Του Μιχαήλ Στυλιανού
Αίσθηση προκάλεσε προ ημερών, στις ΗΠΑ και διεθνώς, η δημοσίευση στους Τάϊμς της Νέας Υόρκης άρθρου Αμερικανού οικονομολόγου ο οποίος απέδιδε την διαπιστούμενη αδυναμία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας από την κρίση του 2008 στην…μακρά απουσία ενός μεγάλου πολέμου!
Το άρθρο παράλληλα υπενθύμιζε ότι στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο σημειώθηκαν άλματα προόδου στην επιστήμη και στην τεχνολογία, αναφέροντας τα παραδείγματα της πυρηνικής ενέργειας και των ηλεκτρονικών υπολογιστών…
Ο μίτος στις υπόγειες διαδρομές αυτού του περίεργου άρθρου οδηγεί στη δυσοίωνη διάγνωση του δρα Πωλ-Γκρεγκ Ρόμπερτς, ήδη από τον Μάρτιο, ότι, με την επιχείρηση του πραξικοπήματος στην Ουκρανία, η Ουάσιγκτων ωθεί συνειδητά σε σύγκρουση με τη Ρωσία και στη άβυσσο πυρηνικού ολέθρου. Πρώην καθηγητής σειράς πανεπιστημίων, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και αρχισυντάκτης της Γουώλ Στρήτ Τζέρναλ, ο Ρόμπερτς είναι βαθύς γνώστης του ηγετικού προσωπικού της Ουάσιγκτων, του πως σκέφτεται και πως αποφασίζει.
Στο μεταξύ, oι κατευθυνόμενοι προβολείς των δυτικών ΜΜΕ έχουν επικεντρωθεί στον τρίτο σε τριάντα χρόνια πόλεμο στο Ιράκ, ενώ στις εξεγερμένες επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας η εγκάθετη κυβέρνηση του Κιέβου συνεχίζει μιαν ανθρωπιστική καταστροφή τουρκικού τύπου, με βομβαρδισμούς νοσοκομείων, σχολείων, εκκλησιών, λαϊκών πολυκατοικιών, δολοφονίες ,συλλήψεις και βασανισμούς ξένων δημοσιογράφων –Ρώσων, Βρετανών και Ιταλών- και πρόκληση μαζικής εξόδου προσφύγων στην γειτονική Ρωσία. Γεγονότα που αφήνουν παγερά αδιάφορες τις συνήθως ευαίσθητες ανθρωπιστικές Μ Κ Ο, αμερικανικές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες…
Η ανάπαυλα –λόγω Ιράκ- στον παράλληλο προπαγανδιστικό βομβαρδισμό δαιμονοποίησης του Πούτιν και της Ρωσίας φαίνεται να αξιοποιείται από τα επιτελεία σχεδιασμού πολιτικής της Μόσχας για τον προγραμματισμό των αμυντικών αντιμέτρων κατά της αμερικανικής επίθεσης. Αποκαλυπτικό σχετικά είναι πολύ πρόσφατο άρθρο συμβούλου του Ρώσου προέδρου, του οικονομολόγου Σεργκέϊ Γκλαζίεφ, το οποίο δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Αργουμέντι Νέντελι, μεταδόθηκε σε περίληψη από τη Φωνή της Ρωσίας και σχολιάσθηκε από αμερικανική ηλεκτρονική εφημερίδα αφτειασίδωτης οικονομικής ανάλυσης και διεθνούς εποπτείας.
Όπως αναφέρει ο Αμερικανός οικονομικός αναλυτής Τάϊλερ Ντάρντεν, ο Σεργκέϊ Γκλαζίεφ ήταν ο πρώτος που πρότεινε, από τις αρχές του Μαρτίου, στον πρόεδρο Πούτιν, να ξεφορτωθεί η Ρωσία τα αμερικανικά ομόλογα και να εγκαταλείψει το δολάριο, σε απάντηση στις αμερικανικές κυρώσεις. Και η στρατηγική του απέδωσε, αφού, ενώ το Κρεμλίνο αγνόησε την αξίωση να εγκαταλείψει την Κριμαία, οι δυτικές κυρώσεις, ως διά μαγείας, σταμάτησαν.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά –όπως ανακοίνωσε τελευταία η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας- το πλεόνασμα του ισοζυγίου πληρωμών της χώρας για το 2014 μπορεί να φτάσει τα 35 δις δολάρια, έναντι των 32 δις του 2013, ( ενώ ο Μάριο Ντράγκι πρόσφατα ακόμη προειδοποιούσε για διαρροή ρωσικών κεφαλαίων ύψους 200 δις !)
Ο Γκλαζίεφ ήταν επίσης εκείνος πού συνιστούσε στο Κρεμλίνο να στέρξει στην άμεση υπογραφή της γιγάντιας συμφωνίας με το Πεκίνο για το φυσικό αέριο, ακόμη και εάν οι όροι δεν ήσαν ακόμη οι ευνοϊκώτεροι για τη Ρωσία. Η συμφωνία αυτή αξίας 400 δις δολλαρίων, προβλέπει ότι οι εκατέρωθεν δαπάνες για την εφαρμογή της θα γίνονται στα εθνικά νομίσματα των δύο χωρών –όχι σε δολάρια.
Τα αμερικανικό σχέδιο για την Ευρώπη…
Τώρα ο ίδιος Σεργκέϊ Γκλαζίεφ, με άρθρο του στο Αργκουμέντι Νέντελι, σκιαγραφεί ένα σχέδιο για την «οικονομικήν υπονόμευση των ΗΠΑ», ώστε να αναγκασθεί η Ουάσιγκτων να σταματήσει τον εμφύλιο στην Ουκρανία. Ο Γκλαζίεφ πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος για να πεισθεί η Ουάσιγκτων να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για ένα νέο ψυχρό πόλεμο είναι η εξάρθρωση του συστήματος του δολαρίου.
Στην σύνοψη του άρθρου από τη Φωνή της Ρωσίας, ο οικονομικός σύμβουλος του Πούτιν και αρχιτέκτονας της Ευρασιατικής Οικονομικής ΄Ενωσης υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτων προσπαθεί να προκαλέσει μια ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας την χούντα του Κιέβου ωςδόλωμα.
Αν επιτύχει αυτό το σχέδιό θα εξασφαλίσει στη Οάσιγκτων σημαντικά πλεονεκτήματα. Πρώτα, θα επιτρέψει στην αμερικανική κυβέρνηση την εισαγωγή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ακυρώνοντας τα αμερικανικά κρατικά χρεόγραφα στο θησαυροφυλάκιο της Μόσχας. Σημαντικώτερο είναι ότι ένα νέο κύμα κυρώσεων θα δημιουργούσε κατάσταση στην οποία οι ρωσικές εταιρείες δεν θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους σε ευρωπαϊκές τράπεζες.
Κατά τον Γκλαζίεφ, η λεγόμενη «Τρίτη φάση» κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα συνεπήγετο τεράστιο κόστος για την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Το σύνολο των υπολογιζομένων ζημιών εκτιμάται σε ποσό μεγαλύτερο του ενός τρισεκατομμυρίου Ευρώ. Τέτοιες απώλειες θα έπλητταν καίρια την ευρωπαϊκήν οικονομία, καθιστώντας τις ΗΠΑ τον μόνο ασφαλή λιμένα στον κόσμο. Σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα απέκλειαν επίσης της Γκαζπρομ από την ευρωπαϊκή αγορά, αφήνοντας το πεδίο ορθάνοιχτο για πολύ ακριβώτερο υγραέριο από τις ΗΠΑ.
Συστράτευση των ευρωπαϊκών χωρών σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών και σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Ρωσίας θα ηύξανε την αμερικανική επιρροή στην Ευρώπη και θα βοηθούσε τις ΗΠΑ να επιβάλουν στην Ε.Ε. την αμερικανική εκδοχή την του Δι-Ατλαντικού Συνεταιρισμού Εμπορίου και Επενδύσεων, μια συμφωνία εμπορίου που θα μεταβάλει ουσιαστικά την Ευρώπη σε μια μεγάλη αποικία των ΗΠΑ.
Ο Γκλαζίεφ πιστεύει ότι η πυροδότηση ενός νέου πολέμου στην Ευρώπη θα αποφέρει μόνο μεγάλα κέρδη για τις ΗΠΑ και μόνο μεγάλα προβλήματα για την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Η Ουάσιγκτων χρησιμοποίησε κατ’ επανάληψη παγκόσμιους και περιφερειακούς πολέμους προς όφελος της αμερικανικής οικονομίας και τώρα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία ως πρόσχημα για να επαναλάβει την παλαιά «μηχανή».
Στόχος η μηχανή εκτύπωσης δολαρίων..
Το σύστημα αντιμέτρων του Γκλαζίεφ στοχεύει ειδικά τον πυρήνα ισχύος της αμερικανικής πολεμικής μηχανής, δηλαδή το πιεστήριο εκτύπωσης δολαρίων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve, ή FED).
Ο σύμβουλος του Πούτιν προτείνει την συγκρότηση μιας «ευρείας κοινοπραξίας εναντίον του δολαρίου» χωρών πρόθυμων και δυνάμενων να εγκαταλείψουν το δολάριο στο διεθνές τους εμπόριο. Τα μέλη της θα απέχουν επίσης από του να διατηρούν τίτλους σε δολάρια στα αποθεματικά τους. ΄Ενας αντιδολαριακός συνασπισμός θα ήταν το πρώτο βήμα για την δημιουργία ενός αντι-πολεμικού συνασπισμού, που θα μπορούσε να συμβάλει στον τερματισμό της αμερικανικής επιθετικότητας. *
Ο Σεργκέϊ Γκλαζίεφ πιστεύει ότι τον κύριο ρόλο στην δημιουργία ενός τέτοιου πολιτικού συνασπισμού μπορεί να τον διαδραματίσει η ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα, επειδή οι αμερικανικές προσπάθειες για την ανάφλεξη ενός πολέμου στην Ευρώπη και ψυχρού πολέμου εναντίον της Ρωσίας απειλούν τα συμφέροντα των μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Κατά την άποψη του Αμερικανού οικονομικού σχολιαστή Τάϊλερ Ντάρντεν, η εκτίμηση του Γκλαζίεφ είναι σωστή, αν κρίνει κανείς από τις πρόσφατες προσπάθειες Γερμανών, Γάλλων, Ιταλών και Αυστριακών επιχειρηματιών να σταματήσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Σαν κάποια έκπληξη για την Ουάσιγκτων, μπορεί σύντομα -λέει- ο πόλεμος για την Ουκρανία να εξελιχθεί σε αγώνα ανεξαρτησίας της Ευρώπης.
Ο δρ. Πωλ-Γκραίγκ Ρόμπερτς δεν φαίνεται, όμως, να συμμερίζεται αυτήν την αισιόδοξη προοπτική. Το άρθρο του της περασμένης Κυριακής είχε την εξής σκοτεινή κατάληξη:
«Οι Ευρωπαίοι υποτελείς της Ουάσιγκτων ας το λάβουν υπό σημείωση: Η Ουάσιγκτων είναι έτοιμη να καταστρέψει την οικονομία των υποτακτικών της προκειμένου να πλήξει τη Ρωσία. Πως είναι δυνατόν ότι ακόμη και τώρα η Ευρώπη δεν κατανοεί πως σκέφτεται η Ουάσιγκτων; Αυτοί οι σάκοι με τα λεφτά πρέπει να είναι πολύ μεγάλοι…
Όπως έχω αναφέρει αρκετές φορές, ο βοηθός υπουργός ΄Αμυνας επί θεμάτων Διεθνούς Ασφάλειας μού είχε πει, πριν από χρόνια, ότι η Ουάσιγκτων αγοράζει τους Ευρωπαίους πολιτικούς με σάκους γεμάτους λεφτά. Μένει τώρα να δούμε εάν οι Ευρωπαίοι «ηγέτες» είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν τους λαούς τους και την προσωπική τους φήμη με το να γίνουν συνένοχοι στον πόλεμο που σχεδιάζει η Ουάσιγκτων κατά της Ρωσίας, πόλεμο που θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ζωής στον πλανήτη.»
«Washington’s European vassals should take note: Washington is prepared to destroy the economies of its vassals in order to score a one up on Russia.
How is it possible that by now Europe doesn’t understand how Washington thinks? Those bag full of moneymust be very large.
As I have reported several times, the Assistant Secretary of Defense for International
Security
affairs told me years ago that Washington purchases European politicians with bags full of money. It remains to be seen if European “leaders” are willing to sacrifice their peoples and their own reputations in order to be complicit in the war that Washington is planning with Russia, a war that could mean the end of life on earth.»
* Η φυγή από το δολάριο είναι ήδη σε επιτάχυνση. Σε Κίνα και Ρωσία από ετών, με μαζικές αγορές χρυσού για την αποκατάσταση του χρυσού κανόνα εγγύησης των νομισμάτων τους. Η Κίνα συμφώνησε χθες μόλις με την Βρετανία για την εγκατάλειψη της διαμεσολάβησης του δολαρίου στις διμερείς συναλλαγές τους και την χρήση των εθνικών νομισμάτων, όπως ήδη ισχύει με την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά, την Ρωσία και τη Μαλαισία. Τις εμπορικές ανταλλαγές σε εθνικό νόμισμα άρχισαν να εφαρμόζουν η Ινδία και άλλες χώρες των BRICS, όσο και τα μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής ΄Ενωσης. Αλλά επιδημία φυγής από το δολάριο εξαπλώνεται και στις ίδιες τις ΗΠΑ, με την αυξανόμενη δημοτικότητα του ηλεκτρονικού νομίσματος Bitcoin.
infognomon
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου