Έλληνες Καταδρομείς στο Αιγαίο του 16ου αι.
Το 1500 μ.Χ. καθώς ο Β’ Τουρκοβενετικός πόλεμος βρισκόταν σε εξέλιξη, ο Ενετικός στόλος, υπό τον ναύαρχο Βενέδικτο Πέζαρο έπλεε στο Αιγαίο. Επί των βενετικών γαλερών επέβαιναν πολλοί Έλληνες Στρατιώτες.
Ο Ενετικός στόλος πρόλαβε τον τουρκικό έξω από τον Ελλήσποντο και τον κατανίκησε, αιχμαλωτίζοντας 20 γαλέρες, χωρίς δικές του απώλειες. Κατόπιν ο Πέζαρο αποβίβασε τους Έλληνες στη μικρασιατική ακτή, με την εντολή να διαλύσουν τους Τούρκους.

Ήταν η πρώτη φορά, μετά την άλωση της Πόλης, που Έλληνες στρατιώτες πατούσαν τα χώματα της Μικράς Ασίας. Το μικρό ελληνικό σώμα, με την κάλυψη από θαλάσσης του Ενετικού στόλου, σάρωσε όσους Τούρκους εντόπισε. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Σάθα «έφθειραν και απώλεσαν παν το τουρκικόν» (Κ. Σάθας: «Τουρκοκρατούμενη Ελλάς»). Κατόπιν, αφού ομοίως λεηλάτησαν «παν τουρκικό» στην Τένεδο και τη Λέσβο, επιβιβάστηκαν του στόλου, ο οποίος έπλευσε προς την Αίγινα και κατόπιν προς την Πύλη, ανακαταλαμβάνοντας αμφότερες τις θέσεις αυτές από τους Τούρκους.
stratioti
Ακολούθησε η κατάληψη και της Κεφαλληνίας. Αμέσως μετά ο Πέζαρο επιτέθηκε κατά της Πρέβεζας. Στα εκεί ναυπηγία οι Τούρκοι ναυπηγούσαν πολλά πλοία. Ο Πέζαρο έφτασε έξω από την πόλη με οκτώ μόνο γαλέρες, από τις οποίες αποβίβασε στρατιώτες. Οι στρατιώτες κατανίκησαν τους Τούρκους που επιχείρησαν να καλύψουν τον ναύσταθμο και του έβαλαν φωτιά. Ο Πέζαρο κατόρθωσε μάλιστα, με τη συνδρομή των στρατιωτών να κυριεύσει τα περισσότερα ετοιμοπόλεμα τουρκικά πλοία και να τα ρυμουλκήσει., πυρπολώντας τα υπόλοιπα.