Οι χώρες που δεν έχουν στρατό, σύμφωνα με το World Fact book της CIA, είναι 23.
«Ιστορικά τα κράτη αυτά δεν έχουν γίνει ποτέ στόχος εισβολής» εξηγεί ο καθηγητής Peter Stearns.
Η λίστα είναι: Ανδόρα, Κόστα Ρίκα, Ντομίνικα, Γρενάδα, Αϊτή, Ισλανδία, Κιριμπάτι, Λιχτενστάιν, νησιά Μάρσαλ, Μαυρίκιος, Μικρονησία, Μονακό, Ναουρού, Παλάου, Παναμάς, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Σαμόα, Σαν Μαρίνο, Νησιά Σολομώντα, Τουβαλού, Βανουάτου και το Βατικανό με δεδομένο πως δεν θεωρείται στρατός η παπική Ελβετική Φρουρά.
Στην λίστα περιλαμβάνονται 7 από τα 10 μικρότερα ανεξάρτητα κράτη, δηλαδή το Τουβαλού, το Ναουρού και το Σαν Μαρίνο.
Ορισμένα από αυτά που διοικητικά ανήκουν στις Ηνωμένες Πολιτείες όπως τα νησιά Μάρσαλ και το Παλάου δεν θέσπισαν ποτέ στρατό μετά την ανεξαρτησία τους αφήνοντας τις ΗΠΑ υπεύθυνες για την δική τους άμυνα.
Υπάρχουν βέβαια και ορισμένες χώρες που είχαν στρατό αλλά τον κατάργησαν. Τέσσερις βρίσκονται στην Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.
Πρόκειται για μια περιοχή, σύμφωνα με τον Stearns που δεν βάλλεται συχνά από πολέμους, εξωτερικές εισβολείς, παρ’ όλο που έχουν γίνει αρκετοί εμφύλιοι πόλεμοι και στρατιωτικές δικτατορίες.
Χαρακτηριστικά, η Κόστα Ρίκα κατήργησε τον στρατό της το 1948. Οι ένοπλες δυνάμεις της Γρενάδας και του Παναμά καταργήθηκαν μετά την εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών το 1983 και το 1989 αντίστοιχα.
Αξίζει να σημειωθεί πως με αυτό τον τρόπο επηρεάζεται η οικονομία. Σύμφωνα με την CIA, τα έξοδα για στρατιωτικούς σκοπούς αντιστοιχούν περίπου 2,42% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Προϊόντος (ΑΕΠ).
Kontranews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου