Η αρχαιολογική και ευρύτερη επιστημονική κοινότητα θρηνεί τον θάνατο του Γιώργου Δεσπίνη, ομότιμου καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που “έφυγε” χθες σε ηλικία 78 ετών.
Ο Γ. Δεσπίνης ήταν ένας από τους σημαντικότερους μελετητές της αρχαίας ελληνικής πλαστικής στον κόσμο, ενώ με τις ταυτίσεις αρχαίων θραυσμάτων που έκανε βοήθησε στον αναγνώριση, ακόμα και στον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων. Θυμίζουμε την ταύτιση πριν κάποια χρόνια επιτύμβιας στήλης του 4ου αιώνα π.Χ. από το Πόρτο Ράφτη με αντίστοιχο κομμάτι του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης το οποίο και επαναπατρίστηκε το 2008. Επίσης την αναγνώριση της κολοσσικής κεφαλής αγάλματος από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ως το λατρευτικό άγαλμα της Αρτέμιδος Βραυρωνίας, που βρισκόταν στο ομώνυμο ιερό κάτω από την Ακρόπολη και το οποίο αποδίδεται στον Πραξιτέλη, ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του καλλιτέχνη. Από τις σημαντικότερες συμβολές του ήταν και η ταύτιση θραυσμάτων από το άγαλμα της Νέμεσης στον Ραμνούντα της Αττικής, που φιλοτέχνησε ο μαθητής του Φειδία Αγοράκριτος, και η αναγνώριση του αγαλματικού τύπου σε μια σειρά από αντίγραφα των ρωμαϊκών χρόνων.
Ο Γ. Δεσπίνης γεννήθηκε στη Τήνο το 1936. Σπούδασε στην Αθήνα και στη Γερμανία, ενώ πριν την εκλογή του στο ΑΠΘ εργάστηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Εκεί μελέτησε σε βάθος την κλασική τέχνη για να γίνει ο πλέον ειδικός στην αρχαία ελληνική πλαστική και αρχιτεκτονική των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων.
Τιμήθηκε το 2007 με το αργυρό μετάλλιο Γραμμάτων και Τεχνών από την Ακαδημία Αθηνών για τη συμβολή του στην αρχαιολογική επιστήμη. Ήταν μέλος της Ακαδημίας dei Lincei της Ρώμης, του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Βερολίνου και της Αρχαιολογικής Εταιρείας της Αθήνας. Τον Οκτώβριο του 2009 τιμήθηκε από το Μουσείο Μπενάκη για το έργο και την επιστημονική προσφορά του.
Η κηδεία του θα γίνει αύριο Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου, στις 2 το μεσημέρι, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.
enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου