Ετικέτες

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Η Μόσχα βλέπει “μισοάδειο” το ποτήρι των ελληνορωσικών σχέσεων μετά από τη κρίση

Image
Για την δύσκολη θέση στην οποία έχει εκ των πραγμάτων βρεθεί η Αθήνα στην κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας που μετά από την κατάρριψη του Μπόϊνγκ παίρνει άλλες διαστάσεις,αναφέρθηκε το Onalert. Παρουσιάσαμε δημοσιεύματα μεγάλων αμερικανικών εφημερίδων που κατηγορούν την Αθήνα ότι έχει ενταχθεί στο μπλοκ των χωρών -με επικεφαλής τη Γερμανία- που δεν επιθυμούν σκληρά μέτρα κατά της Μόσχας.

Από την άλλη πλευρά ,Ρωσικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που “λένε πολλά” αλλά τελικά “βάζουν την ουρά στα σκέλια”.
Το άρθρο του Δημήτρη Λιάτσου για την RBTH είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί:
Η Αθήνα φαίνεται να έχει γίνει ουρά άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που ναι μεν υψώνουν κορώνες περί αντίστασης στις αμερικανικές πιέσεις για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, αλλά τελικά βάζουν την ουρά στα σκέλια και ευθυγραμμίζονται με την Ουάσιγκτον.
“Ως “πρωτόγνωρη προσπάθεια εκδίκησης, γιατί τα γεγονότα στην Ουκρανία δεν εξελίσσονται με βάση το σενάριο της Ουάσιγκτον,” χαρακτηρίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα. Ταυτόχρονα, εκφράζει την απογοήτευση της Μόσχας “διότι η Ε.Ε., σε αντίθεση με τα συμφέροντά της, υποτάχθηκε στον εκβιασμό της αμερικανικής κυβέρνησης και τράβηξε το δρόμο κυρωτικών μέτρων κατά της Ρωσίας”. Το πιο σημαντικό στην ανακοίνωση είναι η φράση που ακολουθεί και που ξεκαθαρίζει ότι “εκβιασμούς δεν πρόκειται να ανεχτούμε, και διατηρούμε το δικαίωμα να λάβουμε απαντητικά μέτρα”.
Εχει ενδιαφέρον να δει κανείς τις εξελίξεις στην παγκόσμια σκηνή το τελευταίο διάστημα ώστε να φανεί ποιος και ποια συμφέροντα υποστηρίζει.
-Στο εσωτερικό της Ουκρανίας, οι ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου, χάνουν συνεχώς έδαφος στο μέτωπο της Ανατολής, και το μόνο που “καταφέρνουν” είναι οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών και η εξόντωση αμάχων. Συνέπεια αυτού, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες να καταφεύγουν προς τη Ρωσία για να σωθούν από τη μανία των “εκδικητών του Κιέβου”.
-Ο ρώσος ηγέτης Πούτιν, επί μια εβδομάδα “αλωνίζει” τη Λατινική Αμερική, κηρύσσοντας την επιστροφή της Μόσχας στην ευαίσθητη -για τα αμερικανικά συμφέροντα- και πολλά υποσχόμενη αυτή περιοχή. Στη Βραζιλία συνέρχεται η σύνοδος κορυφής της ομάδας των χωρών-μελών της BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), ανακοινώνεται η δημιουργία Τράπεζας ανάπτυξης με αρχικό κεφάλαιο 100 δισ. δολάρια, και όλα δείχνουν ότι ο Οργανισμός μορφοποιείται πλέον ως εναλλακτική οικονομική δύναμη.
-Το Μάιο στο Καζαχστάν είχε συγκροτηθεί η Ευρωασιατική Οικονομική Ενωση, για την οποία η Χίλαρι Κλίντον, ως πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, είχε πει ότι η Ουάσιγκτον θα κάνει ότι περνά από το χέρι της για να αποτρέψει τη σύστασή της.
-Μόλις η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν τις πρώτες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, λίγο μετά το Πάσχα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν με το… μισό υπουργικό συμβούλιο βρισκόταν στο Πεκίνο υπογράφοντας … 36 (!) εμπορικές συμφωνίες στους τομείς της ενέργειας, της αεροναυπηγικής, της κατασκευής δικτύων, οδοποιίας και σιδηροδρόμων, εμπορικών ανταλλαγών κ.α., με πιο εντυπωσιακή αυτή για το φυσικό αέριο ύψους… 400 δισ. Δολαρίων!
Η Ευρώπη ανάμεσα σε μυλόπετρες
Η “απομόνωση” της Ρωσίας, την οποία “προώθησαν οι ΗΠΑ και οι συμμαχοί μας”, κατά τον Ομπάμα, αντιμετωπίζει προβλήματα. Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, κυρίως οι απερχόμενοι, δεν φείδονται εκφράσεων κατά της Μόσχας, πλην όμως το “ευρωπαϊκό μπίζνες” (οι επιχειρηματίες) αρνείται να κατανοήσει τα πολιτικά παιγνίδια που περικλείουν τον κίνδυνο να μετατραπούν σε “μπουμεράνγκ” για την ευρωπαϊκή οικονομία. Ετσι, η Ανγκέλα Μέρκελ βαδίζει πάνω σε τεντωμένο σκοινί, αφού από τη μια δεν θέλει να χάσει την επωνυμία της “μητερούλας” των Γερμανών, αλλά από την άλλη δεν δείχνει σημεία αντίστασης στο “πρέσιγκ” του αμερικανού προέδρου!
Μόλις στην αρχή της βδομάδας είχε κυκλοφορήσει η είδηση ότι εννέα χώρες της Ε.Ε.( αναμεσά τους η Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ελλάδα, Κύπρος κ.α.) προτίθενται να αντιταχθούν στις αμερικανικές πιέσεις για από κοινού κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Την Τετάρτη, μετά από τηλεφωνική συνομιλία, Ομπάμα – Μέρκελ, η 60χρονη πλέον καγκελάριος (ανήμερα των γενεθλίων της) απέδειξε την “συνέπεια” που την διέπει!

Προβληματική η ελληνική στάση

Στο ελληνορωσικό επίπεδο έχουμε ανάλογο παράδειγμα “συνέπειας”. Στον Ελληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τηλεφώνησε ο αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζών Μπάιντεν. Οι δύο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ουάσιγκτον, συμφώνησαν ότι “η συνεχιζόμενη παροχή βαρέως οπλισμού και εφοδίων από τη Ρωσία σε αποσχιστικές δυνάμεις στην Ανατολική Ουκρανία απαιτούσε σταθερή και ενοποιημένη ανταπόδοση από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ”. Αναρωτιέται κανείς αν ανάμεσα στις “αποσχιστικές δυνάμεις” ο πρωθυπουργός Σαμαράς περιλαμβάνει και τις 200 χιλιάδες ομογενείς μας στην περιοχή αυτή!!!


Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, που κάλυψαν τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, “πέρα από προθέσεις, αποφάσεις για εδώ και τώρα κυρώσεις κατά της Μόσχας δεν ελήφθησαν”, αφού όπως τονίζουν “την αντίθεσή τους εξέφρασαν τέσσερις χώρες, όπως η προεδρεύουσα Ιταλία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Φιλανδία”. Οπως γίνεται φανερό απουσιάζουν από την αναφορά, εκτός της Γερμανίας, η Ελλάδα και η Κύπρος! Οποία συνέπεια! Ανάλογη με της “μητερούλας”.

“Ερωτάται η ελληνική κυβέρνηση αν πρόκειται να υποστηρίξει τη διεύρυνση των αντιποίνων κατά της Ρωσίας και αν αντιλαμβάνεται τις οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, ιδιαίτερα σε κρίσιμους τομείς, όπως ο τουρισμός. Ή για τη στήριξη των θέσεων της χώρας στα διεθνή fora”. Αυτό αναφέρει σε δήλωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη. Ενα εύλογο ερώτημα που παραλήπτη μπορεί κάλλιστα να έχει και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: http://www.onalert.gr/stories/i-ellada-katogoroumeni-apo-ti-mosxa-gia-ti-stasi-tis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου