Ετικέτες

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Πλούταρχος ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΜΗ ΔΕΙΝ ΔΑΝΕΙΖΕΣΘΑΙ


Πλούταρχος ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΜΗ ΔΕΙΝ ΔΑΝΕΙΖΕΣΘΑΙ

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Φεβρουαρίου 29, 2012
Από τον Πόρτα – Πόρτα
Αφιερωμενο στους Δανειστες οι οποιοι οταν εμεις ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ αυτοι ετρωγαν μπανανες.- 
Πλούταρχος
ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΜΗ ΔΕΙΝ ΔΑΝΕΙΖΕΣΘΑΙ
«…ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΣΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΑΝΕΙΖΟΝΤΑΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝΚΑΤΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΞΕΝΕΣ ΠΗΓΕΣ, ΧΩΡΙΣΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΛΕΓΞΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙΤΟΥΣ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ, ΚΑΙ ΝΑΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥΝ, ΣΑΝ ΑΠΟ ΜΙΚΡΑ ΡΥΑΚΙΑ, Ο,ΤΙΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ; ΤΩΡΑ ΟΜΩΣΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΥΦΗΛΟΤΗΤΑ, ΤΗ ΜΑΛΘΑΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΟΥΣ ΔΕΝΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ, ΜΟΛΟΝΟΤΙΕΧΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΜΕΜΕΓΑΛΟ ΤΟΚΟ…
ΓΙΑΤΙ ΥΠΗΡΕΤΕΙΣ ΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ Ή ΤΟΝΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ;….

Πράξη υπέρτατης αφροσύνης και μαλθακότητας, είναι ο δανεισμός,
…Ο    ΤΟΚΟΣ  ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ        ΑΠΟ      ΚΑΤΙ      ΠΟΥ   ΟΥΤΕ  ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΥΠΗΡΧΕ.

 
ΣΠΕΡΝΟΝΤΑΣ ΟΧΙ ΗΜΕΡΟ ΚΑΡΠΟ, ΟΠΩΣ ΟΤΡΙΠΤΟΛΕΜΟΣ, ΑΛΛΑ ΦΥΤΕΥΟΝΤΑΣ ΡΙΖΕΣ ΧΡΕΩΝΠΟΛΥΠΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΟΚΕΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΥ, ΚΑΘΩΣΑΠΛΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΒΛΑΣΤΑΙΝΟΥΝ ΟΛΟΓΥΡΑ,ΠΙΕΖΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΝΙΓΟΥΝ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ.…Ο ΤΟΚΟΣ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΟΥΤΕΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΥΠΗΡΧΕ.…ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ,ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΝΤΑΣ ΦΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣΤΟΥΣ, Ή, ΜΑΛΛΟΝ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΠΩΘΕΙ ΗΑΛΗΘΕΙΑ, ΕΞΑΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝΔΑΝΕΙΣΜΟ.…ΑΥΤΟΙ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, ΔΕΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΤΟΥΣΑΓΡΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣΤΟΥΣ, ΔΕΝ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΕΚΕΙΝΩΝ,ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΕΞΩΣΗ , ΔΕΝΤΡΩΝΕ ΣΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ ΤΟΥΣ ΟΥΤΕ ΦΟΡΟΥΝ ΤΑΡΟΥΧΑ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΠΡΩΤΑΚΑΠΟΙΟΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΥΝΗΓΟΥΝ……ΜΗ ΝΟΜΙΖΕΤΕ, ΟΜΩΣ, ΟΤΙ ΛΕΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩΕΧΟΝΤΑΣ ΚΗΡΥΞΕΙ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ·ΠΟΤΕ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΚΛΕΨΑΝ ΒΟΔΙΑ ΟΥΤΕΑΛΟΓΑ· ΤΟ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΔΕΙΞΩ ΣΕ ΟΣΟΥΣΔΑΝΕΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΥΚΟΛΙΑ ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΝΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΡΥΒΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑΚΑΙ ΟΤΙ Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΣΧΑΤΗΑΦΡΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΜΑΛΘΑΚΟΤΗΤΑ. ΕΧΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ;ΜΗΝ ΔΑΝΕΙΖΕΣΑΙ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΝΑΓΚΗ. ΔΕΝΕΧΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ; ΜΗΝ ΔΑΝΕΙΖΕΣΑΙ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΞΕΠΛΗΡΩΣΕΙΣ.
 
…ΕΝΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑΣΟΥ, ΦΟΡΤΩΝΕΣΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΤΟΝ ΔΑΝΕΙΣΤΗ,ΦΟΡΤΙΟ ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΟΥΣΙΟ.…ΑΝ, ΒΕΒΑΙΑ ΑΡΚΟΥΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ, ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ Η ΦΥΛΗ ΤΩΝΔΑΝΕΙΣΤΩΝ, ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΩΝΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΟΡΓΟΝΩΝ. ΗΤΡΥΦΗΛΟΤΗΤΑ ΟΜΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ……ΟΠΩΣ, ΔΗΛΑΔΗ, ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗ ΛΑΣΠΗΠΡΕΠΕΙ Ή ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙ Ή ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΚΕΙ, ΑΛΛΑΟΠΟΙΟΣ ΣΤΡΙΦΟΓΥΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΚΥΛΙΕΤΑΙ ΛΕΡΩΝΕΙΤΟ ΥΓΡΟ ΚΑΙ ΜΟΥΣΚΕΜΕΝΟ ΣΩΜΑ ΑΚΟΜΑΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ, ΜΕ ΤΟ ΝΑΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΟΚΩΝΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΝ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, ΚΑΙ ΔΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΟΛΕΡΙΚΟΥΣ, ΟΙΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙΑΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΠΟΥ ΟΡΙΣΤΗΚΕ ΝΑΠΑΡΟΥΝ, ΕΝΩ ΜΕΤΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΧΟΛΗ. ΚΑΙ ΤΟΥΤΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΘΑΡΘΟΥΝ, ΚΑΙΠΑΝΤΟΤΕ, ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ,ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΕ ΟΔΥΝΗ ΚΑΙ ΣΠΑΡΑΓΜΟ ΤΟΥΣΤΟΚΟΥΣ ΜΕΧΡΙΣ ΟΤΟΥ ΑΛΛΟΙ ΤΟΚΟΙ ΚΥΛΟΥΝΠΑΛΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΙΕΖΟΥΝ, ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙΖΑΛΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΙΑΖΟΥΝ. ΑΥΤΟ ΠΟΥΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ Ν΄ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ ΑΠΟΤΑ ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΥΓΙΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ.…ΚΑΘΩΣ ΤΟΚΟΙ ΚΥΛΟΥΣΑΝ ΠΑΝΩ ΣΕ ΤΟΚΟΥΣ· ΟΟΦΕΙΛΕΤΗΣ ΚΑΤΑΚΥΡΙΕΥΜΕΝΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑΤΟΥΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΚΑΘΩΣ ΤΟΝ ΒΑΡΑΙΝΟΥΝ, ΜΗ
 
ΜΠΟΡΩΝΤΑΣ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΕΙ ΜΑΚΡΥΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ· ΤΟΝ ΤΡΑΒΟΥΝ ΟΜΩΣ ΣΤΟΝ ΒΥΘΟ,ΚΑΙ ΧΑΝΕΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΥΕΓΓΥΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΚΕΙΝΟΝ.»
Ο
Πλούταρχος
(περ.45-120) ήταν Έλληνας ιστορικός, βιογράφοςκαι δοκιμιογράφος. Γεννημένος στη μικρή πόλη της Χαιρώνειας,στην Βοιωτία, πιθανώς κατά τη διάρκεια της βασιλείας τουΡωμαίου αυτοκράτορα Κλαύδιου, ο Μέστριος Πλούταρχος ταξίδεψεπολύ στον μεσογειακό κόσμο της εποχής του και δύο φορές στηΡώμη. Είχε φίλους Ρωμαίους με ισχυρή επιρροή, ανάμεσα στουςοποίους ξεχωρίζουν ο Soscius Senecio και ο Fundanus (και οι δύοήσαν σημαντικοί Συγκλητικοί, στους οποίους ήταν αφιερωμέναορισμένα από τα ύστερα κείμενά του). Έζησε το μεγαλύτερο μέροςτης ζωής του στη Χαιρώνεια, όπου λέγεται ότι μυήθηκε σταμυστήρια του Απόλλωνα. Ήταν πρεσβύτερος των ιερέων τουΑπόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών, (βλ.
Ηθικά
792F), αξίωμα πουκράτησε για 29 έτη έως τον θάνατό του. Έζησε μια ιδιαίτεραδραστήρια κοινωνική και πολιτική ζωή, κατά τη διάρκεια της οποίαπαρήγαγε ένα απίστευτο πλούτο
 
κειμένων, που επιβίωσαν ως τηνεποχή μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου