Ετικέτες

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Ανατροπή από τους λιποτάκτες



ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 18 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2011

Ανατροπή από τους λιποτάκτες

undefined
Το ένοπλο αντάρτικο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, τις τάξεις του οποίου ενισχύουν καθημερινά νέοι λιποτάκτες αντικαθεστωτικοί στρατιωτικοί, έχει θορυβήσει -ή έστω προβληματίσει- το διεθνές διπλωματικό ενδιαφέρον για τη Συρία, αλλά και στο φόντο προβάλλουν ξανά οι φιλοδοξίες της Αγκυρας για μεγιστοποίηση του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή.

Στη Χαράστα, το προάστιο στα βόρεια της Δαμασκού, όπου προχθές τα ξημερώματα ομάδα των ανταρτών λιποτακτών έπληξε με ρουκέτες το κτήριο-οχυρό της Μουχαμπαράτ ελ Τζαουία, της υπηρεσίας πληροφοριών της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας, εξελισσόταν όλη μέρα χθες ένα αληθινό πογκρόμ αντιποίνων. Πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Αεροπορίας, ενισχυμένοι με μηχανοκίνητες μονάδες του στρατού με βαρέα όπλα, απέκλεισαν τη Χαράστα και την κοντινή συνοικία της Ντούμα, έσπαζαν πόρτες σπιτιών, κατέστρεφαν καταστήματα και συνελάμβαναν δεκάδες πολίτες.

Οι πληροφορίες τους έλεγαν ότι από τη Χαράστα και την Ντούμα ήταν οι αντάρτες στρατιωτικοί που είχαν εκτελέσει την άκρως θεαματική επιχείρηση δολιοφθοράς -της οποίας την ύπαρξη ωστόσο, επισήμως, το συριακό καθεστώς αρνήθηκε. Ανεπίσημες πληροφορίες όμως ήθελαν την ύπαρξη (αορίστως) 20 θυμάτων, νεκρών και τραυματιών, ανάμεσα στους πράκτορες της Μουχαμπαράτ ελ Τζαουία, κατά την επίθεση που περιελάμβανε και σύντομη μάχη, σύμφωνα με μαρτυρίες.
Ανησυχίες και στη σύμμαχο της Δαμασκού Μόσχα. Η συγκεκριμένη επίθεση έδωσε την αφορμή στο Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να σχολιάσει ότι «αυτό ήδη παραπέμπει σε πραγματικό εμφύλιο πόλεμο». Επανέλαβε δε την έκκληση της κυβέρνησής του για έναρξη συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Ασαντ και των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Ζήτησε δε τη σχετική συνδρομή της διεθνούς κοινότητας. Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιου Γουεϊμίν κάλεσε ξανά τη Δαμασκό να εφαρμόσει το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου, που προβλέπει την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων διαδηλωτών και την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από τις κατοικημένες περιοχές.

«Κραυγή» Ερντογάν
Στην Αγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ο κόσμος πρέπει επειγόντως «να εισακούσει τις κραυγές από τη Συρία» και να κάνει κάτι για να τερματιστεί η οκτάμηνη αιματοχυσία, της οποίας οι νεκροί ξεπερνούν πλέον τους 3.500: «Φαίνεται ότι η Συρία δεν προσελκύει τόσο την προσοχή όση η Λιβύη, επειδή δεν έχει τόσο πολύ πετρέλαιο», είπε. «Ομως, όσοι έχουν σκοτωθεί στη Συρία είναι το ίδιο άνθρωποι με εκείνους που σκοτώθηκαν στη Λιβύη».

Χθες επίσης, στην Κωνσταντινούπολη, ο Μοχάμεντ Ριάντ Σάκφα, ο εξόριστος ηγέτης των Σύρων Αδελφών Μουσουλμάνων, που και εκείνος έχει βρει άσυλο στην Τουρκία, υποστήριξε πως «ο συριακός λαός θα αποδεχτεί μία επέμβαση προερχόμενη από την Τουρκία περισσότερο απ' ό,τι εάν προέρχεται από τη Δύση, εφ' όσον πρόκειται να προστατευτούν οι άμαχοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου