Ετικέτες

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ:ENANTION ΣΕΡΒΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ(Μικρή συλλογή άρθρων)

A)«Γιατί η Αυστρία επεδίωκε τη δημιουργία αλβανικού κράτους»

shqipaeria-640x479


Μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Αυστρίας, η «Der Standard» φιλοξενεί ένα μεγάλο άρθρο βασισμένο σε αρχεία και έγγραφα προξένων Αυστριακών, που γράφουν για την επιδίωξη της Αυστρο-Ουγγαρίας, από την εποχή της Οθωμανικής Κυριαρχίας, για τη δημιουργία ενός αλβανικού κράτους.
Τα έγγραφα αναμένεται να τα παρουσιάσει προσεχώς σε βιβλίο του ο ιστορικόςOliver Jens Schmitt.

«Η Αυστρία δεν θέλει να παρέμβει σχετικά με τα προβλήματα στα Βαλκάνια. Όμως, κατά την τελευταία φάση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, 1870-1914, πολλά έγγραφα από τα αυστριακά προξενεία στη Μιτρόβιτσα, Πρίζρεν και Σκόπια, αποκάλυπταν ότι  το Κοσσυφοπέδιο δεν ήταν απλά ένα πρόβλημα μεταξύ Αλβανών και Σέρβων, αλλά κάτι περισσότερο από αυτό», γράφει στην εισαγωγή του έργου ο ιστορικός Oliver Schmitt , που έχει ελέγξει όλα τα αρχεία και τα έγγραφα της εποχής εκείνης.

Σύμφωνα με τον ελβετικής καταγωγής ιστορικό, Oliver Jens Schmitt, (γεννήθηκε στη Βασιλεία της Ελβετίας), ο οποίος έχει γράψει αρκετά βιβλία για την ιστορία των Αλβανών, η Αυστρία είχε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο από ό, τι η Οθωμανική Αυτοκρατορία, στην κατοχή της οποίας βρισκόταν.
«Η αυστροουγγρική μοναρχία, είχε στείλει πολλούς ειδικούς στην περιοχή των Βαλκανίων. Αυτό ήταν ένα έργο  πέρα από αυτήν», λέει ο ιστορικός στην αυστριακή εφημερίδα.
Επισημαίνει ότι η Αυστρία είχε βλέψεις στα Βαλκάνια από τον  δέκατο όγδοο αιώνα, όταν άρχισε να επιζητά την προστασία των Αλβανών Καθολικών, αλλά αντιμετώπιζε ανταγωνισμό από την Ιταλία και τη Γαλλία.
Σύμφωνα με ένα έγγραφο του 1899, που υπογράφει ο αυστριακός πρόξενος Ritter Alfred Rappaport, ο καθολικός κλήρος έπρεπε να παίξει ηγετικό ρόλο στη διαμεσολάβηση του αλβανικού πληθυσμού στην Αυστρο-ουγγρική Αυτοκρατορία.
Η απομόνωση της Σερβίας
Ο Ritter Alfred Rappaport τονίζει, επίσης, την τάση της δημιουργίας ενός αλβανικού κράτους, καθώς με τον τρόπο αυτόν θα αποδυνάμωνε η Σερβία.
«Η κύρια ιδέα της κρατικής προπαγάνδας μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τις στιγμές όπου χρησιμοποιείται ο διαχωρισμός του Βιλαετίου του Κοσσυφοπεδίου (και τα Σκόπια ανήκαν σε αυτό) για τα συμφέροντά μας» γράφει ο Αυστριακός πρόξενος.
Σύμφωνα με τον πρόξενο, αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί «δίνοντας στους καθολικούς κληρικούς τη φυσική τους θέση στο πολιτικό σύστημα της αυστρο-Ουγγαρίας, αποδυναμώνοντας την ορθόδοξη  Σερβία».
Ο πρόξενος, Rappaport, θα τονίσει ότι υπήρχαν πολλά προβλήματα με τους Αλβανούς Μουσουλμάνους, οι οποίοι δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον για δημιουργία αλβανικού κράτους. Σε έγγραφό του στις 19 Οκτωβρίου 1899, αναφέρει:
«Οι Αλβανοί Μουσουλμάνοι είναι πολύ δύσκολο να πεισθούν για τη δημιουργία ενός αλβανικού κράτους, με το δεδομένο ότι η πλειοψηφία  τους είναι φανατικά προσηλωμένοι στην Οθωμανική Πύλη».
Σύμφωνα με τον ίδιο οι Αλβανοί μουσουλμάνοι θα μπορούσαν να πολεμήσουν εύκολα για τους Σέρβους Μουσουλμάνους στο Σάντζακ, αλλά όχι για δημιουργία ενός αλβανικού κράτους.
Ο ιστορικός Oliver Schmitt σημειώνει ότι η κατάσταση του Κοσσυφοπεδίου όπως ήταν τότε, συνδέεται με τη σημερινή κατάσταση, καθώς πολλές εξωτερικές δυνάμεις επιδιώκουν την επιρροή τους στους Αλβανούς για συμφέροντά τους, με τελικό στόχο την αποδυνάμωση της Σερβίας, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα του inaonline.
http://www.echedoros-a.gr

========================================#

B)
 
=========================================
Β)Ποιος είναι ο «σκληρός» Σεμπάστιαν Κουρτζ';
Austria's Foreign Minister Sebastian Kurz listens to his Turkish counterpart Feridun Sinirlioglu after talks in Ankara, Turkey, Saturday, Sept. 19, 2015. (AP Photo/Burhan Ozbilici)
Austria's Foreign Minister Sebastian Kurz listens to his Turkish counterpart Feridun Sinirlioglu after talks in Ankara, Turkey, Saturday, Sept. 19, 2015. (AP Photo/Burhan Ozbilici)
 
     Μόλις 29 χρόνων, χωρίς πτυχίο και ιδιαίτερα προσεγμένο χτένισμα  Ετικέτες: Αυστρία, προσφυγικό, Σεμπάστιαν Κουρτζ, σκληρός, υπουργός Εξωτερικών Austria's Foreign Minister Sebastian Kurz listens to his Turkish counterpart Feridun Sinirlioglu after talks in Ankara, Turkey, Saturday, Sept. 19, 2015. (AP Photo/Burhan Ozbilici) Huffingtonpost.gr Είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα των τελευταίων εβδομάδων με αφορμή το θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού.
     Έχει επιτεθεί ουκ ολίγες φορές σε βάρος της χώρας, κατηγορώντας την για έλλειψη βούλησης στο θέμα της αντιμετώπισης του προσφυγικού. Ο λόγος; για τον 29χρονο , Σεμπάστιαν Κουρτζ, τον «σκληρό» υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας που έχει φτάσει ακόμη και στο σημείο να απειλεί τη χώρα μας. Ο Σεμπάστιαν Κουρτζ δεν είναι από τα συνηθισμένα παραδείγματα υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Τοποθετήθηκε στη θέση αυτή το 2013 σε ηλικία μόλις 27 ετών. Αν και πέρασε στη Νομική εντούτοις δεν έχει πάρει ακόμη πτυχίο.
   Οι δημόσιες εμφανίσεις του είναι πάντα προσεγμένες. Κομψός, με ντύσιμο που αρμόζει σε έναν υπουργός Εξωτερικών φαίνεται να δίνει μεγάλη σημασία, στην κόμμωσή του. Εάν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά τις δημόσιες εμφανίσεις του, το χτένισμά του είναι πάντοτε προσεγμένο. Δεν είναι από τους πολιτικούς που θα «τσαλακώσει» την εικόνα του.
     Το 2013 η τοποθέτηση του προκάλεσε αίσθηση. Ήταν ο νεότερος υπουργός Εξωτερικών που τοποθετήθηκε ποτέ, όχι μόνο στην Αυστρία, αλλά και στην ιστορία της ΕΕ. Το βιογραφικό του μόνο πλούσιο δεν θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς. Τελείωσε το σχολείο το 2004, μπήκε στην Νομική και το 2009 εξελέγη πρόεδρος της νεολαίας του Λαϊκού Κόμματος. Κατάφερε να γίνει γνωστός στην χώρα του το 2010 με την ευρηματική προεκλογική του εκστρατεία στο Δήμο της Βιένης, όπου εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος. Η εκστρατεία αφορούσε στη χρήση προφυλακτικού από τη νεολαία, με κεντρικό σύνθημα «το μαύρο διεγείρει». Τον Απρίλιο του 2011 διορίστηκε στο νεοσυσταθέν πόστο του κρατικού γραμματέα για την κοινωνική ενσωμάτωση. Για πολλούς ο Κουρτζ θεωρείται «ανατέλλων αστέρας» στην πολιτική ζωή της χώρας του. Διαθέτει ωστόσο και αρκετούς επικριτές, οι οποίοι τον κατηγορούν για έλλειψη εμπειρίας ειδικά σε θέματα διπλωματίας.
Οι «απειλές» κατά της Ελλάδας Η στάση του απέναντι στην Ελλάδα μόνο αλληλέγγυα δεν μπορεί να θεωρηθεί. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει φτάσει στο σημείο να απειλεί την χώρα μας ακόμη και για κλείσιμο συνόρων. Επίσης δεν λείπουν και οι κατηγορίες για τη χώρα μας ότι δεν έχει κάνει τίποτα για το προσφυγικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη Διάσκεψη κατηγόρησε την Ελλάδα για έλλειψη βούλησης να συνεργαστεί για τον περιορισμό της προσφυγικής κρίσης. «Δεν πιστεύω ότι στην Ευρώπη μας λείπουν κοινές εκδηλώσεις, αλλά λείπει η βούληση να περιορίσουμε σαφώς την προσφυγική ροή» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Η ελληνική πλευρά δεν έχει δείξει έως τώρα προθυμία για μείωση της προσφυγικής ροής, αλλά ενδιαφερόταν μόνον για την κατά το δυνατό γρήγορη παραπέρα μεταφορά των προσφύγων»....
Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/pios-ine-o-skliros-sempastian-kourtz-molis-29-chronon-choris-ptichio-ke-idietera-prosegmeno-chtenisma/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου