έχει συσσωρευμένη τεχνολογική δυνατότητα και εμπειρία για την κατασκευή αεροπλανοφόρων. Αυτό που λείπει, είπε, είναι η πολιτική απόφαση. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι ο νέος υπουργός Άμυνας θα είναι πιο ακριβής στις αποφάσεις του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου