Ετικέτες

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Ο φάκελος «Τζαμί στην Αθήνα»


Οι μουσουλμάνοι που ζουν στην Ελλάδα επαναφέρουν μετ’ επιτάσεως το ζήτημα ανέγερσης του τζαμιού.
Πολλοί από τους «πρόχειρους» χώρους προσευχής μουσουλμάνων που βρίσκονται στην Αθήνα, σε ισόγεια και υπόγεια, έχουν κλείσει, σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο λόγος; Είναι οικονομικός, υπογραμμίζεται, καθώς αρκετοί από τους μουσουλμάνους μετανάστες που ζούσαν στην Αθήνα νόμιμα ή παράνομα και τηρούσαν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα έχουν φύγει από την Ελλάδα, αναζητώντας…δυτικότερα καλύτερη τύχη.

Την ίδια ώρα, στελέχη αρμόδιων για το θέμα υπουργείων που μίλησαν στην «Κ», και με άξονα την χρονίζουσα εκκρεμότητα κατασκευής τεμένους στην Αθήνα, στην περιοχή του Βοτανικού, κάνουν λόγο για «θεμελιώδες εθνικό συμφέρον της χώρας για κατασκευή τζαμιού και τη χρηματοδότησή του από το ελληνικό κράτος». Οπως λένε, ούτε η «μεγάλη αποχώρηση μουσουλμάνων από την Ελλάδα ούτε άλλος λόγος θα αλλάξει την απόφαση». Επισημαίνουν ότι καθυστέρηση είχε προκύψει από την προσφυγή Ελλήνων πολιτών στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της συνταγματικότητας του νόμου για την κατασκευή του τεμένους. «Το θέμα λύθηκε κρίνοντας τη σχετική απόφαση συνταγματική, οπότε δεν υπάρχει κανένα άλλο σοβαρό εμπόδιο για την υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο συγκεκριμένο θέμα», υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι θέμα χρόνου η ανέγερση τεμένους. Σημειώνεται ότι ο φάκελος «Τζαμί στην Αθήνα» βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, για το «διά ταύτα». Δηλαδή, την κατασκευή του.
Σύμφωνα, με πηγές της «Κ», από τα περίπου εκατό «πρόχειρα» τζαμιά που λειτουργούσαν στην Αθήνα έχουν κλείσει περί τα σαράντα. «Η οικονομική κρίση έχει αναγκάσει πολλούς μετανάστες να φύγουν, αυτό είχε ως αποτέλεσμα κάποια από τα παράτυπα τζαμιά να βάλουν λουκέτο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, αυτά συντηρούνταν μέσω συνεισφορών των μελών τους, οπότε, ακόμη και κάποια που είχαν πολλές επισκέψεις από μουσουλμάνους που ζουν στην Αθήνα δεν μπορούσαν να συντηρηθούν γιατί οι επισκέπτες τους δεν είχαν χρήματα να κάνουν συνεισφορές για τη λειτουργία του χώρου. Για το ενοίκιο, τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας κ.λπ.», επισημαίνει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., υπηρετών στην καρδιά της πρωτεύουσας. Ενδεικτικό ότι ο φετινός εορτασμός του Ραμαζανίου, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, είχε πολύ λιγότερη προσέλευση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Με πρωτοβουλία του υπουργείου, παραχωρούνται χώροι για τη δημόσια προσευχή των μουσουλμάνων που ζουν στην Αθήνα (ΣΕΦ και ΟΑΚΑ). «Φέτος ήρθαν περίπου 250 άτομα, αριθμός ιδιαίτερα μικρός εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα προηγούμενα χρόνια η προσέλευση ξεπερνούσε τα 2.000 άτομα», λέει χαρακτηριστικά, στέλεχος του υπ. Παιδείας.
Ωστόσο, κατά τι διαφορετική είναι η εικόνα που καταθέτουν εκπρόσωποι μουσουλμανικών κοινοτήτων, οι οποίοι λένε ότι οι χώροι λατρείας που έκλεισαν έχουν σφραγισθεί από την Αστυνομία λόγω της εγκυκλίου που εκδόθηκε, πέρυσι, από το υπ. Παιδείας. Η εγκύκλιος αυστηροποίησε τις προϋποθέσεις λειτουργίας τέτοιων χώρων σε σχέση με κανόνες πολεοδομίας, πυρασφάλειας, δημόσιας υγείας, μέγιστου αριθμού φιλοξενουμένων κ.ά. Από την πλευρά τους, οι μουσουλμάνοι που ζουν στην Ελλάδα επαναφέρουν μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της ανέγερσης του τεμένους στον Βοτανικό. «Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες δεν απαντούν για τους λόγους καθυστέρησης της υπογραφής της σύμβασης με τις εταιρείες που θα φτιάξουν το τέμενος. Ξέρουμε ότι οι εταιρείες δεν έχουν κληθεί ακόμη και μπορούν να τελειώσουν όλη την κατασκευή μέσα σε έξι μήνες», λέει στην «Κ» ο Ναΐμ Ελγανούρ, πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ενωσης Ελλάδας. Ο ίδιος εκτιμά ότι υπάρχει χρονοτριβή, καθώς προσμετρείται και το πολιτικό κόστος.
ΚΩΣΤΑΣ ΟΝΙΣΕΝΚΟ
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου