ΔΕΥΤΈΡΑ, 28 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2011
ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΑΤΥΠΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ Αδελφοί στρατιωτικοί
Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ
Μέσα σε ατμόσφαιρα πολιτικών συγκρούσεων και κοινωνικής δυσαρέσκειας και απαξίωσης, η στρατιωτική χούντα ανοίγει σήμερα τις κάλπες των -φερομένων και διαφημιζομένων ως- πρώτων ελεύθερων και δίκαιων βουλευτικών εκλογών στην Αίγυπτο εδώ και 50 χρόνια, με διαδικασία ψηφοφορίας διάρκειας 48 ωρών, όπως αποφάσισε και διέταξε προχθές ο επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, στρατάρχης Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι.
Με φωτογραφίες των νεκρών των τελευταίων συγκρούσεων με την αστυνομία, οι διαδηλωτές της πλατείας Ταχρίρ επιμένουν στο αυτονόητο: οι στρατιωτικοί στις μονάδες τους. Ομως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, που ελπίζουν να κερδίσουν στις εκλογές και να διαδεχθούν τη χούντα, έχουν άλλη γνώμη (φωτ. Ass. Press) Με ύφος και τόνους που θύμισαν ευρέως την εποχή Μουμπάρακ (άλλωστε υπήρξε επί 20ετία υπουργός Αμυνας του έκπτωτου προέδρου), ο στρατάρχης Ταντάουι απείλησε ευθέως τους εξεγερμένους εναντίον της εξουσίας των στρατηγών στην πλατεία Ταχρίρ.
Σε χθεσινοβραδινό τηλεοπτικό διάγγελμά του διακήρυξε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει σε «ταραχοποιούς» να αναστατώσουν την εκλογική διαδικασία, ενώ προειδοποίησε για «άκρως σοβαρές» συνέπειες εάν η χώρα δεν ξεπεράσει την εξελισσόμενη κρίση.
Την ίδια ώρα οι... ταραχοποιοί της Ταχρίρ ήταν συγκεντρωμένοι κατά χιλιάδες στη διάρκεια άλλης μιας μαζικής διαδήλωσης στην ένατη κατά σειρά μέρα της δεύτερης επανάστασής τους, που έχει κοστίσει 42 νεκρούς (ο τελευταίος, ένας 19χρονος το Σάββατο) και περί τους 3.200 τραυματίες. Διεκδικούσαν, μέχρι την ύστατη στιγμή, να γυρίσουν από τους θώκους της εξουσίας οι στρατιωτικοί πίσω στα στρατόπεδά τους. Να αντικατασταθεί η ανώτατη ηγεσία της χώρας από προεδρικό συμβούλιο
πολιτικών και μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας μέχρι να εκλεγεί ο νέος Αιγύπτιος πρόεδρος. Κοινή η πεποίθησή τους ότι ο νεοδιορισθείς από τον Ταντάουι προσωρινός πρωθυπουργός Καμάλ Γκανζούρι (πρωθυπουργός διορισμένος και απολυμένος μετά τριετία από τον Μουμπάρακ τη δεκαετία του '90) δεν αποτελεί παρά βολικό πρόσχημα για να καταστεί ακόμα πιο ασαφές το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης της στρατιωτικής χούντας από την εξουσία.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, ο Ταντάουι φρόντισε επίσης χθες να συναντηθεί με τον πρώην επικεφαλής της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι και τον πρώην γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, τους δύο περισσότερο διεθνώς προβεβλημένους προεδρικούς υποψηφίους, «για να συζητήσουν σχετικά με την κρίση». Ο Μπαραντέι είχε δηλώσει ότι προτίθεται να εγκαταλείψει την προσπάθειά του να αναδειχθεί επικεφαλής του κράτους εάν του ζητηθεί να ηγηθεί μιας μεταβατικής κυβέρνησης για να οδηγήσει τη χώρα στη διακυβέρνηση από πολιτικούς.
Δεν έφεραν αντιρρήσεις εδώ μόνο οι στρατιωτικοί, αλλά και οι ευκαιριακοί σύμμαχοί τους Αδελφοί Μουσουλμάνοι που προσδοκούν να συγκεντρώσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ώστε για πρώτη φορά από την ίδρυση του κόμματός τους (το 1928) να καταφέρουν να ασκήσουν εξουσία: «Η μελλοντική κυβέρνηση θα πρέπει να εκπροσωπεί το λαό... Το Στρατιωτικό Συμβούλιο θα πρέπει να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους», είπε ο Μαχμούντ Γοζλάν, εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων.
(Πηγές: Associated Press, Reuters, Γαλλικό, ΑΠΕ, BBC, AlJazeera, almasryalyoum.com, english.ahram.org.eg)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου