Ετικέτες

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Το Ισραήλ ετοιµάζεται να «κάψει» τα πυρηνικά του Ιράν



ΔΕΥΤΈΡΑ, 14 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2011

Το Ισραήλ ετοιµάζεται να «κάψει» τα πυρηνικά του Ιράν

Η επόµενη ηµέρα ενός χτυπήµατος θα προκαλέσει ανεξέλεγκτη «πυρκαγιά» στη Μέση Ανατολή
Του ΣΤΑΘΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗ 
Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ σε παλαιότερη επίσκεψή του σε πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας του. Οι προετοιμασίες του Ισραήλ για πόλεμο με το Ιράν είναι ένα «ψυχολογικό μέσον» και ένας «εκβιασμός» του Νετανιάχου.

Τα ξηµερώµατα της προπερασµένης Πέµπτης οι κάτοικοι του Τελ Αβίβ ξύπνησαν από τις σειρήνες που, απρόβλεπτα, σήµαιναν συναγερµό. Πανικόβλητοι έτρεξαν στα καταφύγια που έχουν δηµιουργηθεί σε όλη την πόλη. «Ωστε έχουµε πάλι πόλεµο;» ρωτούσαν περίτροµοι ο ένας τον άλλον. ∆ικαιολογηµένος ο φόβος τους. Την προηγουµένη, όπως µετέδωσε η τηλεόραση και έγραψαν οι εφηµερίδες, ισραηλινά µαχητικά αεροσκάφη έκαναν γυµνάσια στα ανοιχτά της Σαρδηνίας θέτοντας σε εφαρµογή σχέδιο που προέβλεπε ανεφοδιασµό αεροπλάνων εν πτήσει και εκτόξευση πυραύλων ξηράς-αέρος. Λίγες ώρες αργότερα έγινε εκτόξευση από κάποια βάση στο Ισραήλ του βαλλιστικού πυραύλου «Ιεριχώ 3», ο οποίος έχει βεληνεκές 4.500 χλµ. και µπορεί να µεταφέρει πυρηνικές κεφαλές. Κατά σύµπτωση προφανώς, βρετανικά πολεµικά εξοπλισµένα µε πυρηνικούς πυραύλους κατευθύνθηκαν προς τον Περσικό Κόλπο από τα ανοιχτά της Αραβικής Χερσονήσου. Ευτυχώς επρόκειτο µόνο για άσκηση – στρατού και αµάχων. Αλλά αυτό δεν καθησυχάζει τους Ισραηλινούς. Και, πολύ περισσότερο, ανησυχεί τροµερά τον υπόλοιπο κόσµο. ∆ιότι η εντύπωση όλων είναι πως επρόκειτο για µια πρόβα τζενεράλε του βοµβαρδισµού των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, µια επιχείρηση την οποία από πολύ καιρό έχουν «προσχεδιάσει» οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και προσπαθούν να αποτρέψουν η Αµερική, η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Ουάσιγκτον πιστεύει – και η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον το έχει διαµηνύσει σε πολλούς ευρωπαίους οµολόγους της – ότι το θεοκρατικό καθεστώς είναι ετοιµόρροπο, ότι η οικονοµική κρίση που το µαστίζει θα το υποχρεώσει να αναστείλει το πυρηνικό πρόγραµµα και ότι τελικά θα καταρρεύσει. Αν όµως δεχθεί επίθεση, θα υπάρξει συσπείρωση περί την κυβέρνηση και το ιερατείο, θα γίνει «πόλεµος µε προεκτάσεις» και θα επικρατήσουν οι ακραίοι ισλαµιστές – οι οποίοι έκαναν ήδη την εµφάνισή τους. ∆ήλωσαν πως το Ιράν θα επιτεθεί πρώτο στο Ισραήλ «αν κρίνει ότι οι σιωνιστές ετοιµάζουν προληπτικό πλήγµα». «Σκέφθηκαν ποτέ ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του την επόµενη ηµέρα µιας ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν;» έγραφε την περασµένη Κυριακή αρθρογράφος του βρετανικού «Observer». Και πρόσθετε: «Ολη η Μέση Ανατολή θα πάρει φωτιά και κανένας δεν θα µπορεί να κατηγορήσει τη Ρωσία, την Ινδία αλλά ακόµη και την Αίγυπτο, που οπωσδήποτε βλέπουν να απειλούνται, αν µπουν κατά κάποιον τρόπο στον χορό».

Στο ίδιο πνεύµα η γερµανική επιθεώρηση «Der Sπegel» προεξοφλούσε ότι αργά ή γρήγορα το Ιράν, αν βοµβαρδιστεί, θα ξανα φτιάξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του και τότε «επίσηµα και ανοιχτά θα ανακοινώσει ότι κατασκευάζει πυρηνικά όπλα».

∆εν θα είναι είδηση το ενδεχόµενο το Ιράν να κατασκευάζει πυρηνικές βόµβες. Το ζήτηµα ήρθε πάλι στο προσκήνιο µε την έκθεση της Ατοµικής Επιτροπής του ΟΗΕ, η οποία για πρώτη φορά αφήνει να εννοηθεί ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν «δύνανται να» χρησιµοποιηθούν για κατασκευή βόµβας, µάλιστα εξηγεί ότι ήδη βρίσκονται σε προχωρηµένο στάδιο οι σχετικές εργασίες. Το Ισραήλ έσπευσε να προσδιορίσει ότι «η βόµβα» θα είναι έτοιµη σε 8-10 µήνες και η Ουάσιγκτον το επεκτείνει σε 16-18 µήνες.

Ωστόσο κινδυνεύει πραγµατικά το Ισραήλ από ένα πυρηνικά εξοπλισµένο Ιράν; Είναι δυνατόν να χρησιµοποιηθούν πυρηνικά όπλα από τους αγιατολάχ εναντίον των Ισραηλινών; Πολύ απίθανο, ίσως και αδύνατον, υποστηρίζουν πολιτικοί και άλλοι αναλυτές, περιλαµβανοµένων και Ισραηλινών. Η περιοχή είναι τόσο πυκνοκατοικηµένη, ζουν τόσα εκατοµµύρια µουσουλµάνων δίπλα και ανάµεσα σε εβραίους και χριστιανούς, που η καταστροφή της «χώρας των σιωνιστών» θα σηµαίνει ταυτόχρονα εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς – ανάµεσα στους οποίους θα βρίσκονται παλαιστίνιοι «ήρωες», Χαµάς «συναγωνιστές» και Χεζµπολάχ «αδελφοί». Εκτός τούτου, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα φτάσουν ποτέ στον εναέριο χώρο είτε στο έδαφος του Ισραήλ οι πύραυλοι µε τις πυρηνικές κεφαλές που θα εκτοξεύσει το Ιράν.

Το Ισραήλ έχει πολύ πυκνό δίκτυο προστασίας και η τελευταία δοκιµαστική ενεργοποίησή του, στις αρχές Σεπτεµβρίου, κρίθηκε απόλυτα επιτυχής. Αµερικανικές πηγές υποστηρίζουν ότι είναι ζήτηµα αν θα κατορθώσει να πλήξει το Ισραήλ ο ένας στους δέκα πυραύλους που θα εκτοξεύσει το Ιράν. Αλλά έστω και µόνο δύο πυρηνικές κεφαλές να διασπάσουν το ισραηλινό αντιπυρηνικό φράγµα η καταστροφή θα είναι τεράστια και τα θύµατα χιλιάδες. Αυτό ακριβώς θέλει να αποφύγει ο Νετανιάχου και προσανατολίζεται στο προληπτικό πλήγµα.

Το τι θα ακολουθήσει δεν φαίνεται να τον ενδιαφέρει. Ενδιαφέρει όµως τις ΗΠΑ. Τώρα αποκαλύπτεται ότι η ξαφνική επίσκεψη-«αστραπή» του προέδρου Τζορτζ Μπους την άνοιξη του 2008 και οι συνοµιλίες του µε τον τότε ισραηλινό πρωθυπουργό Εούντ Ολµερτ είχαν στόχο τη µαταίωση ενδεχόµενης προληπτικής επίθεσης στο Ιράν. «Ζητώ να µου υποσχεθείτε ότι δεν θα επιτεθείτε στο Ιράν κατά την προεκλογική περίοδο, όσο είµαι εγώ πρόεδρος και στον διάδοχό µου στον Λευκό Οίκο» είχε πει ο Μπους. Ακριβώς τον ίδιο στόχο είχε και η επίσκεψη στο Ισραήλ, πριν από τρεις εβδοµάδες, του αµερικανού υπουργού Αµυνας Λίον Πανέτα. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός έκανε σαφές πως «οποιεσδήποτε ενέργειες γίνουν εναντίον του Ιράν πρέπει να είναι συντονισµένες µε τη διεθνή κοινότητα» – όπως έγραψε το «Sπegel». ∆εν έλαβε όµως ικανοποιητική απάντηση.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΠΛΗΓΜΑ
Αντιδρούν Μοσάντ και πολίτες
Στο ζήτηµα του «προληπτικού πλήγµατος» κατά της πυρηνικής βιοµηχανίας του Ιράν παρενέβη προ ηµερών το πλέον απίθανο πρόσωπο, προκαλώντας τη γενική κατάπληξη: ο Μέιρ Ντεγκάν , τέως αρχηγός της ισραηλινής µυστικής υπηρεσίας Μοσάντ, ο οποίος απηλλάγη των καθηκόντων του τον περασµένο Ιανουάριο.

Μιλώντας στη λέσχη των βιοµηχάνων και επιχειρηµατιών του Τελ Αβίβ δήλωσε ότι «για κανέναν λόγο» δεν πρέπει να γίνει επίθεση στο Ιράν. Και προκάλεσε την κυβέρνηση: «Θα πρέπει να σκεφθείτε τα επακόλουθα. Το τι θα συµβεί τις επόµενες ηµέρες». Το ζήτηµα έφθασε έτσι σε δηµόσια συζήτηση, κάτι που δεν θέλει η κυβερνηση. ∆ηµοσκόπηση της εφηµερίδας «Haaret’z» δείχνει ότι η κοινή γνώµη κάθε άλλο παρά ενθουσιασµένη είναι µε την προοπτική της προληπτικής επίθεσης στο Ιράν.

ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ
Ο «εκβιασµός» του Νετανιάχου
Υπάρχει και µια άλλη άποψη. Οτι οι προετοιµασίες του Ισραήλ είναι ένα «ψυχολογικό µέσον» και ένας «εκβιασµός» του Νετανιάχου. Οι κινήσεις του και οι λεονταρισµοί του δεν απευθύνονται στην Τεχεράνη αλλά προς τους συµµάχους και τη ∆ύση γενικότερα. Θέλει να τους τροµοκρατήσει ώστε να επιβάλουν πραγµατικά αυστηρές κυρώσεις και γενικότερες απαγορεύσεις στο Ιράν. Μέτρα που θα µπορούσαν να καθυστερήσουν, ακόµη και να µαταιώσουν, την ολοκλήρωση του πυρηνικού προγράµµατος. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, υπονοούν και οι παράγραφοι συµπερασµάτων της έκθεσης της Ατοµικής Επιτροπής του ΟΗΕ. Η Ρωσία και η Κίνα απορρίπτουν οποιαδήποτε «νέα µέτρα».

Οι Αµερικανοί πιστεύουν ότι το Ισραήλ είναι σε θέση να «αποκινδυνοποιήσει» χωρίς βία το πυρηνικό πρόγραµµα του Ιράν, είτε φυτεύοντας κακόβουλους ψηφιακούς ιούς στο ηλεκτρονικό του σύστηµα, όπως ήδη έκανε µε τον ιό Stuxnet, είτε µε απαγωγές πυρηνικών επιστηµόνων, µε δυστυχήµατα και «καταστροφικές αβλεψίες» στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου