Έξοδος όπως στο Βιετνάμ: η Ρωσία μπορεί να χτυπήσει το ΝΑΤΟ θανάσιμα στο Αφγανιστάν
Ισλαμαμπάντ: Με την απειλή της Ρωσίας να κόψει την οδό ανεφοδιασμού των στρατευμάτων του NATO στο Αφγανιστάν, το αφγανικό πεδίο μάχης κινδυνεύει ενδεχομένως να μετατραπεί σε παγίδα θανάτου για το ΝΑΤΟ, πιστεύουν ορισμένοι αναλυτές αμυντικών θεμάτων. Υποστηρίζουν ότι το Πακιστάν θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει αυτήν την ευκαιρία για ένα ειρηνικό και ευημερούντα Πακιστάν αποχωρώντας από τον πόλεμο της Αμερικής.
Η Ρωσία απείλησε να κόψει τις οδούς ανεφοδιασμού του ΝΑΤΟ προς το Αφγανιστάν, αν η συμμαχία δεν συμβιβαστεί σχετικά με τα σχέδιά της για τις πυραυλικές άμυνες στην Ευρώπη. «Εάν το ΝΑΤΟ δεν δώσει σοβαρή απάντηση, εμείς θα πρέπει να χειριστόυμε άλλα ζητήματα και σε άλλους τομείς», ανέφεραν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Η συνεργασία της Ρωσίας για το Αφγανιστάν να πρέπει να είναι ένα θέμα προς αναθεώρηση, είπε επίσης η υπηρεσία τύπου.
Το Πακιστάν έχει ήδη κλείσει τους δρόμους ανεφοδιασμού, λόγω της επίθεσης στον σταθμό Mohmand από τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, που σκότωσαν 26 Πακιστανούς στρατιώτες. Ο Αντιστράτηγος (εν αποστρατεία) Χαμίντ Γκιουλ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατότητα για να πάρει εκδίκηση από τους Αμερικανούς και έχει έρθει η ώρα για τους Ρώσους να το πράξουν. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία θέλει να είναι χέρι-χέρι με το Πακιστάν και ότι το Πακιστάν θα πρέπει να επανεξετάσει την πολιτική του απέναντι στη Ρωσία. «Τα στρατεύματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν στραγγαλίστηκαν και έχει έρθει η ώρα για το Πακιστάν για πάρει την ευκαιρία που έχασε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, για να ανακτήσει το σεβασμό και την κυριαρχία του», δήλωσε ο Γκιούλ.
Ανέφερε το γεγονός ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν και θα πρέπει να ζητήσουν παραχωρήσεις και ότι το Πακιστάν θα πρέπει να διαπραγματευτεί μαζί τους για την έξοδο τους. Αν η Ρωσία κόψει τις οδούς ανεφοδιασμού της, τότε ο δρόμος θα πρέπει να ξεκινήσει από τη Γεωργία προς το Μπακού και στη συνέχεια προς το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται ποτέ να λάβει τις προμήθειές του, δήλωσε ο Γκιούλ.
«Τώρα τα νατοϊκά στρατεύματα θα πρέπει να φύγουν από το Αφγανιστάν όπως στο Βιετνάμ, και αυτό χρησιμοποιώντας επίσης τον εναέριο χώρο του Πακιστάν, επειδή το Ιράν δεν θα τους αφήσει ποτέ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο του», είπε επίσης ο Στρατηγός εν αποστρατεία. Ανέφερε ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, που ξεκίνησε με τους δικούς μας ανθρώπους θα φτάσει στο τέλος του ξαφνικά και ότι θα υπάρξει ειρήνη στην περιοχή πολύ γρήγορα, μόλις φύγουν οι Αμερικανοί. Είπε ότι τα συμφέροντα της Ινδίας στο Αφγανιστάν έχουν αυξηθεί, αλλά ότι η Ινδία δεν θα πάρει τίποτα από το Αφγανιστάν.
Η Μαρία Σουλτάν, αναλύτρια για αμυντικά θέματα, δήλωσε σε συνέντευξή της ότι αν οι Ρώσοι διακόπτουν την γραμμή εφοδιασμού στο ΝΑΤΟ, «θα εγκλωβιστούν κυριολεκτικά στο Αφγανιστάν 90.000 στρατιώτες που θα αντιμετωπίσουν ένα κρύο θάνατο. Λένε ότι έχουν εφόδια για τρεις μήνες, πράγμα που σημαίνει στην πραγματικότητα δύο μήνες, μετά θα πρέπει τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ να φύγουν με εναέρια μεταφορά και κατά τη διάρκεια της εναέριας εκκένωσης, μόνο το 15 με 20% από αυτούς τους 90.000 στρατιώτες θα βγουν ζωντανοί», δήλωσε η Μαρία.
Ανέφερε ότι τα πάντα στο Αφγανιστάν προέρχονται από το εξωτερικό και ότι οι αντάρτες σημείωσαν μεγάλες επιτυχίες φέτος, ενώ αναφέρονται 700 θύματα μεταξύ των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ. Συνεπώς, μετά τη ρωσική απόφαση, το Αφγανιστάν θα γίνει ένα αντίστροφο Καργκίλγια το ΝΑΤΟ. «Θα έχουν όπλα αλλά όχι πυρομαχικά, και αν το Πακιστάν κλείνει τους αεροδιαδρόμους του στο ΝΑΤΟ, τότε θα είναι ένα αργό και κρύο θάνατο για αυτούς και η Αμερική θα πρέπει να διαπραγματευτεί με το Πακιστάν», ανέφερε η ίδια.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου