Στην Ελλάδα και στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές παραμένουν στραμμένα τα βλέμματα του ξένου Τύπου.
Ο δημοσιογράφος του Guardian, Λάρι Έλιοτ, προσπαθεί να «διαβάσει» τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα μέσα σε ένα ομιχλώδες σκηνικό.
«Αν και είναι δύσκολο να το πιστέψεις, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να έρθει σε συμφωνία. Παρά τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιεί, εξακολουθεί να πιστεύει πως μπορεί να βγει από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται» αναφέρει το δημοσίευμα.
Κατά τον Έλιοτ ο Τσίπρας ήρθε στην εξουσία, κουβαλώντας την υπόσχεση ότι θα προχωρήσει σε συμφωνία και αυτό διότι είναι βέβαιος ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν θέλει να μείνει στην ιστορία ως η καγκελάριος που διέλυσε την ένωση που οραματίστηκαν οι Κόνραντ Αντενάουερ και Χέλμουτ Κολ.
Το ιδανικό για τον Αλέξη Τσίπρα θα ήταν να εμπλακούν, σύμφωνα με τον Guardianπερισσότερο οι ΗΠΑ λόγω γεωπολιτικών επιπτώσεων που θα προκληθούν αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ.
«Η Ευρώπη δεν θα αντέξει να χάσει την Ελλάδα» γράφει η Telegraph, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα «της οποία η αρχαία Ιστορία αποτελεί το βασικό λίθο που τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος».
«Πολέμησε τους Ναζί και στη συνέχεια έγινε το πρώιμο πεδίο μάχης του Ψυχρού Πολέμου. Γνώρισε τρομοκρατικές επιθέσεις στο εσωτερικό της από τη 17 Νοέμβρη. Σήμερα, μια κομουνιστική επανάσταση θα ήταν μια ιδέα διασκεδαστική. Όπως στις Βαλτικές χώρες, έτσι και εμείς θέλουμε να φανταζόμαστε πως η ιδεολογική νίκη της Δύσης στη χώρα των ταβερνών και των καλοκαιρινών διακοπών, είναι δεδομένη – αλλά, δεν είναι. Αυτό το καλοκαίρι σε όλες τις παραλίες της Ελλάδας θα ακούσεις ρώσικα. Δεν είναι τόσο δεδομένη πλέον η επιρροή της Δύση – ούτε στην Ελλάδα, ούτε και στα Βαλκάνια» γράφει ο δημοσιογράφος Χάρι ντε Κετεβίλ.
«Αν ήμουν Έλληνας και έβλεπα τις συντάξεις να διαλύονται επειδή το ζητάει το Βερολίνο, θα αντιμετώπιζα με ελκυστικό τρόπο να πλησιάσω τη Μόσχα. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στα χρόνια της κρίσης το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα έπεσε ραγδαία με αποτέλεσμα να πλησιάζει τα στάνταρ των γειτόνων της που βρίσκονταν στην άλλη πλευρά του Σιδηρούν Παραπετάσματος. Σήμερα τα πράγματα πηγαίνουν προς το χειρότερο. Το status quo δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Και κάπου εκεί τα ρωσικά ρούβλια μπορούν να γίνουν ελκυστικά».
Το άρθρο σημειώνει πως οι Έλληνες είναι οι αρχιτέκτονες της δικής τους πτώσης, καθώς έζησαν για πολλά χρόνια μέσα στη διαφθορά. Από την άλλη, όμως, αναφέρει η αδιαλλαξία πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε ρεαλιστικές και εποικοδομητικές συζητήσεις.
Oι Financial Times σε άρθρο τους υποστηρίζουν ότι ούτε οι Έλληνες αλλά ούτε και οι εταίροι μπορούν να φανταστούν τι θα συμβεί εάν η χώρα φύγει από το ευρώ.
«Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα ήταν πολύ καλύτερα μετά από μια χρεοκοπία και μια έξοδο από το ευρώ» αναφέρει τονίζοντας ότι αυτοί υποστηρίζουν πως θεωρητικά είναι πρακτικά πιθανή μια στροφή προς το καλύτερο. «Ωστόσο πολύ πιο πιθανή είναι μια περίοδος χάους και στη χειρότερη περίπτωση η ανάδυση ενός αποτυχημένου κράτους»αναφέρει η εφημερίδα.
Το BBC αναφέρεται στην επίθεση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αποδίδοντας στις ελληνικές θέσεις το ότι οι διαπραγματεύσεις «δεν οδήγησαν πουθενά» και κατηγορώντας την ανοικτά πως μετέφερε πράγματα στους Έλληνες που «δεν ανταποκρίνονται» σε όσα είπε.
Βαρύ το κλίμα στο Βερολίνο
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Spiegel, στη συνεδρίαση του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών η Άνγκελα Μέρκελ άφησε για πρώτη φορά να διεξαχθεί ανοιχτή συζήτηση για προετοιμασίες σε περίπτωση Grexit, ενώ ο Β.Σόιμπλε επέκρινε μέχρι και τον Γιούνκερ για την πολιτική του μεσολάβηση.
Όπως αναφέρει το δημοσιεύμα «ακόμη και η καγκελάριος άφησε να εννοηθεί πως δεν επιθυμει να κρατήσει πάση θυσία την Ελλάδα στο ευρώ. Πολύ περισσότερο την ενδιαφέρει να μη διασπαστεί η υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό πως για πρώτη φορά επέτρεψε να υπάρξει ανοιχτή συζήτηση για τις προετοιμασίες σε περίπτωση Grexit».
πηγή:in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου