Ετικέτες

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Το Κυπριακό και η Χάλκη στην ατζέντα του Μπάιντεν



ΤΕΤΆΡΤΗ, 30 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2011

Το Κυπριακό και η Χάλκη στην ατζέντα του Μπάιντεν




Το Κυπριακό, η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο Γκιουλ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που επισκέπτεται την Τουρκία και την Ελλάδα μεταξύ 2-5 Δεκεμβρίου.

Όπως ανέφερε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τόνι Μπλίνκεν, η επίσκεψη θα ξεκινήσει από την Άγκυρα στις 2 Δεκεμβρίου, όπου θα συναντηθεί με την τουρκική ηγεσία.
Την επομένη θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει στην παγκόσμια Διάσκεψη Επιχειρηματικότητας.
Ο κ. Μπλίνκεν επιβεβαίωσε, απαντώντας σε ερώτηση, ότι θα συναντηθεί και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Να σημειωθεί ότι για τη συνάντηση αυτή πρόκειται να μεταβεί στο Φανάρι, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.
Με τους Τούρκους ηγέτες θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών κι ένα μεγάλο εύρος διεθνών θεμάτων.
«Αναμένω ότι θα συζητήσουμε για την πρόοδο που είδαμε και ελπίζουμε να δούμε στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού, πριν ο ΓΓ φέρει πίσω τον Ιανουάριο τους δύο ηγέτες της Κύπρου και τις ελπίδες μας για μία διευθέτηση το συντομότερο δυνατό.
Επίσης τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της ελπίδας μας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη», είπε ο κ. Μπλίνκεν.
Άλλα θέματα στην ημερήσια διάταξη θα είναι το Αφγανιστάν και οι προοπτικές προόδου στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας.

Και θέματα ΔΝΤ στην Αθήνα
Στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά.
«Όπως είπε ο πρόεδρος Ομπάμα, όταν τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στις 21 Νοεμβρίου για να συγχαρεί για τον διορισμό του, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ελλάδας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Ο πρόεδρος Ομπάμα επαναβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν σθεναρά με την Ελλάδα, φίλη και σύμμαχο, σε όλους αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Ο αντιπρόεδρος θα επιδείξει αυτή την υποστήριξη και θα ενθαρρύνει την περαιτέρω υλοποίηση των αναγκαίων βημάτων», είπε ο κ. Μπλίνκεν.
Σε ερώτηση αν ο κ. Μπάιντεν θα μεταφέρει στην Αθήνα κάποια συγκεκριμένη πρόταση για οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, αρμόδιος για οικονομικά θέματα, Μάικλ Φρόμαν, απάντησε ότι «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τις θυσίες που έχουν γίνει από τον ελληνικό λαό καθώς προωθεί τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων και θεωρούν τις δημοσιονομικές και δομικές αλλαγές που συμφωνήθηκαν με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ ως κρίσιμες».
Επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας, της οποίας είναι ένθερμοι φίλοι και σύμμαχοι και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα σ’ όλη αυτή τη γεμάτη προκλήσεις περίοδο, μαζί και μέσω του ΔΝΤ, του οποίου οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Φρόμαν διευκρίνισε ότι ο αντιπρόεδρος θα είναι υποστηρικτικός προς το σύνολο της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και του πακέτου μέτρων που ετέθησαν από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ.

«Και προς την Ανατολή και προς τη Δύση»

Ερωτηθείς για τις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ, ο κ. Φρόμαν είπε πως οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν και τις δύο χώρες - και θα συνεχίσουν να το πράττουν - να αναζητήσουν ευκαιρίες να ξεπεράσουν τις πρόσφατες δυσκολίες στις σχέσεις τους.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν ευκαιρίες για τις δύο χώρες να αποκαταστήσουν πλήρως τις σχέσεις τους και να προχωρήσουν μπροστά», είπε ο κ. Μπλίνκεν, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα είναι καλό τόσο για την Τουρκία και το Ισραήλ, όσο και τις ΗΠΑ και την περιοχή.
Κληθείς να σχολιάσει αν η Τουρκία βλέπει περισσότερο προς την Ανατολή, παρά τη Δύση, ο κ. Μπλίνκεν παρομοίασε την Τουρκία με τις ΗΠΑ, που βλέπουν και προς τον Ατλαντικό και προς τον Ειρηνικό.
«Η Τουρκία έχει να παίξει με πολλούς τρόπους ένα μοναδικό ρόλο ως γέφυρα μεταξύ αυτών των διαφορετικών κόσμων, μία ικανότητα να μιλά σε διαφορετικές χώρες με τρόπους που είναι εξαιρετικά υποβοηθητικοί. Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε την Τουρκία να παίζει έναν ισχυρό ηγετικό ρόλο. Το είδαμε στη Συρία, στη Λιβύη, στην Αίγυπτο, στο Αφγανιστάν και στο ΝΑΤΟ. Κι αυτό είναι κάτι προς το συμφέρον των ΗΠΑ», κατέληξε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού αντιπροέδρου, Άντονι Μπλίνκεν.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου