Ads by HQ-Video-Pro-1.8׫Οι αρχαίοι στο χρυσόμαλλο δέρας του κριού του Φρίξου, το οποίον κατά τον μύθο υπήρξε αντικείμενο του πανελληνίου υπό τον θαλασσοπόρο Ιάσωνα συναγερμού υποκαθιστούσαν τα πλούτη της μακρινής χώρας του Αιήτη σε μέταλλα κάθε είδους, εκ χρυσού, αργύρου, σιδήρου, δια την κατάκτηση των οποίων, ή για το άνοιγμα εμπορικής οδού εκστράτευσαν οι Αργοναύτες εκ των περισσοτέρων πόλεων της Ελλάδας ,όχι με ένα αλλά με περισσότερα πλοία, όπως εξάγεται από το χωρίο του Στράβωνος : «…καθάπερ τον Ιάσωνα όπερ και μέχρι Αρμενίας και της Μηδίας εκ των Κόλχων στρατεύσαντα, αφέντα τας ναύς» (Γεωγρ. Ι,3).
Η Αργοναυτική συνεπώς εκστρατεία, δεν ήταν όπως ο μύθος και η παράδοση παριστάνουν, ως μια παιγνιώδης επιχείρηση αρπαγής ενός πολυτίμου δέρματος, αλλά επιχείρηση συστηματικά οργανωμένη κυρίως από τις ναυτικές πόλεις της νοτιοανατολικής Θεσσαλίας και της βόρειας Βοιωτίας, υπό την ηγεμονία πιθανότατα του Ορχομενού, υπό τον οποίον υπαγόταν η Ιωλκός, από φύλα αρχαιοελληνικά (αιολικά) προς σύναψη εμπορικών σχέσεων μετά τις μακρινές, στον Εύξεινο Πόντο πλουσίων χωρών, τις οποίες δεν βράδυναν, μετά μερικούς αιώνες, να καλύψουν οι Έλληνες με αποικίες.
Τα αρχεία άλλωστε των Χετταίων της Μικράς Ασίας, δίνουν ιστορικό περιεχόμενο στα της Αργοναυτικής εκστρατείας. Κατά τις παραδόσεις, στις Παγασές, τον θεσσαλικό λιμένα κοντά στην Ιωλκό, όπου είχε ναυπηγηθεί η πεντηκόντορος Αργώ, η ναυαρχίδα της αποστολής, επί της οποίας επέβαινε και ο Ιάσων, συγκεντρώθηκαν οι Αργοναύτες με τα πλοία τους από τις διάφορες ναυτικές πόλεις…Προφανώς ο Ιάσων, κατά τους χρόνους εκείνους, υπήρξε ναυτικός ηγέτης, κυρίαρχος του βορείου Αιγαίου, διότι αναφέρεται από τον Πλούταρχο, ως ο μόνος «έχων κατόπιν κοινής αποφάσεως των Ελλήνων το δικαίωμα να έχει επανδρωμένα με πολυπληθή πληρώματα πλοία, προς καταδίωξη της πειρατείας (Πλουτ. Θησεύς, 19)».
Αντιναύαρχος Π. Κώνστας «Η ναυτική ηγεμονία των Μυκηνών»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου