Βρώμικος ο ρόλος της Γερμανίας. Θα θυσιάσει το Ευρώ όταν έρθει η ώρα του “λογαριασμού”.
Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Νοεμβρίου 7, 2011
Ευχαριστούμε θερμά την Τίνα για την μετάφραση του άρθρου.
Επιστρέφοντας στα χρονικά της Ευρώπης, μαθαίνουμε ότι ο χρυσός τελικά είναι χρήμα, μετα την απαιτηση των G-20 (του €1 τρισεκατομμυρίου «κεφάλαιου σταθερότητας») να υποστηριχθει το EFSF (Ευρωπαϊκο Ταμειο Χρηματοδοτικής Σταθερότητας) από το γερμανικό χρυσό.
Κατα το Reuters, «η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) ανέφερε ότι τα αποθεματα της Bundesbank — συμπεριλαμβανομένου του ξένου νομίσματος και του χρυσού — θα χρησιμοποιούνταν για να αυξηθει η συμβολή της Γερμανίας στο ταμειο για την κρίση, το Ευρωπαϊκο Ταμειο Χρηματοδοτικής Σταθερότητας (ή EFSF) κατα περισσότερα από 15 δισεκατομμύριο ευρώ ($20 δισεκατομμύρια).» Και ποιος θα ήταν ο παραλήπτης της εν λόγω μεταφοράς; Μα, ο πλεον αφερέγγυος του παγκοσμιου κεφαλαιου αντισταθμισης κινδυνων (hedge funds), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Επίσης, εκτός από το χρυσό, η ΕΚΤ είχε θέσει τα μάτια της σε αυτό το άλλο «πλαστό» νόμισμα που ο DSK (Κahn) είχε στην προστασία του σε όλη τη διάρκεια του αξιώματός του : «η εφημερίδα Welt AM Sonntag, αναφέροντας παρόμοια σχέδια, είπε ότι 15 δισεκατομμύριο ευρώ θα προέρχονταν από τα πρόσθετα τραβηκτικα δικαιώματα (SDR**) που η Bundesbank κατεχει». Φυσικά, αυτές οι αποκαλύψεις πηραν γρήγορα μια εξαγριωμένη διάψευση από τις ανωτατες γερμανικες αρχες: «Τα αποθεματα χρυσού και συναλλάγματος της Γερμανίας, που διαχειρίζεται η Bundesbank, δεν μπηκαν ποτε σε συζήτηση στη σύνοδο κορυφής των G-20 στις Κάννες,» οπως δηλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Seibert. Η Wall Street Journal (WSJ) προσθέτει, «ένα σχέδιο για να μπορεσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εκδώσει το ειδικο νόμισμά του σαν ένα ισχυρό όπλο απεναντι στις προσπάθειες της Ευρώπης να περιορισουν τη διευρύνση της κρίσης χρέους στην ευρω-ζώνη εμποδίστηκε από τη γερμανιδα καγκελάριο Angela Merkel, σύμφωνα με μια έκθεση γερμανικής εφημερίδας.»
Υπάρχουν τρεις παρατηρήσεις που γίνονται εδώ:
i) Οταν παμε στη διάσωση των αφερέγγυων χωρών, η Γερμανία είναι ευχαριστημένη να θυσιάσει το ευρώ στο βωμό της ηλικίας συνταξιοδότησης στα περιπου-50 των PIIGS; Εν τουτοις, ζητα το χρυσό τους και, τοτε τα πράγματα γινονται άσχημα
ΙΙ) Η Ευρωζωνη, η ΕΚΤ και το EFSF είναι ανευ χρηματων, αφερέγγυες ή/και έχουν μηδενικη αξιοπιστία στις κύριες αγορές, και αυτο το γνωριζουν και
ΙΙΙ) Λογω της ένωσης και της διαφορετικης φύσης των κύριων προκλήσεων της ΕΚΤ, ενώ η Γερμανία μπορεί να είχε αρκετή δύναμη για να πει στους G-20 να το σπρωξουν, οι επόμενες χώρες στη γραμμή, ειδικά δε αυτες που είναι ήδη αφερέγγυες και θα στηριχθουν στο EFSF για την ύπαρξή τους μόλις τελειώσει το πρόγραμμα SMP της ΕΚΤ, μπορεί να μην είναι τοσο τυχερες, και σε αντάλλαγμα της παραμονής τους στην ευρωζωνη, μπορει να πρεπει να απωλεσουν το χρυσο τους.
H WSJ φέρνει τις λεπτομέρειες στον τρόπο με τον οποίο τα γερμανικά SDR (Special Drawing Rights) θα χρησιμοποιούνταν ως προσωρινη υποστηριξη της Ευρώπης :
Η ιδέα της χρησιμοποίησης των SDR για να χτυπηθει η μεταδοση της ασθένειας δεν είναι νέα. Όταν εγινε η κατάρρευση της LehmanΒ. το 2008 ξεσπασε μια οικονομική κρίση, οι G-20 το 2009 ενέκριναν μια κατανομή $250 δισεκατομμυρίων SDR για να βοηθήσουν τις προσπάθειες απαλειφης της διάδοσης της κρίσης.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αγοράσει ομολογα της ευρω-ζώνης σε μια προσπάθεια να συγκρατησει το κοστος δανεισμου των αποδυναμωμένων μελών από την ανατίναξη. Αλλά οι προσπάθειες της ΕΚΤ θεωρούνται από μερικούς εμπειρογνώμονες έξω από την κεντρική εξουσιοδότησή της να που ειναι να διατηρει τη σταθερότητα των τιμών. Και η ΕΚΤ έχει πει ότι τα πρόσθετα μέτρα της – η αγορα χρεων της ευρω-ζώνης — πρέπει να είστε προσωρινη και περιορισμένη. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο μερικοί άνθρωποι υποστηρίζουν οτι πρεπει το ΔΝΤ να παιξει ένα μεγαλύτερο ρόλο στην ανορθωση των αποδυναμωμενων μελων της ευρω-ζώνης και να γίνουν ο δανειστής της τελευταίας λύσης.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους στον περίβολο της συνόδου κορυφής των Καννών, η Merkel τονισε ότι οι ηγέτες της G-20 συμφώνησαν σε γενικές γραμμές στο ότι το ΔΝΤ και το EFSF θα μπορούσαν να λειτουργήσουν μαζί, αλλά η σύνοδος κορυφής δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει σχετικά με οποιεσδήποτε λεπτομέρειες.
«Έχουμε μια ενδιαφέρουσα διαδικασία μπροστά μας αλλαι η συζήτηση δεν ολοκληρώνεται ακόμα,» είπε.
Το Reuters φέρνει περισσότερο στη λογική γερμανική αντίδραση στις εκβιαστικές προσπάθειες του EFSF και της ΕΚΤ:
«Ξέρουμε αυτό το σχέδιο και το απορρίπτουμε,» ειπε ένας εκπρόσωπος της Bundesbank.
O Seibert είπε ότι διάφοροι συνεργάτες είχαν προβάλει το ερώτημα στις Κάννες εάν τα SDR θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν το EFSF αλλά η Γερμανία είχε απορρίψει αυτό το σχέδιο και οι συζητήσεις στο Eurogroup της Δευτέρας δεν θα συζητούσαν αυτό το θέμα.
Οι εφημερίδες ειπαν οτι αυτο το ζητημα βγηκε απο την ατζεντα των G-20 κατοπιν αντιρρησεων της Bundesbank αλλα αυτο θα εμπαινε ως θεμα στη συναντηση των υπουργων Οικονομικων του Eurogroup τη Δευτερα.
Γιατι θα ξανασυζητηθει ? Γιατι αν κατ’ αρχην δεν επιτυχει κατι, προσπαθεις ξανα και ξανα. Η Γερμανια μπορει να βγει απο τον καταλογο, αλλα υπαρχει ο επομενος κατα σειραν εμφανισεως. Αργα ή γρηγορα, η Ευρωπη θα σκονταψει σε εκεινον τον ηγετη για τον οποιο η πολιτικη σταθεροτητα εχει μεγαλυτερη αξια απο τον «χρυσο» του, αφου σε τελικη αναλυση μια ενωμενη ËMUed» Ευρωπη εχει ολα τα ατου με το μερος της.
** Special Drawing Rights (SDRs) wikipedia : Τα πρόσθετα τραβηκτικα δικαιώματα (SDR**) είναι συμπληρωματικά συναλλαγματικα αποθεματα κεφαλαιου που καθορίζονται και διατηρούνται από το διεθνές νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Όχι ένα νόμισμα, το SDR αντιπροσωπεύει αντ’ αυτού μια αξίωση στο νόμισμα που κατέχουν οι χώρες μέλη ΔΝΤ, για το οποιο μπορει να ανταλλαχθούν. Δεδομένου ότι μπορούν μόνο να ανταλλαχθούν με ευρώ, ιαπωνικά γεν, βρετανικές λίρες, ή δολλάρια ΗΠΑ, τα SDR μπορούν πραγματικά να αντιπροσωπεύσουν μια πιθανή αξίωση στα αποθεματα συναλλαγματος σε αυτα τα νομισματα (δηλ. εκτος του χρυσου) των χωρών μελών του ΔΝΤ. Ενώ μπορει τα SDR να φαινεται σαν να έχουν ένα πολύ σημαντικότερο μελλοντικό ρόλο, η κύρια λειτουργία του SDR ειναι οτι αποτελουν την οικονομικη μονάδα του ΔΝΤ.
Δημιουργημένα το 1969 για να συμπληρώσουν ένα έλλειμμα των προτιμωμενων συναλλάγματικων αποθεματων, δηλαδή του χρυσου και του δολλαριου ΗΠΑ, η αξία των SDR καθορίζεται από ένα ζυγισμένο καλάθι νομίσματος τεσσάρων σημαντικών νομισμάτων: του ευρώ, του δολλάριο ΗΠΑ, της Βρετανικης λιρας και του ιαπωνικου γεν. Τα SDR δείχνονται με το ISO 4217 κώδικα νομισματος : XDR
Τα SDR διατίθενται στις χώρες από το ΔΝΤ. Ιδιωτικά συμβαλλόμενα μέρη δεν τα κρατούν ουτε τα χρησιμοποιούν. Απο του Μαρτίου 2011, υπαρχουν περιπου XDR 238.3 δισεκατομμύρια, αλλά αυτός ο αριθμός αναμένεται για να ανέλθει σε XDR 476.8 μέχρι το 2013.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου