Ετικέτες

Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Μία νεκρόπολη με μυκηναϊκά στοιχεία βρέθηκε κοντά στη Βηθλεέμ

Μια ομάδα αρχαιολόγων εκ της Ιταλίας και της Παλαιστίνης ανακάλυψαν μια αρχαία νεκρόπολη με περισσότερους από 100 τάφους κοντά στη Βηθλεέμ. Αν και πολλοί από τους τάφους έχουν λεηλατηθεί τα ευρήματα παρέχουν αποδείξεις για πρώτη φορά ότι υπήρχε μια κοντινή πόλη που άνθισε στην περιοχή .

 

Το άνοιγμα σε δύο από τους τάφους στο Khalet αλ-Jam'a νεκρόπολη  κοντά στην πόλη της Βηθλεέμ [Φωτ: Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης ]

Η περιοχή ανακαλύφθηκε το 2013, κατά τη διάρκεια εργασιών για την κατασκευή ενός βιομηχανικού πάρκου. Μερικοί από τους τάφους ανασκάφτηκαν το 2014, και το 2015 η κοινή ομάδα διαπίστωσε ότι περισσότεροι από 100 τάφοι ήταν μέρος της νεκρόπολης μεταξύ 2200 και 650 π.Χ..

Στα σημαντικά αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στους τάφους περιλαμβάνονται  τρία χάλκινα μαχαίρια και ένα τσεκούρι. Η μακρύτερη λεπίδα, μήκους 21 εκατοστών, είναι μία μυκηναϊκού τύπου της ύστερης Εποχής του Χαλκού, σε τριγωνικό σχήμα με τα μεγάλα κεφάλια στα πριτσίνια. Αυτά βρέθηκαν στον τάφο ενός πολεμιστή, λέει ο Lorenzo, και είχαν εισαχθεί από τις Μυκήνες στη νότια Ελλάδα. Οι Μυκηναίοι θεωρήθηκαν οι  καλύτεροι οπλοποιοί   στον αρχαίο κόσμο την εποχή εκείνη.




Παρατηρώντας έναν τάφο βλέπουμε ότι έχει σκαφτεί σαν θολωτός μυκηναϊκός τάφος

Ο τόπος, η οποία σήμερα ονομάζεται Khalet αλ-Jam'a, ήταν ίσως το νεκροταφείο ενός κοντινού οικισμού, άγνωστης ακριβής τοποθεσίας. Μεταξύ των ευρημάτων στο χώρο υπάρχουν αντικείμενα που συναντούμε τυπικά σε ταφές, όπως  κύπελλα, μικρά  κύπελλα με ώμους, λάμπες, «Χανναναίτικα » βάζα, χάλκινα εγχειρίδια και αιχμές δοράτων.
Οι τάφοι περιλαμβάνουν θαλάμους που έχουν κοπεί στη βραχώδη πλαγιά του λόφου, εκμεταλλευόμενοι φυσικές κοιλότητες. Ένα από τα μαχαίρια είναι  μυκηναϊκού τύπου της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, δηλαδή Μυκηναίοι είχαν επαφές ή βρέθηκαν εκεί.
 
Της Εποχής του Χαλκού λεπίδες που βρέθηκαν  στο νεκρόπολη της Βηθλεέμ  [Φωτ: Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης ]

Ανθρώπινα λείψανα έχουν βρεθεί μαζί με τα κτερίσματα. Σε ένα  3000-ετών  τάφο, περιλαμβάνονται τα λείψανα  ενός άνδρα, μιας γυναίκας και από ένα παιδί, που θάφτηκαν με δύο χάλκινα εγχειρίδια και μια ποικιλία από κεραμικά αγγεία. Ένας άλλος τάφος περιείχε ένα σχεδόν πλήρες σκελετό ανδρός θαμμένου με ένα κεραμικό φωτιστικό, πιθανότατα χρονολογείται σε περισσότερο από 4.000 χρόνια πριν.
 

ΜΥΚΗΝΑΪΚΈΣ ΜΟΡΦΈΣ ΑΓΓΕΊΩΝ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ

ΜΥΚΗΝΑΪΚΈΣ ΜΟΡΦΈΣ ΑΓΓΕΊΩΝ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ

Ένας άλλος ενδιαφέρον τάφος περιείχε δύο  σφραγίδες φυλαχτά του «τύπου των Υξώς »(Ιξός) , γνωστά και  ως σκαραβαίοι. Είναι πιθανό ότι, αντί να εισήχθησαν από την Αίγυπτο, οι σκαραβαίοι έγιναν σε τοπικό επίπεδο. Δείχνουν την άμεση διασύνδεση και συνάφεια μεταξύ της άρχουσας τάξης στις  νότιες πόλεις της Παλαιστίνης και της φαραωνικής αυλής  που  βασιλεύει στο Tell el-Dab'a, η αρχαία Άβαρις  που οι  Υξώς είχαν πρωτεύουσα της Αιγύπτου μεταξύ 1750π.Χ.-1650 π.Χ, δήλωσε ο Lorenzo Nigro,  επικεφαλής της ανασκαφής και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης.
 

Μπορούμε να διακρίνουμε τα μυκηναϊκά στοιχεία που βρέθηκαν στην Βηθλεέμ -Τάφος Α1
Στον τάφο με την ένδειξη Α2, οι αρχαιολόγοι βρήκαν δύο αιγυπτιακά φυλαχτά,  γνωστά ως σκαραβαίοι [Φωτ: Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης ]

Η νεκρόπολη σταμάτησε να χρησιμοποιείται γύρω στο 650 π.Χ., που ήταν μια άστατη εποχή με πολέμους μεταξύ των Ασσυρίων και των Βαβυλωνίων οι αυτοκρατορίες ενεπλάκησαν σε στρατιωτικές εκστρατείες και κατέλαβαν την  γη στην περιοχή, ενώ το όνομα Βηθλεέμ σταμάτησε να εμφανίζεται στα αρχαία έγγραφα για αρκετούς αιώνες μέχρι να επανεμφανιστεί γύρω από την εποχή του Χριστού.


http://hellenes-romaion.blogspot.gr/2016/03/blog-post_32.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+blogspot/SndRE+(%CE%9A%CE%91%CE%9D%CE%98%CE%91%CE%A1%CE%9F%CE%A3)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου