Ετικέτες

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Πού συγκλίνουν και πού αποκλίνουν οι προτάσεις Αθήνας και θεσμών

27/6/15 0 σχόλια 0 απαντήσεις | 7 εμφανίσεις
Τη χρυσή τομή προσπαθούν να βρουν κυβέρνηση και δανειστές ενόψει της σημερινής προγραμματισμένης συνεδρίασης του Eurogroup, που θα πρέπει να εξετάσει το κοινής αποδοχής κείμενο των δύο πλευρών.
Μέχρι και την τελευταία στιγμή, Αθήνα και θεσμοί αλλάζουν τις παραμέτρους των προτεινόμενων μέτρων, με τους δανειστές να πιέζουν για πιο σκληρά μέτρα και την κυβέρνηση να απαντάει σε ορισμένες περιπτώσεις με μικροαλλαγές προς την κατεύθυνση των προτάσεων των πιστωτών και σε άλλες με σχέδια εκ διαμέτρου αντίθετα.
Από την ανάλυση των προτάσεων που είχαν κατατεθεί εκατέρωθεν μέχρι το τελευταίο Eurogroup προκύπτουν συγκλίσεις στα κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης, αλλά και αποκλίσεις, για τις οποίες επιδιώκεται ο κοινός τόπος για να επέλθει η συμφωνία.
Στο πλαίσιο αυτό, η «Κ» παρουσιάζει την κατάσταση όπως έχει προκύψει μετά πέντε μήνες διαβουλεύσεων και λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης:
ΦΠΑ:
Σύγκλιση: Και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι θα πρέπει να υπάρχουν τρεις συντελεστές (6% – 13% – 23%). Στον χαμηλό θα ενταχθούν φάρμακα, βιβλία και θέατρα, ενώ στον μεσαίο ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.
Απόκλιση: Οι δανειστές ζητούν επιπλέον καθαρά έσοδα 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ), ενώ η Αθήνα προτείνει 0,93% του ΑΕΠ (1,67 δισ. ευρώ). Στον μεσαίο συντελεστή, 13%, οι δανειστές ζητούν να υπαχθούν τα βασικά τρόφιμα και στον υψηλό συντελεστή, 23%, να μεταφερθούν η εστίαση και η διαμονή στα ξενοδοχεία και τα τυποποιημένα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι κ.λπ.). Αντιθέτως, η κυβέρνηση προτείνει να ενταχθούν στο 13% το σύνολο των τροφίμων και τα ξενοδοχεία, ενώ τοποθετεί στο 23% την εστίαση και όλα τα άλλα προϊόντα και υπηρεσίες.
Σε ό,τι αφορά το ειδικό καθεστώς για τα νησιά (έκπτωση 30%), οι θεσμοί θέλουν την κατάργηση της έκπτωσης και η Αθήνα τη διατήρησή της.
Αξίζει, παράλληλα, να σημειωθεί ότι στην ελληνική πρόταση δεν περιλαμβάνεται η ρήτρα μείωσης του ΦΠΑ σε περίπτωση που αυξηθούν τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση εισπραξιμότητας του φόρου, όπως προτείνουν οι δανειστές να συμβεί στο τέλος τους 2016.
Φορολογία επιχειρήσεων:
Σύγκλιση: Κυβέρνηση και δανειστές συμφωνούν στην αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από τη χρήση του 2015 στο 28% από 26% που είναι σήμερα.
Απόκλιση: Στην ελληνική πρόταση προβλέπεται η επιβολή έκτακτης εισφοράς 12% στις επιχειρήσεις με καθαρά κέρδη άνω των 500.000 ευρώ. Αντίθετα, οι δανειστές θεωρούν ότι το μέτρο θα βαθύνει την ύφεση της οικονομίας και προτείνουν την αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% για όλες τις επιχειρήσεις, μέτρο που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Εισφορά αλληλεγγύης:
Σύγκλιση: Κυβέρνηση και θεσμοί συμφωνούν η εισφορά αλληλεγγύης να ενταχθεί στη φορολογία εισοδήματος. Σημειώνεται ότι αρχικά η ελληνική πρόταση προέβλεπε την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Συμφωνία υπάρχει και στην επανεξέταση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Αγρότες:
Σύγκλιση: Και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος των αγροτών.
Απόκλιση: Οι δανειστές προτείνουν την κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων και φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα για τους επαγγελματίες του κλάδου. Η Αθήνα δεν φαίνεται να το συζητάει καθόλου προς το παρόν.
Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών:
Απόκλιση: Οι δανειστές θέλουν να βγαίνουν αμέσως εκτός ρύθμισης οι ασυνεπείς οφειλέτες. Η ελληνική πλευρά δεν συζητάει το θέμα αυτό.
Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης:
Απόκλιση. Οι δανειστές ζητούν την κατάργησή του. Η ελληνική πλευρά δεν το συζητάει.
Ναυτιλία:
Σύγκλιση: Κυβέρνηση και θεσμοί συμφωνούν στην αύξηση της φορολόγησης της χωρητικότητας των πλοίων.
Απόκλιση: Οι δανειστές ζητούν την κατάργηση των φοροαπαλλαγών
στη ναυτιλία, κάτι που δεν φαίνεται να αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση.
Απαλλαγή από ΦΠΑ:
Σύγκλιση: Και οι δύο πλευρές συμφωνούν στην αύξηση του ορίου πάνω από το οποίο μπορούν να απαλλαγούν από το καθεστώς ΦΠΑ οι επιχειρήσεις. Σήμερα το όριο ανέρχεται στις 10.000 ευρώ και συμφωνούν να ανέλθει στις 25.000 ευρώ.
Ακατάσχετο μισθών και συντάξεων:
Απόκλιση: Οι δανειστές ζητούν την κατάργηση του ποσοστού 25% στην κατάσχεση επί των μισθών και των συντάξεων, καθώς και τη μείωση του ακατάσχετου ποσού των 1.500 ευρώ. Η Αθήνα προτείνει μόνο την αύξηση του ποσοστού 25% ώστε να αυξηθεί το ποσό της κατάσχεσης.
Αμυντικές δαπάνες:
Απόκλιση: Η Αθήνα προωθεί περικοπές αμυντικών δαπανών ύψους 200 εκατ. ευρώ για το 2016, ενώ οι θεσμοί ζητούν διπλάσιες για το 2016 και συγκεκριμένα 400 εκατ. ευρώ.
Πέραν αυτών, σύγκλιση των δύο πλευρών καταγράφεται στη φορολογία των ακινήτων και συγκεκριμένα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), στην αύξηση του συντελεστή του φόρου πολυτελείας στο 13% από 10% και στα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα από τα VLT’s.
Κλειστά επαγγέλματα, αποκρατικοποιήσεις
Στις προτάσεις των δύο πλευρών περιλαμβάνονται και δράσεις για τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Συγκεκριμένα:
Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις:
Σύγκλιση: Αθήνα και δανειστές συμφωνούν στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων του μηχανικού, του αναλογιστή, του συμβολαιογράφου και του δικαστικού επιμελητή. Επίσης, προτείνουν την εφαρμογή της εργαλειοθήκης «ΟΟΣΑ ΙΙ» για αλκοολούχα ποτά και μη και για τα πετρελαιοειδή, αλλά και την απελευθέρωση αγοράς ενοικίασης τουριστικής κατοικίας και την απλοποίηση αδειοδότησης επιχειρήσεων.
Απόκλιση: Από την άλλη πλευρά, οι δανειστές επιμένουν στην εφαρμογή όλων αυτών που δεν νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης «ΟΟΣΑ Ι», ενώ η Αθήνα θέλει εφαρμογή μέρους αυτών έως τον Ιούλιο του 2016.
Παράλληλα, για τα ανταποδοτικά τέλη και τις χρεώσεις υπέρ τρίτων, οι δανειστές ζητούν εξάλειψη, όταν η κυβέρνηση προτείνει δραστική μείωσή τους.
Αποκρατικοποιήσεις:
Σύγκλιση: Προχωρούν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης για περιφερειακά αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΛΠ, ΟΛΘ και Ελληνικό, σύμφωνα και με τις δύο προτάσεις.
Απόκλιση: Η Αθήνα δεν αναφέρει στην πρότασή της ότι η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων θα γίνει «με τους υφιστάμενους όρους». Ταυτόχρονα, δεν προβλέπονται οι αποκρατικοποιήσεις του ΑΔΜΗΕ και η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του συνόλου των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου