Φωτογραφία: Ο Γενικός Διευθυντής του CERN Rolf Heuer κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τα 60 χρόνια του Οργανισμού.
Γενεύη, 29 Σεπτεμβρίου 2014. Χθες,, το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα, έσβησε 60 κεράκια σε μια γιορτή που παραβρέθηκαν επίσημες αντιπροσωπείες από 35 χώρες. Το CERN, που ιδρύθηκε το 1954, είναι σήμερα το μεγαλύτερο στον κόσμο εργαστήριο σωματιδιακής φυσικής και ιδιαίτερο παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας που φέρνει κοντά επιστήμονες από περίπου 100 εθνότητες.
Οι ρίζες του CERN ανιχνεύονται στα τέλη τις δεκαετίας του 1940. Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, μια μικρή ομάδα διορατικών επιστημόνων και δημοσίων λειτουργών, στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, ταυτοποίησαν την βασική έρευνα ως το όχημα αποκατάστασης της ηπείρου και ενθάρρυνσης της ειρήνης σε μια ταραγμένη περιοχή. Από αυτήν την ιδέα γεννήθηκε το CERN στις 29 Σεπτεμβρίου 1954, με διπλή εντολή: την αριστεία στην έρευνα και τη συνένωση των εθνών.
Αυτό το σχέδιο συνεργασίας δούλεψε άψογα στα επόμενα χρόνια και επεκτάθηκε σε όλες τις ηπείρους. “Για έξι δεκαετίες, το CERN είναι το σημείο όπου οι άνθρωποι συνεργάζονται ανεξάρτητα από την κουλτούρα και την εθνικότητά τους. Είμαστε η γέφυρα ανάμεσα στις κουλτούρες χρησιμοποιώντας μια παγκόσμια γλώσσα και αυτή η γλώσσα είναι η επιστήμη”, αναφέρει ο Rolf Heuer, Γενικός Διευθυντής του CERN.
Το CERN γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1954 όταν μπήκε σε ισχύ η σχετική συνθήκη που συμφωνήθηκε από τα 12 ιδρυτικά Κράτη Μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Στο πέρασμα του χρόνου και με συνεχείς επιτυχίες, το CERN συσπείρωσε νέα κράτη και έγινε ένας πραγματικά παγκόσμιος οργανισμός.
Σήμερα, έχει 21 Κράτη Μέλη και περισσότερους από 10 000 χρήστες από όλον το κόσμο και νέες χώρες έχουν κάνει αίτηση συμμετοχής.
Η δουλειά του CERN είναι η θεμελιώδης έρευνα, με σκοπό την κατανόηση της δομής και λειτουργίας του Σύμπαντος. Από το 1954, το πεδίο της σωματιδιακής φυσικής έχει αλλάξει δραματικά. Τότε, η γνώσεις μας για την ύλη στις μικρότερες διαστάσεις της περιορίζονταν στο πυρήνα του ατόμου. Σε 60 χρόνια, η σωματιδιακή φυσική έχει προοδεύσει στην κατανόηση των δυνάμεων και της ύλης στις μικρότερες δυνατές διαστάσεις, παρουσίασε μια ολοκληρωμένη θεωρία που βασίζεται σ’ αυτήν την γνώση – το Καθιερωμένο Πρότυπο (Standard Model) – και βελτίωσε την κατανόηση του Σύμπαντος και της δημιουργίας του.
Στα 60 χρόνια, οι φυσικοί που εργάζονται στο CERN έχουν συμμετάσχει σ’ αυτήν την πρόοδο καθώς μια σειρά όλο και μεγαλύτερων και ισχυρότερων επιταχυντών επέτρεψε στους ερευνητές να εξερευνήσουν νέες ενεργειακές περιοχές. Ανάμεσα στις πολλές επιτυχίες, μερικές ανακαλύψεις βελτίωσαν δραματικά την κατανόηση των θεμελιωδών δυνάμεων της φύσης και ταυτόχρονα προώθησαν την τεχνολογία. Μεταξύ αυτών διακρίνουμε την ανακάλυψη των φορέων της ασθενούς δύναμης, που ανταμείφθηκε με το Βραβείο Νομπέλ προς τον Carlo Rubbia και Simon van der Meer το 1984, την εφεύρεση του Παγκόσμιου Ιστού (WWW) από τον Tim Berners-Lee το 1989, την ανάπτυξη ενός επαναστατικού ανιχνευτή σωματιδίων από τον Georges Charpak, που κέρδισε το Βραβείο Νομπέλ το 1992, και την ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs το 2012, επιβεβαιώνοντας τον μηχανισμό των Brout-Englert-Higgs που οδήγησε στο Βραβείο Νομπέλ τους Peter Higgs και François Englert το 2013.
Σήμερα στο CERN λειτουργεί ο παγκοσμίως πρωτοπόρος επιταχυντής, ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (Large Hadron Collider, LHC). Με την επανέναρξη του LHC τον επόμενο χρόνο σε νέα ρεκόρ ενέργειας, το CERN θα συνεχίσει να αναζητά τις απαντήσεις σε μερικά από τα πιο θεμελιώδη ερωτήματα για το σύμπαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου