Xωριανόπουλος Άγγελος
Όπως έχουμε αναφερθεί και σε προηγούμενη ανάρτηση του Infognomonpolitics ο εν διαμορφώσει άξονας ανάσχεσης της Κίνας Ισραήλ-Ινδία-Γαλλία βρίσκεται σε όλο και συνεχώς ευρύτερη συνεργασία. Ο άξονας αυτός ως υποκατάστατος του Γερμανοτουρκικού σπεύδει ν εκδιώξει τον Κινεζικό BRI από την Ευρασία και τα εγγύς ευρασιατικά ύδατα, περιορίζοντας παράλληλα τον Τουρκικό-Πακιστανικό Ισλαμικό επεκτατισμό σε Κεντρική Ασία, Βόρεια Αφρική και Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Εν μέσω ελληνοτουρκικής κρίσης η οποία θα κριθεί σε όρους γενικότερης ισχύος μεταξύ των κρατών και όχι σε αμιγούς όρους δικαίου, η Ελλάδα οφείλει να εκμεταλλευτεί την στροφή των Κρατών του Κόλπου προς μία αντιτουρκική πολιτική και να συνδεθεί με τον προαναφερθέν άξονα, αντλώντας ουσιαστική ισχύ σε θέματα εξοπλισμού, τεχνολογίας, εμπορίου και ενέργειας.
Με την εξομάλυνση των δεσμών μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΑΕ , αλλά και δεδομένης της μακρόπνοης συνεργασίας με την Ινδία σε πληθώρα πεδίων, Ισραήλ-Ινδία-ΗΑΕ θα μπορούσαν να σχηματίσουν ένα τριμερές μπλοκ στη Δυτική Ασία, συνεργαζόμενα σε τομείς άμυνας, τεχνολογίας, εμπορίου, ενέργειας, πληροφοριών και Ισλαμικής ανάσχεσης.
Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στην Ινδία Ρον Μάλκα δήλωσε στους EurasianTimes – Ένα τριμερές σύμφωνο μεταξύ της Ινδίας, του Ισραήλ και των ΗΑΕ βρίσκεται στα σκαριά. Οι ευρείας κλίμακας δεσμοί της Ινδίας τόσο με το Ισραήλ όσο και με τα ΗΑΕ είναι ένας παράγοντας που μπορεί να διαμορφώσει αυτή την τριμερή συνεργασία.”
Πρότεινε ότι το μελλοντικό τριμερές σύμφωνο μεταξύ τριών εθνών φέρνει τις βέλτιστες πρακτικές του να δημιουργήσει μία νέα εποχή στον τεχνολογικό και επιχειρηματικό τομέα. “Η Ινδία έχει πολλά δυνατά σημεία και της παρουσιάζεται μια τεράστια ευκαιρία. Τα ΗΑΕ μπορούν να φέρουν επενδύσεις και το Ισραήλ μπορεί να φέρει επί του σκάφους καινοτομία, τεχνολογία και μία διασύνδεση με χώρες της Ευρώπης.
Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ και τα ΗΑΕ συνεχίζουν να εμβαθύνουν τους «νέους επίσημους» δεσμούς τους. Μια νεοσυσταθείσα διαδικτυακή πλατφόρμα για την έναρξη μιας πιθανής σύνδεσης μεταξύ ΗΑΕ και ισραηλινών επιχειρήσεων έχει ήδη τραβήξει πάνω από 2.000 μέλη. Εάν οι αρχικές έρευνες ήταν ως επί το πλείστον από Ισραηλινούς επενδυτές, αυτές τις μέρες η πλειοψηφία είναι από τα ΗΑΕ, σύμφωνα με εκθέσεις του GulfNews.
“Οι Εμίρηδες ψάχνουν να δουν πώς μπορούν να εισέλθουν στην ισραηλινή αγορά, είτε πρόκειται για επενδυτικές ευκαιρίες, προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών-τεχνολογίας, είτε για επενδύσεις στην ανάπτυξη υποδομών”, δήλωσε ο Ντόριαν Μπαράκ, συνιδρυτής του Επιχειρηματικού Συμβουλίου ΗΑΕ-Ισραήλ.
Δεν είναι μόνο οι Εμίρηδες που θέλουν να μπουν στο χώρο και να κάνουν το κομμάτι τους ανοίγοντας μια ολοκαίνουργια αγορά για τα συμφέροντά τους. Ακόμη και οι ινδικές εταιρείες δομικών υλικών, με δραστηριότητες στη Μέση Ανατολή, ψάχνουν να επεκταθούν στο Ισραήλ συνεργαζόμενες με μια τοπική εταιρεία.
Νωρίτερα, ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων S. Jaishankar είχε δηλώσει ότι η εξομάλυνση των δεσμών μεταξύ Ισραήλ και ΗΑΕ έχει ανοίξει ”πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες” ενώ παράλληλα αναπτύσσονται δεσμοί και με το Abu Dhabi.
Η Ινδία και τα ΗΑΕ, ανέφερε, έχουν “ταχέως αναπτυσσόμενη σχέση”. Πρόσθεσε, “Τα ΗΑΕ είναι κεντρικής σημασίας για την εκτεταμένη γειτονιά της Ινδίας. Βλέπουμε τα ΗΑΕ στο σταυροδρόμι του διεθνούς εμπορίου. Καθώς η Σιγκαπούρη βρίσκεται στην Ανατολή, τα ΗΑΕ είναι στη Δύση.”
Το 2015, ο Ναρέντρα Μόντι έγινε ο πρώτος Ινδός πρωθυπουργός που επισκέφθηκε τα ΗΑΕ εδώ και 34 χρόνια. Αργότερα το 2017, ο Σεΐχης Mohammad Bin Zayed Al Nahyan, ο Διάδοχος του Αμπού Ντάμπι, ήταν ο κύριος καλεσμένος στους εορτασμούς της Ημέρας της Δημοκρατίας της Ινδίας. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών, p.m. Modi έχει επισκεφθεί τα ΗΑΕ τρεις φορές.
Με πληροφορίες από: GulfNews, Eurasiantimes, indiamonitor
infognomonpolitics.gr
Η δημιουργία του άξονα Ινδία-Ισραήλ-ΗΑΕ ως μέσο ανάσχεσης της Κίνας και του επεκτατικού Ισλάμ-Αναγκαία η διασύνδεση με Κύπρο-Ελλάδα-Γαλλίααπό anixneuseis |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου