AP Photo/Berza Simsek
«Μπορεί η Ρωσία να σφίγγει τα λουριά στην Κριμαία, με μικρή αντίσταση
μέχρι τώρα, αλλά δεν έχει έρθει ακόμη αντιμέτωπη με τους Τατάρους»
γράφει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Στην Κριμαία υπάρχουν 266.000 Τάταροι, οι οποίοι συνιστούν το 13% του
πληθυσμού. Είναι σουνίτες Μουσουλμάνοι, παραδοσιακά υπέρ της Ουκρανίας
και καλύτερα οργανωμένοι από τους Ουκρανούς που απαρτίζουν το 23% του
πληθυσμού.«Μία σύντομη ματιά στην Ιστορία θα μας εξηγήσει το γιατί: ο Στάλιν απέλασε μαζικά του Τατάρους της Κριμαίας στην Κεντρική Ασία το 1944, και οι μισοί από αυτούς πέθαναν στη διάρκεια ή μετά το ταξίδι. Μπόρεσαν να επιστρέψουν μετά το 1989. Μέχρι τότε τα σπίτια τους είχαν εξαφανιστεί και ο πολιτισμός τους είχε διαγραφεί. Οι Τάταροι της Κριμαίας είναι ακόμη οικονομικά περιθωριοποιημένοι, με διαρκείς εντάσεις για καταλήψεις γης και "αντικανονικές κατασκευές"» γράφει ο Guardian. Ωστόσο η Κριμαία είναι η μοναδική πατρίδα που έχουν.
Στη διάρκεια του περασμένου μήνα σε διαδηλώσεις τους άκουγε κανείς το σύνθημα «Δόξα στην Ουκρανία». Τώρα οι ηγέτες τους, τους συμβουλεύουν να παραμένουν στα σπίτια τους, αλλά υπάρχουν αναφορές ότι σχηματίζουν ομάδες αυτοάμυνας. Πλέον φοβούνται ότι οι Ρώσοι που ελέγχουν την Κριμαία θα καταπνίξουν τις οργανώσεις και τα θεσμικά τους όργανα.
«Αν το πρόβλημα των Τατάρων στην Κριμαία εκραγεί, οι συνέπειες για τη Μόσχα θα είναι τεράστιες. Οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Τουρκία ήδη είναι τεταμένες. Η φήμη της ως φίλης του Ισλάμ στη Μέση Ανατολή θα καταστραφεί. Η Ρωσία έχει και η ίδια εκατομμύρια Μουσουλμάνους, με τη μεγάλη πλειοψηφία να βρίσκεται δίπλα, στον Βόρειο Καύκασο. Ιστορικά, οι Τάταροι της Κριμαίας είχαν στενούς δεσμούς με αυτούς. Και ένας λόγος που ο Πούτιν υποστηρίζει τόσο πολύ το καθεστώς του Άσαντ στη Συρία κατά της σουνιτικής πλειοψηφίας είναι από τον φόβο της σουνιτικής εξέγερσης στο εσωτερικό της Ρωσίας» καταλήγει η βρετανική εφημερίδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου