Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016
Δύει το άστρο της Μέρκελ η οποία πληρώνει την απραγία και την αναβλητικότητά της σε όλα τα μείζονα θέματα που ταλανίζουν την Ευρώπη.
Η Γερμανίδα καγκελάριος επιβράβευσε μάλιστα και το ελληνικό πελατειακό κράτος όλα αυτά τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων μην απαιτώντας να γίνουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Το προσφυγικό ήρθε να δώσει την χαριστική βολή στις ηγετικές της ικανότητες. Η ίδια αντιλαμβανόμενη ότι θα υποστεί πανωλεθρία το 2017 βγαίνει σιγά σιγά από το κάδρο.
Ακόμη και στην οικογενειακή φωτογραφία της Συνόδου της Μπρατισλάβα κρύφτηκε στα μετόπισθεν παρέα με τον Τσίπρα.
Αλλαγές και εκπλήξεις φέρνουν οι τοπικές εκλογές στο
Βερολίνο: τα δύο μεγάλα κόμματα υποχωρούν, η Αριστερά ανεβαίνει, ενώ η
ξενοφοβική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» ξεπερνάει το 13%.
Στην κορυφή δεν αλλάζει κάτι: σύμφωνα με τα έξιτ πολς, οι
σοσιαλδημοκράτες παραμένουν πρώτη δύναμη, ενώ επανεκλέγεται ο σημερινός
δήμαρχος και κυβερνήτης του Βερολίνου Μίχαελ Μύλερ. Στην πραγματικότητα
αλλάζουν τα πάντα: τα δύο μεγάλα κόμματα, οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) και
οι χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ (CDU), συγκεντρώνουν για πρώτη
φορά λιγότερο από το 50% των ψήφων στο Βερολίνο, ενώ στην τοπική Βουλή
δίνουν το «παρών» έξι κόμματα. Οι χριστιανοδημοκράτες καταγράφουν
μάλιστα το χειρότερο ποσοστό στα χρονικά της πόλης, γύρω στο 18%,
έχοντας μικρό προβάδισμα από τους Πράσινους, αλλά και το αριστερό κόμμα
Die Linke. Και τα δύο αυτά κόμματα κυμαίνονται γύρω στο 15,5%. Αργά το
βράδυ της Κυριακής τα έξιτ πολς έδειχναν ότι η Αριστερά θα μπορούσε να
αναδειχθεί τρίτο κόμμα, ξεπερνώντας τελικά τους Πράσινους.Μετά από όλα αυτά το πιθανότερο σενάριο είναι μία κυβέρνηση συνασπισμού με αριστερό πρόσημο και τρία κόμματα: τους σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και το Κόμμα της Αριστεράς. Πολλοί θεωρούν μία τέτοια εξέλιξη προάγγελο εξελίξεων για τις βουλευτικές εκλογές του 2017 στη Γερμανία. «Έχουμε επιτύχει τον στόχο μας» δηλώνει ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος Μίχαελ Μίλερ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ παραδέχθηκε ότι «δεν πανηγυρίζει κιόλας», καθώς το κόμμα του έχασε περίπου 6% στο Βερολίνο. Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ο γενικός γραμματέας των χριστιανοδημοκρατών Πέτερ Τάουμπερ παραδέχθηκε ότι το αποτέλεσμα του Βερολίνου δεν είναι ευχάριστο για το κόμμα του. Απαντώντας στην ερώτηση, αν το αρνητικό αποτέλεσμα θα έχει επιπτώσεις για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, δηλώνει ότι «όλοι μαζί κερδίζουμε και όλοι μαζί χάνουμε». Θεωρεί ωστόσο ότι «στο Βερολίνο το αποτέλεσμα κρίθηκε κυρίως σε ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος»
Υψηλό ποσοστό για την ξενοφοβική AfD
Στους κερδισμένους της βραδιάς περιλαμβάνεται αναμφισβήτητα το ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που συμμετείχε για πρώτη φορά στις τοπικές εκλογές του Βερολίνου και, σύμφωνα με τα έξιτ πολς, πλησιάζει το 14%. «Από το μηδέν φτάσαμε σε διψήφιο ποσοστό, πρόκειται για μία μοναδική επιτυχία» δηλώνει ο υποψήφιος του κόμματος στο Βερολίνο Γκέοργκ Παζντέρσκι. Η αντιπρόεδρος του κόμματος Μπεατρίξ φον Στορχ κάνει λόγο για «ένα μεγαλειώδες εκλογικό αποτέλεσμα» και υποστηρίζει ότι η AfD «είναι το μόνο κόμμα που ανεβαίνει παντού, τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και στην περιφέρεια».
Στα αξιοσημείωτα της βραδιάς περιλαμβάνεται η επιστροφή στο προσκήνιο, και στην τοπική Βουλή, του φιλελεύθερου κόμματος FDP. Εκτός Βουλής μένει το «Κόμμα των Πειρατών» και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πολλοί από τους ψηφοφόρους του έχουν μεταπηδήσει στην Αριστερά. Πάντως το Κόμμα της Αριστεράς παρουσιάζει για μία ακόμη φορά ένα «διπλό πρόσωπο» στη γερμανική πρωτεύουσα: στο ανατολικό Βερολίνο παραμένει πρώτη δύναμη με 25,2% των ψήφων, αλλά στις δυτικές συνοικίες της γερμανικής πρωτεύουσας δεν ξεπερνάει το 11%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου