Συνδέουν τις γεωτρήσεις με τη λύση
Νοεμβρίου 15, 2011 — Λουκάς Δ. ΣυμπεράςΛίγες μόνον εβδομάδες πριν γίνουν επακριβώς γνωστά το μέγεθος αλλά και η αξία των κοιτασμάτων φυσικού αεριού στην “Αφροδίτη” της κυπριακής ΑΟΖ, προβληματισμό προκαλεί η επανάληψη δηλώσεων που διασυνδέουν τις γεωτρήσεις με την επίλυση του Κυπριακού.
Λίγες μόνον εβδομάδες πριν γίνουν επακριβώς γνωστά το μέγεθος αλλά και η αξία των κοιτασμάτων φυσικού αεριού στην “Αφροδίτη” της κυπριακής ΑΟΖ, προβληματισμό προκαλεί η επανάληψη δηλώσεων που διασυνδέουν τις γεωτρήσεις με την επίλυση του Κυπριακού. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι οι δηλώσεις αυτές δεν προέρχονται μόνο από ξένους αλλά και από την κυπριακή κυβέρνηση, όπως έγινε χθες με τις ομιλίες του προέδρου Δ. Χριστόφια και της υπουργού Εμπορίου και Ενέργειας Πραξούλας Αντωνιάδου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των κυπριακών ΜΜΕ, ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Αλεξάντερ Ντάουνερ στην ενημέρωση που έκανε στο ΣΑ του ΟΗΕ φέρεται να διατύπωσε την πρωτοφανή πρόταση να χρηματοδοτηθεί μερικώς η λύση του Κυπριακού από το φυσικό αέριο.
Ο φυσικός πλούτος του νησιού δηλαδή, που θα πρέπει να αποτελέσει το μέσο για την ανάπτυξη και την ευημερία και των επόμενων γενεών, να διατεθεί για να καλύψει τις τεράστιες πληγές που έχει αφήσει πίσω της η τουρκική εισβολή και έτσι να πληρώσουν δεύτερη φορά οι Ελληνοκύπριοι το κόστος της εισβολής.
Απαίτηση
Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη τη σταθερή απαίτηση της Τουρκίας να μην υπάρξει εκμετάλλευση του φυσικού αερίου πριν από τη λύση του Κυπριακού, προκαλεί ερωτηματικά η εμμονή της κυπριακής κυβέρνησης να επαναφέρει τη διασύνδεση αυτή.
Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη τη σταθερή απαίτηση της Τουρκίας να μην υπάρξει εκμετάλλευση του φυσικού αερίου πριν από τη λύση του Κυπριακού, προκαλεί ερωτηματικά η εμμονή της κυπριακής κυβέρνησης να επαναφέρει τη διασύνδεση αυτή.
Ο κ. Χριστόφιας σε ομιλία του χθες σε συνέδριο του Economist στη Λευκωσία επανέλαβε ότι “η εξεύρεση και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων μπορεί και θα πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού” και εκτίμησε ότι η ανακάλυψη των κοιτασμάτων δημιουργεί κίνητρα για την τουρκική ηγεσία για να κινηθούν στην κατεύθυνση της λύσης.
* Πιάνει “δουλειά” και πάλι το Πίρι Ρέις καθώς, σύμφωνα με NAVTEX που εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές, μέχρι τις 25 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στις ακτές της “ΤΔΒΚ” και σε περιοχές που βρίσκονται έξω από την Αμμόχωστο πέριξ της Καρπασίας και μέσα στον κόλπο της Μόρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου