Ετικέτες

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Νταβούτογλου προς ΗΠΑ: Δεν δίνουμε εξετάσεις σε κανέναν





Με τη δήλωση ότι ουδείς έχει το δικαίωμα να περνά την Τουρκία από «εξετάσεις» απαντά οΑχμέτ Νταβούτογλου στην πίεση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι προς την Άγκυρα να ενταχθεί στον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών. 

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα Hurriyet αναφέρει ότι οι Τούρκοι όμηροι στο Ιράκ απελευθερώθηκαν το Σάββατο βάσει συμφωνίας για την ανταλλαγή τους με 50 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (IS), γεγονός το οποίο ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει η κυβέρνηση.

«Κανείς δεν μπορεί να δώσει τεστ στην Τουρκία, λες και δεν κάνει ό,τι είναι απαραίτητο. Λαμβάνουμε τις δικές μας αποφάσεις και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα» δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας.

Τα σχόλια Νταβούτογλου ήλθαν σε απάντηση δήλωσης του Τζον Κέρι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν από την Τουρκία να ενισχύσει τη μάχη κατά των τζιχαντιστών από τη στιγμή που εξασφάλισε  την απελευθέρωση των 49 ομήρων που βρίσκονταν στα χέρια των τζιχαντιστών.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε ότι το ζήτημα έχει συζητηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ σε πρόσφατη επίσκεψή τους στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επικαλέστηκε σειρά δημοσιευμάτων σε ξένα μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι δίνουν την εντύπωση πως «η Τουρκία δοκιμάζεται και δεν πρέπει να αποδείξει σε κανέναν τίποτα», όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα Hurriyet.

«Όλοι πρέπει να γνωρίζουν -κάτι που επίσης δήλωσα στον κ. Κέρι όταν ήμουν υπουργός Εξωτερικών- ότι η Τουρκία δεν έχει να αποδείξει τίποτα. Η Τουρκία ανέκαθεν έχει επιδείξει ότι μπορεί να λάβει αποφασιστική δράση στη γραμμή των όσων πιστεύει. Ήταν μάρτυρες του πόσο προσεκτική ήταν η Τουρκία ακόμη και σε καιρούς που οι σύμμαχοί μας δεν έδιναν μεγάλη προσοχή σε ορισμένες από τις ευαισθησίες μας»
 δήλωσε.

Και υπογράμμισε ότι ουδείς μπορεί να συνδέει το ζήτημα του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών με τους Τούρκους ομήρους και να λέει: «Ας δούμε τώρα τι θα κάνει η Τουρκία».
«Εμείς θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε, και δεν έχουμε πάρει αυτή την απόφαση ακόμη»ανέφερε για να προσθέσει πως εάν η πρόθεση είναι να εγκαινιαστεί μία κοινή στρατηγική στην περιοχή, «τότε η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα της δοθεί χαρτί διαγωνίσματος, αλλά μία χώρα για την οποία θα γίνεται συζήτηση ως ίση».
Ανταλλαγή ομήρων με τζιχαντιστές;

Εν τω μεταξύ, η Hurriyet γράφει την Τρίτη πως οι Τούρκοι όμηροι που είχαν απαχθεί από το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο στο Ιράκ και αφέθηκαν ελεύθεροι το Σάββατο ανταλλάχθηκαν με 50 μέλη του Ισλαμικού Κράτους, μεταξύ αυτών και τα μέλη της οικογένειας ενός εκ των διοικητών του.

Η τουρκική κυβέρνηση αρνείται να σχολιάσει την πληροφορία. «Δεν επιβεβαιώνουμε ούτε διαψεύδουμε ότι υπήρξε ανταλλαγή» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) τουρκική κυβερνητική πηγή.

Ήδη από την Κυριακή, όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε απαντήσει: «Έχει μικρή σημασία αν υπήρξε ανταλλαγή ή όχι. Το πιο σημαντικό είναι ότι [οι όμηροι] επέστρεψαν και επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους».

Επικαλούμενη πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας η Hurriyet αναφέρει ότι οι 46 Τούρκοι όμηροι ανταλλάχθηκαν με μέλη του IS που κρατούνταν όμηροι από ομάδα Σύρων εξεγερμένων και η μυστική επιχείρηση φέρεται να πραγματοποιήθηκε «ολοκληρωτικά υπό τον έλεγχο» των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Η συριακή αυτή ομάδα, η Λίουα αλ Τάουχιντ, ταξιαρχία που πρόσκειται στους Αδελφούς Μουσουλμάνους και έχει αποσχισθεί από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, η οποία κρατούσε τους 50 μαχητές του IS δέχθηκε, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, να τους απελευθερώσει, κατά το ίδιο δημοσίευμα.

Αν και η Τουρκία έχει επικαλεστεί την ομηρεία των 46 πολιτών της για να δικαιολογήσει την απόφασή της να μην συμμετάσχει στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, η απελευθέρωσή τους δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι η Άγκυρα θα αλλάξει πολιτική, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

«Το θέμα των ομήρων δεν ήταν παρά μία από τις ανησυχίες μας. Δεν είναι η μόνη. H Τουρκία είναι η μόνη χώρα που συνορεύει με το IS. Είμαστε άμεσος στόχος» 
δήλωσε ανωνύμως η ίδια πηγή, εκτιμώντας ότι η τουρκική πολιτική «δεν θα κάνει στροφή 180 μοιρών».


http://www.tovima.gr/world/article/?aid=634370

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου