Ετικέτες

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Τα Βαλκάνια αποσταθεροποιούνται.



21.3.2014

Η de facto πλέον διαίρεση της Ουκρανίας και η απόσχιση της Κριμαίας, έχει φέρει μια ακόμα μεγαλύτερη ένταση στην περιοχή των Βαλκανίων, όπου κάποιες χώρες είτε ζητούν πλέον την αυτονόμηση τους, είτε έχουν αύξηση στα μεγάλα εσωτερικά τους προβλήματα.

Η Υπερδνειστερία είναι στο προσκήνιο με κινήσεις απο τον πληθυσμό της να ζητεί την ένωση με την Ρωσία. Αντίστοιχα πολλοί αναλυτές κοιτούν προς Γεωργία (ειδικά εκεί με το πρόσφατο θέμα της Οσεττίας το 2008, οι εντάσεις είναι μεγάλες) και προς την Μολδαβία. Χώρες που πρέπει σύντομα (6 μήνες) να υπογράψουν αντίστοιχη συμφωνία ( ή οχι) με την Ε.Ε. όπως έγινε στην περίπτωση της Ουκρανίας.

Περισσότερα προβλήματα ακόμα στην Βοσνία όπου τα εσωτερικά ζητήματα έχουν αναφλέξει μια κατάσταση που δεν δείχνει να μειώνεται ( Κοινωνικές αναταραχές σε Βοσνία ). Στην Αλβανία υπάρχει μια αυξανόμενη τάση δυσαρέσκειας για την οικονομία της, που ειδικά μετά την κατάρρευση της Ελλάδος που ήταν και ο κύριος χρηματοδότης της, είναι σε μια κατακόρυφη πτώση ( Αλβανική Οικονομία σε πτώση ). Βουλγαρία και Ρουμανία παλεύουν και αυτές για μια θέση στον ήλιο της Ε.Ε. αφού ειδικά μετά και το άνοιγμα των συνόρων , οι προϋποθέσεις για το ευρώ , πλέον είναι αγκάθι στο πλευρό της ανταγωνιστικότητας τους.

Τελευταία αφήνω την Τουρκία απο τους γείτονες , καθώς τόσο λόγω εκλογών , όσο και των τελευταιών σκανδάλων , η χώρα εκεί βρίσκεται σε μια συνεχή εσωτερική αναταραχή πού ούτε καν ο "παραδοσιακό εχθρός εκ δυσμάς - Ελλάδα", ή το Κουρδο-Συριακό δεν έχει καταφέρει να ενώσει τον κόσμο όπως παλιά. Αντίθετα η κυβέρνηση εκεί διολισθαίνει σε αυταρχικά μονοπάτια με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. να κουνούν επιδεικτικά το δάχτυλο για τις "αταξίες" του Ερντογάν και να τον βάζουν στην "απομόνωση για τιμωρία".

Στην Ελλάδα τώρα, με τα χρυσά δεσμά που έχουν δημιουργηθεί απο τα δανεικά ( ;;; ) της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, η κοινωνική ένταση είναι τεράστια αλλά βουβή. Ένα σημείο πολύ επικίνδυνο όπως σημειώνεται και στον Economist ( απο εκεί και η φωτογραφία του άρθρου). 


Παρόλες τις δηλώσεις (προσωπική άποψη , πολύ αιθεροβάμονες όσοι τις έκαναν) και η Ελλάδα , τόσο λόγω δικών της προβλημάτων εσωτερικής φύσης, αλλά τόσο και επειδή οι απαιτήσεις τρίτων εξωγενών παραγόντων , με σκοπιμότητες, είναι στα πρόθυρα πολύ έντονης κρίσης.

Οι πολιτικοί και διπλωμάτες του παρελθόντος θεωρούσαν πως η περιοχή των Βαλκανίων είναι πάντα μια πυριτιδαποθήκη όπου οι αλλαγές συνόρων (ειδικά διά όπλων ), άναβαν φυτίλι. Απο το 1991 και μετά το φυτίλι έχει ανάψει και καίγεται σιγά σιγά. Στο παρόν, το βραδύκαυστο φυτίλι, το έχουν εμποτίσει πλέον και με καύσιμο ( Μέση Ανατολή και Ουκρανία ). Μένει να δούμε μόνο αν κάποιος θα το σβύσει, ή θα πάμε για πυροτεχνήματα.

Για το Geopolitics.com.gr

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας.
Ιδιοκτήτης IISCA group/think tank.

===================================================================

Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2014.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου