1) Κανένας δεν απαξιώνει τη στρατιωτικήγ ηγεσία.
2) Γίνεται αναφορά στον Βενιζέλο επειδή ήταν ο πολιτικός που είχε το όραμα. Δεν είναι τυχαίο ότι όποτε ήταν αυτός πρωθυπουργός η Ελλάδα νικούσε σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο. Είχε όραμα και ήταν αυτό που λέμε ευέλικτος διπλωματικά. Συγχρόνιζε τα διπλωματικά μέσα με τα στρατιωτιοκά μέσα. Μια καλά οργανωμένη μηχανή.
3) Επειδή έκανες αναφορά στον Βασιλιά Κων/ντίνο έχω να σου πω το εξής: Διακοσμητικός ήταν στην ουσία ως στρατιωτικός αρχηγός. Το επιτελείο του έκανε όλη τη δουλειά(από στρατιωτικής απόψεως) στο οποίο ανήκε ο Μεταξάς. Νομίζω ο Μεταξάς ήταν ο υπ' αριθμόν τρία στην ιεραρχία στο επιτελείο του.
Επιπλέον μια που αναφέρεται το άρθρο στους Βαλκανικούς (άσχετα που λέει αποκλειστικά για τη μάχη των Ιωαννίνων εδώ)ο Βενιζέλος ήταν αυτός που διέταξε την προώθηση προς Θεσσαλονίκη ενώ ο Κωνσταντίνος δεν την θεωρούσε πρωτεύοντα στόχο και ήθελε να κατευθυνθεί προς Μοναστήρι.
) O Μινέϊκο ήταν Έλληνας? Όχι.Άρα δεν ήταν προδότης. Ήταν Πολωνοεβραίος ελεύθερος επαγγελματίας. Ποιος είχε το πιο πολύ χρήμα( Οθωμανική αυτοκρατορία) εκείνος αγόρασε τις υπηρεσίες του. Απλό.
2) Ο Γεώργιος Παπανδρέου ηταν εξ αίματος συγγενής του Μινέϊκο? Όχι. Απλώς ο Γεώργιος Παπανδρέου παντρεύτηκε τη κόρη του. Ο καθένας μπορεί να έχει οποιονδήποτε πεθερό. Τη κόρη παντρεύεσαι, όχι τον πεθερό.
3)Ο Ανδρέας Παπανδρέου τον είχε παππού και ο σημερινός Γιώργος Παπανδρέου προπάππου.
Δεκτά.
Το θέμα είναι επαναλαμβάνω ήταν ο Μινέϊκο Έλληνας και εργάστηκε για τους Οθωμανούς? Όχι.Ήταν ΠολωνοΕβραίος.
Ήξερε τότε ότι η κόρη του θα παντρευτεί Έλληνα? Όχι.
Ας αφήσουμε λοιπόν τα χτυπήματα "κάτω από τη μέση".
Εμείς οι ίδιοι καθορίζουμε στο κάτω κάτω τι είμαστε. Όχι οι πρόγονοι για μας. Είτε ήταν "προδότες", είτε προδότες πραγματικοί είτε πατριώτες μέχρι τελευταία σταγόνα του αίματος τους.
Εγώ είμαι απόγονος του Αγίου Χριστόδουλου Σιμώνη του Κασσανδρινού που τον κρεμάσανε στην εκκλησία του Αγίου Μηνά οι Γενίτσαροι με ολόκληρο Τούρκικο όχλο να φωνάζει "Σεϊτάν γκιαούρ" και εκείνον να προσεύχεται επίμονα για Χριστό και Ελλάδα μέχρι τέλους. Ήταν από πλούσια οικογένεια της Κασσάνδρας Χαλκιδικής και τα άφησε όλα επειδή μια νύχτα μπήκε("αθόρυβα-καταδρομικά") στο Τουρκικό διοικητήριο Κασσανδρείας, εξουδετέρωσε τον φρουρό(χωρίς να τον πάρει κανένας Τούρκος χαμπάρι μέσα στο διοικητήριο) και απελευθέρωσε έναν φίλο του που είχαν φυλακίσει αδίκως οι Τούρκοι. Ήταν "τρελός". Άφησε τα πλούτη του για να σώσει έναν φίλο του. Στη Θεσσαλονίκη όταν ένα τζανταρμάς τον είχε κλωτσήσει επειδή ήταν Ραγιάς ο πρόγονος μου σηκώθηκε από το δρόμο και έκανε τον Τούρκο να "φτύσει αίμα". Στη συνέχεια χάθηκε στα στενά.
Αργότερα, τον κρεμάσανε επειδή μίλησε σε έναν Βούλγαρο για τον Χριστό την ώρα που ήταν έτοιμος ο Βούλγαρος να αλλαξοπιστήσει. 200 κάτι μαστιγώματα και κρέμασμα στον Άγιο Μηνά. Είχαν εκπλαγεί με την υπομονή, την επιμονή και την αντοχή του ακόμα και οι γενίτσαροι-βασανιστές του. Ακόμα πιο δυνατά να τον χτυπάνε και ο όχλος να φωνάζει. Αλλά εκεί κράτησε μέχρι τέλους.
Φυσικά το σόι εκδικήθηκε τον θάνατο του στον ξεσηκωμό της Κασσάνδρας. Οι Σιμωναίοι είναι καλοί, φιλόξενοι και πολύ φιλικοί άνθρωποι αλλά μην τους κάνεις κακό. Δεν το ξεχνάνε ποτέ. Πολεμήσανε άπαντες στο πλευρό του Χάψα(ήταν συγγενικά σόγια λόγω γάμων) στον ξεσηκωμό της Χαλκιδικής, δώσανε χρήμα στον αγώνα και κόψανε πολλά κεφάλια μεμετιών. Χωρίς έλεος.
Αυτοί ήταν οι πρόγονοι μου. Αλλά αυτό σημαίνει κάτι? Οκ ήταν πατριώτες.Δεν θέλανε να σκύβουν κεφάλι. Αν γίνει κάτι σήμερα εγώ ασχέτως προγόνων θα πρέπει να αποδείξω στη πράξη τι είμαι. Άξιος ή ανάξιος απόγονος? Εμείς καθορίζουμε τι είμαστε. Όχι οι πρόγονοι. Γι' αυτό λοιπόν ας αφήσουμε τα "χτυπήματα κάτω από τη μέση" στον κάθε Μινέϊκο και Παπανδρέου κτλ.
1)"για τον Βενιζέλο θα σου πω πως,τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά-απλοϊκά μάλλον, όσο τα λες"όταν ήταν πρωθυπουργός αυτός, η Ελλάδα νικούσε" άρα ο Βενιζέλος ήταν καλός και σπουδαίος!"
Απομόνωσες μια φράση χωρίς να παραθέσεις και τα υπόλοιπα που είπα για τον Βενιζέλο. Φυσικά και δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όπως νομίζεις ότι τα είπα. Ήταν ο μόνος που είχε όραμα, ταυτόχρονα ρεαλισμό και ήξερε πως να χρησιμοποιεί ΕΔ και διπλωματία σαν ένα σώμα μια ψυχή.
2) «Αν ο Βενιζέλος ήταν μεγάλος ηγέτης και σπουδαίος πολιτικός θα είχε καταλάβει ότι η Συνθήκη των Σεβρών ήταν παγίδα για τους Έλληνες κι ότι δεν έπρεπε να στείλει τον ελληνικό στρατό στη Σμύρνη. Άλλωστε τη Συνθήκη των Σεβρών ,αν δεν κάνω λάθος,δεν την υπέγραψε κανείς από την πλευρά των Τούρκων:ούτε ο Σουλτάνος ,ούτε οι Νεότουρκοι.Και τον Κεμάλ τον στέλνουν στη Σαμψούντα,τον ίδιο μήνα που στέλνουν τον ελληνικό στρατό στη Σμύρνη,για να επέλθει σύγκρουση φυσικά κι έτσι να είναι εύκολος ο ξεριζωμός των Ελλήνων από την Μ.Ασία.»
Η συνθήκη των Σεβρών ήταν μεγάλη ευκαιρία και την ευκαιρία την αρπάζεις από τα μαλλιά με όραμα και ρεαλισμό. Ποια παγίδα?! Γιατί παντού βλέπουμε συνομωσίες όταν κάτι πάει στραβά? Η μιζέρια, η γκρίνια και η διχόνοια μας φταίει. Οι κατάρες της φυλής μας.
Οι Τούρκοι ποτέ δεν υπέγραφαν. Όχι μόνο στη συνθήκη των Σεβρών. Είναι αυτό επιχείρημα που είπες? Πάντα τετελεσμένα στρατιωτικά γεγονότα και μετά υπέγραφαν! Πάντα νικούσαμε και μετά βάζανε υπογραφές! Αυτό αντιλαμβάνονται! Υπέγραψε ποτέ ο Τούρκος χωρίς να χάσει στρατιωτικά? Θα τρελαθούμε τελείως δηλ? Που υπέγραψε χωρίς να ηττηθεί? Είναι βάρβαροι, μεθοδικοί και ύπουλοι! Μόνο αν χάσουν κάθονται στα αυγά τους! Συνδυασμός οικονομικής, διπλωματικής και στρατιωτικής ισχύος! Ένα ιστορικό παράδειγμα θέλω που να υπογράψανε παραχώρηση Οθωμανικών εδαφών(Ελληνικών υπό κατοχή) χωρίς να ηττηθούν!
Που θα οργάνωνε ο Κεμάλ τον στρατό του? Μέσα στα πόδια του σουλτάνου? Φυσικά και έπρεπε να πάει βαθιά μέσα για να οργανωθεί. Στα μετόπισθεν τους ντοπάρεις, τους οργανώνεις, παράλληλα κάνεις διπλωματικές κινήσεις στο εξωτερικό και μετά τους πας στη πρώτη γραμμή σε σημείο που καθορίζεις εσύ! Έρχεται ο αντίπαλος και του αλλάζεις τα φώτα από καλά προετοιμασμένες θέσεις! Όπως και το πέτυχε διότι τον βοήθησαν και τα γεγονότα τελικά. Το ότι έχασε ο Βενιζέλος τις εκλογές ήταν η αρχή του τέλους διότι όλοι οι άλλοι ήταν ανάξιοι να διαχειρίζονται την τύχη τόσων ψυχών και την τύχη του Ελληνισμού ολόκληρου. Άλλα λέγανε πριν τις εκλογές άλλα μετά. Ανάξιοι! Ο Βενιζέλος είχε δείξει από νωρίς το όραμα του και ήταν μεθοδικός σε ότι εννοούσε από τη πρώτη στιγμή. Από την αρχή των Βαλκανικών ακόμα.
3)"Μπορεί απλά ο Βενιζέλος να νικούσε γιατί έτσι ήθελαν οι μεγάλες δυνάμεις.Δηλαδή,η Ελλάδα πήρε εδάφη μέχρι εκεί που ήθελαν οι Μεγ.Δυνάμεις και τα οποία είχαν προαποφασίσει αυτές, ήδη από το 1830 που αναγνωρίζουν σύγχρονο ελληνικό κράτος."
Δεν νικούσε ο Βενιζέλος. Νικούσε ο Ελληνικός στρατός, το ένα από τα δύο εργαλεία του Βενιζέλου δηλ. Ο στρατός ο οποίος ήταν καλά εκπαιδευμένος, εξοπλισμένος και με σωστούς αξιωματικούς. Ο Βενιζέλος όμως ως πολιτικός είχε φροντίσει να είναι έτοιμος αυτός ο στρατός. Διότι ότι και να λέγανε οι Μεγάλες δυνάμεις, είτε αυτές που ήταν μαζί μας είτε αυτές που δεν ήταν, χωρίς αξιόλογο στρατό δεν γίνεταιαπελευθέρωση εδαφών απέναντι σε Οθωμανικό στρατό ο οποίος ήταν αξιόλογος και ισχυρός.Ταυτόχρονα στο διπλωματικό επίπεδο με κατάλληλες ενέργειες είχε πείσει κάποιες από τις μεγάλες δυνάμεις ότι η Ελλαδα μπορεί να είναι το εργαλείο τους δηλ ο περιφερειακός χωροφύλακας στην "Μετά Οθωμανική αυτοκρατορία εποχή". Ο μεγάλος ασθενής ήταν η Οθωμανική αυτοκρατορία και έπρεπε να του κάνουν ευθανασία. Η Ελλάδα λοιπόν ως μια ισχυρή ναυτική τοπική δύναμη, με αξιόμαχο πλέον και τον στρατό ξηράς της ήταν το κατάλληλο εργαλείο. Ήταν το νυστέρι των Μεγάλων δυνάμεων. Η Βουλγαρία δεν είχε τα προσόντα για πολλούς λόγους, ούτε κανένας άλλος. Εμείς είχαμε αποδείξει από τον «πρώτο γύρο» κιόλας ότι θα είμαστε ο καλός, αξιόμαχος και σωστός υπάλληλος των μεγάλων. Είχε το δυναμικό η Ελλάδα και κυρίως είχε μια ηγεσία με όραμα αλλά ταυτόχρονα και ρεαλισμό. Μια ηγεσία(Βενιζέλος) που είχε δείξει κάτι με τις μέχρι τότε ενέργειες του: Οι στόχοι εκπληρώνονται με σταθερά μεθοδικά βήματα με υπομονή και επιμονή.
Τα συμφέροντα της Ελλαδας ταυτίζονταν σε μεγάλο βαθμό με αυτά κάποιων Μεγάλων δυνάμεων. Όχι όλων όμως. Οι Ιταλοί δεν μπορούσαν να χωνέψουν από τη πρώτη στιγμή ότι θα κάναμε εμείς κουμάντο εκεί που είχαν βλέψεις αλλά όσο ήταν ο Βενιζέλος δεν μπορούσαν να κάνουν και πολλά.
Πάνω στη κρίσιμη καμπή ο Βενιζέλος χάνει τις εκλογές, ο Κεμάλ κερδίζει έτσι χρόνο αφού ένας επικίνδυνος αντίπαλος όπως ο Βενιζέλος δεν κάνει πια κουμάντο και οι "ειρηνόφιλοι" βασιλικοί μ@λ που διαδέχονται τον Βενιζέλο κάνουν γαργάρα όσα έλεγαν μέχρι τότε και αποφασίζουν προώθηση μέχρι Άγκυρα!
Παράλληλα απομάκρυναν Βενιζελικούς αξιωματικούς. Αξιωματικούς που μέχρι τότε είχαν πολεμήσει τον Τούρκο και ήταν μπαρουτοκαπνισμένοι.
Ήταν αυτό όραμα και ρεαλισμός? Ήταν στρατηγική αυτοκτονία και παράλληλα η απομάκρυνση Βενιζελικών αξιωματικών ήταν και ιδεολογική εμμονή των Βασιλικών.
Ο λαός απλώς δεν άντεξε τόσα χρόνια πολέμου γι’ αυτό έχασε τις εκλογές ο Βενιζέλος.. Οι Έλληνες πολεμούσανε από τους Βαλκανικούς μέχρι την Μικρασιατική ασταμάτητα. Είχαν κουραστεί. Παράλληλα ως νέα πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, μετά την απομάκρυνση Βενιζέλου, βλέπεις τον λαό, τον χάρτη και τις γραμμές ανεφοδιασμού. Και αποφασίζεις προώθηση προς Άγκυρα?! Τι έλεγε η συνθήκη των Σεβρών? Δεν ήταν όραμα και ρεαλισμός ταυτόχρονα αυτά που έλεγε?
Γιατί συνεχίσανε οι "καλοί ειρηνόφιλοι» βασιλικοί την τελική προώθηση μέχρι Άγκυρα? Είχαν εναλλακτική επιλογή: Σταθεροποίηση μετώπου και μη προώθηση πιο μέσα στη Τουρκία. Πιο μέσα από όσα έλεγε η συνθήκη των Σεβρών αλλά όχι πολύ πολύ μέσα. Όχι να διασχίσουν την έρημο.
Να προκαλέσουν τον Κεμάλ να διασχίσει εκείνος την έρημο και να επιτεθεί στη δικιά μας καλά οργανωμένη αμυντική γραμμή με μικρότερο μήκος μετώπου(να καθορίσουμε δηλ εμείς το μέτωπο και όχι να μας εξαναγκάζει ο Κεμάλ εκεί που ήθελε εκείνος) και καλές γραμμές ανεφοδιασμού. Ανάπτυξη περισσότερων γραμμών ανεφοδιασμού. Τμηματική ξεκούραση μεραρχιών(με αναπληρώσεις νέων κλάσεων) στην Ελλάδα. Προετοιμασία και αναμονή για την κίνηση των Τούρκων. Άστους να κάνουν πρώτη κίνηση, να κάνουν εκείνοι την εξαντλητική πορεία φορτωμένοι και μετά αιφνιδιασμός! Μετά άλλαξε τους τα φώτα με καταιγιστική αντεπίθεση από τις προετοιμασμένες θέσεις! Τελεσίγραφο στον Κεμάλ: « Εδώ είναι τα νέα σύνορα. Περιμένουμε πότε θα υπογράψεις». Ο Κεμάλ εγκλωβισμένος στα ίδια του τα λόγια. Δεν έλεγε ότι δεν αναγνωρίζει τη συνθήκη? Θα έκανε πίσω? Θα έκανε γαργάρα το κήρυγμα του? Δεν έλεγε ότι θα μας πετάξει στη θάλασσα? Ε έλα ρε π…η αρχιφασίστα να μας πετάξεις. Κάνε τη πορεία μέσα από την έρημο σου και όρμα στους εύζωνες και το Ελληνικό πυροβολικό που σε περιμένει πως και πως σε καλά και μεθοδικά προετοιμασμένες θέσεις. Διάλυση του στρατού του Κεμάλ, καταδίωξηαπό ιππικό των ζωντανών και δεν μένει ρουθούνι. Ο δρόμος μετά προς Άγκυρα θα ήταν ανοιχτός. Θα υπήρχε μήπως άλλος τουρκικός στρατός? :)
Θα φέρναμε δηλ τον Σουλτάνο για ακόμη μια φορά προ τετελεσμένων γεγονότων.
Φυσικά ο Κεμάλ θα είχε και εναλλακτική επιλογή:
Να αποδεχθεί τα νέα σύνορα αλλά νομίζω πως ήταν εκτεθειμένος από τις ομιλίες του και θα έκανε τελικά εκείνος την επίθεση στις δικιές μας θέσεις. Θα έχανε. Με μαθηματική ακρίβεια.
Τι μας φταίει ο Βενιζέλος. Ποιος «σκοτεινός» ρόλος Βενιζέλου? Αυτή χώρα τελικά δεν έχει όραμα. Όταν βρίσκεται ένας άνθρωπος της προκοπής στην αρχή τον στηρίζουμε και μετά τον κατηγορούμε ακόμα και γενιές ολόκληρες μετά. Συνομωσίες και χαζομάρες.
Ποιος διέταξε την τελική προώθηση?Ποιος μ@λ έδωσε την εντολή και πέθαναν τόσα παιδιά άδικα για μια σημαία που κυμάτιζε μέχρι τότε περήφανη? Ακόμα και ένας νεαρός ανθυπολοχαγός να διοικούσε θα έβλεπε την μ@λ που διέταξε η νέα κυβέρνηση.
Ο Βενιζέλος αντίθετα πρώτα έκανε προετοιμασία, κανόνιζε σε διπλωματικό επίπεδο, έδινε εντολή, οι φαντάροι μας με γενναιότητα νικούσαν και μετά σημαίες και πανηγύρια. Απλό. Πάντα όμως τον πολεμούσαν κάποιοι. Από τότε. Είδαμε λοιπόν ποιοι τα κάνανε σκ..α! Οι σύμμαχοι είδαν ότι ήμασταν ανάξιοι τελικά. Τον Βενιζέλο εμπιστεύονταν και δεν είχαν άδικο! Την δουλειά τους κάνανε όταν στράβωσε τα αρχικό τους σχέδιο. Δεν κάναμε εμείς και έκανε ο Κεμάλ. Απλό. Φτάσαμε ένα βήμα από τον θρίαμβο και κάποιοι τα κάνανε σκ..α. Όχι ο Βενιζέλος πάντως. Έλεος!
Σε αυτή τη χώρα είχαμε Κολοκοτρώνη, Καποδίστρια και Βενιζέλο. Το έναν τον φυλακίσανε, το άλλο τον δολοφονήσανε και τον τελευταίο αποπειράθηκαν να τον δολοφονήσουν. «Τυχαίο? Δεν νομίζω!» (σύνθημα έγινε αυτό τελικά). Έχουμε τη μοίρα που μας αξίζει. Ήρθε μετά και περιμάζεψε ότι έμενε. Και σε αυτό κάποιοι τον κατηγορούνε. Σήμερα την συνθήκη της Λωζάνης επικαλούμαστε σαν φοβισμένοι ποντικοί. Δεν είμαστε άξιοι να αλλάξουμε πράγματα και καταστάσεις προς το καλύτερο. Ακόμα και αν βρεθεί κάποιος αργά ή γρήγορα θα έχει την τύχη του Κολοκοτρώνη, του Καποδίστρια και του Βενιζέλου.
Η Διχόνοια που βαστάει
Ενα σκήπτρο η δολερή
Καθενός χαμογελάει,
Πάρ’ το, λέγοντας, και συ.
Κειό το σκήπτρο που σας δείχνει
Έχει αλήθεια ωραία θωριά
Μην το πιάστε, γιατί ρίχνει
Εισέ δάκρυα θλιβερά.
Από στόμα οπού φθονάει,
Παλληκάρια, ας μην ‘πωθή,
Πως το χέρι σας κτυπάει
Του αδελφού την κεφαλή.Η Διχόνοια που βαστάει
Καθενός χαμογελάει,
Πάρ’ το, λέγοντας, και συ.
Κειό το σκήπτρο που σας δείχνει
Έχει αλήθεια ωραία θωριά
Μην το πιάστε, γιατί ρίχνει
Εισέ δάκρυα θλιβερά.
Από στόμα οπού φθονάει,
Παλληκάρια, ας μην ‘πωθή,
Πως το χέρι σας κτυπάει
Του αδελφού την κεφαλή.
Μην ειπούν στο στοχασμό τους
Τα ξένα έθνη αληθινά:
Εάν μισούνται ανάμεσό τους
Δεν τους πρέπει ελευθεριά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου