Ετικέτες

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Αυτή είναι η πραγματική εθνική αναπτυξιακή πολιτική


Αυτή είναι η πραγματική εθνική αναπτυξιακή πολιτική

Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο
«Πράσινο φως» για έργα αποκατάστασης σε αρχαία θέατρα

Το «πράσινο φως» για την υλοποίηση έργων αποκατάστασης στο αρχαίο θέατρο των Δελφών έδωσαν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ΚΑΣ .
Το αρχαίο θέατρο των Δελφών και το ρωμαϊκό θέατρο της Νικόπολης, πρόκειται να αποκατασταθούν, μετά το πράσινο φως που έδωσαν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), τα οποία γνωμοδότησαν θετικά και ως προς τη μελέτη που αφορά στην αποκατάσταση και ανάταξη της παλαίστρας του Λυκείου του Αριστοτέλη.
Αρχαίο θέατρο Δελφών
Το αρχαίο θέατρο των Δελφών είναι από τα λίγα θέατρα της αρχαιότητας για το οποίο διαθέτουμε στοιχεία για τη χρονολόγησή του (χτίστηκε τον 4ο π. Χ. αιώνα), αλλά και για το συνολικό του σχέδιο και την όψη του κοίλου. Βρίσκεται μέσα στο ιερό του Απόλλωνα, στη βορειοδυτική γωνία του και σε επαφή με τον περίβολο του τεμένους. Είναι το μεγαλύτερο οικοδόμημα του Απολλώνιου Ιερού, αν και οι διαστάσεις του είναι περιορισμένες σε σύγκριση με άλλα γνωστά μνημεία του είδους του. Είχε εξωτερική διάμετρο 36 μέτρα και εσωτερική 9,25, ενώ χωρούσε 5.000 θεατές. Στην αρχαιότητα φιλοξενούσε τους αγώνες φωνητικής και ενόργανης μουσικής, που γίνονταν στο πλαίσιο των Πυθίων. Επίσης, στον χώρο του τελούνταν και οι αγώνες των Σωτηρίων, που γίνονταν προς τιμήν του Διός Σωτήρος και του Απόλλωνος. Η προμελέτη αποκατάστασης, που έγινε δεκτή από τα μέλη του ΚΑΣ, διεξήχθη από μελετητές, οι οποίοι προχώρησαν στην εκπόνησή της μετά από ανάθεση του σωματείου «Διάζωμα». Σύμφωνα με τους μελετητές, στόχος είναι η αποκατάσταση της γεωμετρίας του κοίλου και η συγκράτησή του με επιχωματώσεις, όπου αυτό είναι αναγκαίο, καθώς και η συμπλήρωση κλιμάκων στις κερκίδες που σώζονται. Επίσης, κατά τους ίδιους, θα διατηρηθούν οι ιστορικές βλάβες που υπέστη το μνημείο κατά τη διάρκεια των αιώνων, χωρίς να προστεθούν εδώλια, παρά μόνο όπου θεωρηθεί απαραίτητο, όπως στα ακραία σημεία των κερκίδων για να μην ολισθαίνουν.
Ρωμαϊκό Θέατρο Νικόπολης
undefined
Το Ρωμαϊκό Θέατρο Νικόπολης - που βρίσκεται έξι χιλιόμετρα από την Πρέβεζα- χτίστηκε βόρεια της Νικόπολης, την οποία ανήγειρε ο Οκταβιανός Αύγουστος σε ανάμνηση της νίκης του επί του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας, στη ναυμαχία του Ακτίου το 31 π. Χ.. Στο θέατρο πραγματοποιούνταν κυρίως τα Νέα 'Ακτια, αγώνες θρησκευτικού χαρακτήρα που τελούνταν προς τιμήν του Απόλλωνα και οι οποίοι περιελάμβαναν ποικίλους διαγωνισμούς, όπως ποιητών, σοφιστών, κωμωδών, τραγωδών, κηρύκων, σαλπιγκτών, κιθαριστών, αυλητών και παντομίμων. Τη δεκαετία του '60 πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές τομές, κατά τις οποίες βρέθηκαν -μεταξύ άλλων- ένα άγαλμα μαινάδας ή μούσας, ένα δαχτυλίδι και νομίσματα, που μαρτυρούν τη χρήση του χώρου από τον 1ο αιώνα π.Χ. έως και τον 3ο αιώνα μ. Χ.. Η μελέτη προστασίας, συντήρησης και αποκατάστασης του Μεγάλου Θεάτρου της Νικόπολης εκπονήθηκε από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών. Το Θέατρο, ένα από τα μεγαλύτερα της εποχής του, χωρητικότητας 15.000 θεατών, παρουσιάζει σήμερα πολλά προβλήματα. Η μελέτη προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συντήρηση και στερέωση των τοίχων, τη συμπλήρωση των χασμάτων με τούβλα και των ρωγμών με κονιάματα, την πραγματοποίηση δοκιμαστικών τομών και επεμβάσεων στην περιφερική στοά - που παρείχε προστασία στους θεατές κατά τη διάρκεια νεροποντής και από την οποία έχουν σωθεί μόνο οι πεσσοί στήριξης της στέγης-, καθαρισμούς και αποτυπώσεις.
Παλαίστρα του Λυκείου του Αριστοτέλη
undefined
Η ανακάλυψή του Λυκείου, το 1996, έκανε τον γύρο του κόσμου, τόσο για τη σημασία του ως ένα από τα πρώτα πανεπιστήμια στον κόσμο όσο και για το μέρος που αποκαλύφθηκε, στην καρδιά της Αθήνας. Το Λύκειο του Αριστοτέλη, από την ανακάλυψή του μέχρι σήμερα έχει περάσει από πολλές περιπέτειες, μελέτες και χορηγίες, οι οποίες εγκρίθηκαν και στην πορεία τροποποιήθηκαν. Τα μέλη του ΚΑΣ γνωμοδότησαν θετικά ως προς τη μελέτη που αφορά στην αποκατάσταση και ανάταξη της παλαίστρας του Λυκείου, του βασικού κτιρίου των γυμνασίων στο οποίο προπονούνταν οι αθλητές της πάλης και αποτελούνταν από μια κεντρική χωμάτινη αυλή και γύρω της στοές και αίθουσες. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η χρωματική διαβάθμιση του δαπέδου, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να διακρίνει τα κλειστά και ανοιχτά σημεία της παλαίστρας, δηλαδή την αυλή και τα δωμάτια, καθώς και η δημιουργία ενός ενιαίου χωμάτινου στρώματος, ώστε η παλαίστρα και ο περιβάλλων χώρος της να βρεθούν στο ίδιο επίπεδο. Οι εργασίες - που έχουν ήδη αρχίσει- εκτιμώνται ότι θα ολοκληρωθούν στις αρχές του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου