ΜΕΡΚΕΛ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ – ΟΜΠΑΜΑ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
Με την κήρυξη της χώρας σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και το κλείσιμο των συνόρων με τη Σερβία, καθώς και με την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για την είσοδο στην Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπαν υλοποιεί πρώτος την ακραία πολιτική που θέλουν να ακολουθήσουν στο προσφυγικό οι χώρες της Ομάδας Βίζεγκραντ, οι τέσσερις δηλαδή χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία) και η Ρουμανία.Η σκληρή στάση του Ορμπαν και των πρωθυπουργών Τσεχίας και Σλοβακίας, Μπόχουσλαβ Σομπότκα και Ρόμπερτ Φίτσο, στο θέμα της υποδοχής των προσφύγων και η άρνησή τους να αποδεχτούν το σχέδιο της Κομισιόν για ποσοστώσεις στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα έχει προκαλέσει βαθιές ρωγμές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και, φυσικά, την μήνιν των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών και των ευρωπαϊκών θεσμών.
Μετά την αποτυχία να βρεθεί κοινός τόπος στην προχθεσινή σύνοδο των ΥΠΕΣ, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Αυστριακός ομόλογός της Βέρνερ Φάιμαν ζήτησαν σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής για το θέμα, ενώ η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, ανακοίνωσε νέα σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των χωρών-μελών για την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι Γερμανία, Αυστρία και Σουηδία δεν μπορούν να διαχειριστούν μόνες τους την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη και υπεραμύνθηκε των αποφάσεων για υποδοχή των προσφύγων και της επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων.
Παρέμβαση για το θέμα με δηλώσεις του έκανε και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με τον κ Ομπάμα: “Η προσφυγική κρίση έχει χειροτερέψει και χρειάζεται καλύτερη συνεργασία μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών και των ΗΠΑ για να επιλυθεί”.
Από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών, το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν σχετικά με το καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, να διευκρινιστεί «εάν η νομοθεσία αυτή είναι συμβατή με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».
Νωρίτερα χθες οι τόνοι ανέβηκαν επικίνδυνα, εξαιτίας των δηλώσεων του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και αντικαγκελαρίου της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και του Γερμανού ΥΠΕΣ Τόμας Ντε Μεζιέ, οι οποίοι στην ουσία απείλησαν με διακοπή της χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ως απάντηση στη στάση των χωρών της Ομάδας Βίζεγκραντ. Η απάντηση του Τσέχου υπουργού αρμόδιου για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Τόμα Προύζα, ήταν ότι οι απειλές της Γερμανίας στερούνται νομικής βάσης, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας Μίλαν Τσόβανετς απάντησε ότι «η ασυνάρτητη πολιτική της Γερμανίας στο προσφυγικό αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης».
Κρίσιμη για την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης αναμένεται να είναι η αυριανή ημέρα, αφού αύριο θα αποφασιστεί από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εάν θα διεξαχθεί η έκτακτη σύνοδος κορυφής, αλλά και γιατί αύριο συναντιούνται για το θέμα στη Βόρεια Ιταλία ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ματέο Ρέντσι.
Χρ. Στασινόπουλος
www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου