Νομικός και πολιτικός, αρβανίτικης καταγωγής, γεννημένος στις Σπέτσες το 1811. Σπούδασε νομικά στην Πίζα και το Παρίσι.
Το 1835 έγινε εισαγγελέας Πρωτοδικών και το 1851 καθηγητής του Συνταγματικού και Αλλοεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ως έγκριτος νομικός είχε σημαντική συμβολή στη σύνταξη των Συνταγμάτων του 1843 και 1864.
Παράλληλα με τη διακονία της νομικής επιστήμης, ο Διομήδης Κυριακός ασχολήθηκε και με την πολιτική. Εξελέγη δύο φορές πληρεξούσιος (βουλευτής) των Σπετσών το 1840 και το 1862, ενώ διετέλεσε υπουργός, πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου (Πρωθυπουργός) για ένα περίπου μήνα, από τις 27 Μαρτίουέως τις 29 Απριλίου 1863.
Η πρωθυπουργία του συνέπεσε με το διάστημα της μεσοβασιλείας μεταξύ Όθωνα και Γεωργίου Α' (12 Οκτωβρίου 1862 - 18 Οκτωβρίου 1863), όταν η πολιτική κατάσταση στη χώρα ήταν ιδιαίτερα οξυμένη, με τις καθημερινές συγκρούσεις των λεγόμενων «πεδινών» (βουλευτές και πολίτες, που ακολουθούσαν τον Βούλγαρη) και «ορεινών» (βουλευτές και πολίτες υποστηρικτές του Κανάρη).
Προσπάθησε να συμβιβάσει τις δύο αντιμαχόμενες πολιτικές μερίδες, συμπεριλαμβάνοντας ίσο αριθμό μελών τους στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά μη δυνάμενος να αντιπαρατεθεί με τους στρατιωτικούς, που υποστήριζαν τους «ορεινούς», υπέβαλε την παραίτησή του στις 19 Απριλίου. Τον διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία ο Μπενιζέλος Ρούφος.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/234#ixzz3dZFXIhmG
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου