Ετικέτες

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Οι 9 συνήθειες που βλάπτουν τον εγκέφαλό μας



Συγκεκριμένες συνήθειες, καταστρέφουν εγκεφαλικά κύτταρα, ενώ κάποιες άλλες οδηγούν σε διανοητική στασιμότητα. Αυτές οι συνήθειες αναφέρονται παρακάτω, ώστε να φροντίσετε να τις περιορίσετε και να ελαττώσετε και τη ζημιά που γίνεται από αυτές.
Η λειτουργία του εγκεφάλου πλήττεται από συνήθειες χρόνων που δεν αντιλαμβανόμαστε τη συνολική επίδρασή τους στις πνευματικές μας ικανότητες. Ξεκινώντας από τη διατροφή που κάνουμε μέχρι τον τρόπο και τη συχνότητα που χρησιμοποιούμε τον εγκέφαλό μας, οι διανοητικές μας λειτουργίες ενισχύονται ή χάνουν σε απόδοση.
Υψηλή αρτηριακή πίεση
Η υπερφαγία, η κακή μνήμη, η δυσκολία στη μάθηση και η κατάθλιψη έχουν συνδεθεί με τη λήψη μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης. Αυτά τα αποτελέσματα της εκτεταμμένης κατανάλωσης ζάχαρης έχουν μόλις αρχίσει να συνδέονται, από τους επιστήμονες, με την επίδραση αυτής της κατανάλωσης στη λειτουργία του εγκεφάλου. Η αλήθεια ωστόσο είναι, πως ο περισσότερος κόσμος δεν αντιλαμβάνεται την ποσότητα της ζάχαρης την οποία λαμβάνει, καθώς, σχεδόν σε ό,τι τρώμε, περιέχεται, ακόμα και αν δεν είναι στη γεύση γλυκό. Μην ξεχνάτε πως η στροφή σε μια πιο σωστή διατροφή, συνοδεύεται από άμεση μείωση της προσλαμβανόμενης ζάχαρης.
Ατμοσφαιρική ρύπανση
Ads by Media PlayerAd Options
Ο εγκέφαλος έχει ανάγκη συγκεκριμένες ποσότητες οξυγόνου για να λειτουργήσει και η έκθεση σε ρυπογόνα αέρια, δυσκολεύει εν τέλει τη σωστή λειτουργία του. Ο μολυσμένος αέρας, ρίχνει τα επίπεδα οξυγόνου που φτάνουν στον εγκέφαλο, δυσχεραίνοντας έτσι τις γνωστικές λειτουργίες του, ενώ καταφέρνει ακόμα να προκαλέσει φυσικές αλλοιώσεις στη δομή του εγκεφάλου. Μην υποτιμάτε τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της περιοχής που ζείτε και κινείστε, καθώς οι ρύποι φτάνουν και βλάπτουν κάθε σημείο του σώματος και οργανισμού σας.
Έλλειψη ύπνου
Ο ύπνος, δίνει στο σώμα το χρόνο και το περιθώριο να διορθώσει τυχόν βλάβες που έχουν προκληθεί σε αυτό και σε αυτή τη διαδικασία περιλαμβάνεται και η αναπαραγωγή νέων κυττάρων σε όλα τα όργανα, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου.
Η μακροχρόνια έλλειψη ύπνου οδηγεί σε πιθανές βλάβες στον εγκέφαλο, καθώς δεν δημιουργούνται νέα κύτταρα και αδυνατεί η ικανότητα της σωστής επικοινωνίας του εγκεφάλου με τα νευρικά κύτταρα. Είτε αναφερόμαστε σε παροδικά ή μακροχρόνια φαινόμενα αϋπνίας, οι συνέπειες για τον εγκέφαλο είναι αρνητικές σε κάθε περίπτωση, γι’ αυτό και οι γιατροί επιμένουν στις 8 ώρες ύπνο κάθε βράδυ.
Κακή διατροφή
Όταν δεν παρέχουμε στον οργανισμό και τα κύτταρά του τα θρεπτικά στοιχεία που έχουν ανάγκη για να αναπτυχθούν τότε εκείνα αδυνατίζουν και εν τέλει πεθαίνουν. Λίγο fast-food, μια στο τόσο, δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, αλλά καθημερινή κατανάλωση τροφών, φτωχών σε θρεπτικά συστατικά οδηγεί σε αύξηση του βάρους και τη σταδιακή έλλειψη πνευματικής και σωματικής ενέργειας.
Η κακή διατροφή, όχι μόνο προσφέρει τα ελάχιστα θρεπτικά στοιχεία στο σώμα, αλλά κόβει και την όρεξη, καταλήγοντας σε περαιτέρω στέρηση στοιχείων. Πάρτε την απόφαση λοιπόν και επιλέξτε σωστή και θρεπτική διατροφή και δώστε στα όργανα του σώματός σας και στον εγκέφαλό σας τα σωστά «καύσιμα» για την καλή λειτουργία τους.
Κάπνισμα και αλκοόλ
Εκτός των πολλών συνεπειών, που επιφέρει το κάπνισμα στην υγεία, μέσα σε αυτά είναι και η σταδιακή εξασθένιση των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου. Συστατικό που βρίσκεται μέσα στον καπνό, μετατρέπεται σε καρκινογενές, μετά από μεταβολική επεξεργασία του σώματος και ενώ δεν βλάπτει ευθέως τα εγκεφαλικά κύτταρα, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές στο νευρικό σύστημα που με τη σειρά τους οδηγούν σε ασθένειες όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας. Το αλκοόλ από την άλλη και μετά από χρόνια και εκτεταμμένη κατανάλωση καταφέρνει και προκαλεί παροδική χημική ανισορροπία και δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο.
Παράλειψη του πρωινού γεύματος
Όταν δεν τρώτε το πρωινό σας ρίχνετε τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα, το οποίο μεταφράζεται σε χαμηλή παροχή θρεπτικών στοιχείων στα ζωτικά σας όργανα. Αφιερώστε λίγο από το χρόνο σας για το πολύτιμο πρώτο γεύμα της ημέρας και δώστε στο σώμα σας την ενέργεια που χρειάζεται για να ξεκινήσει δυναμικά τη μέρα του. Προτιμήστε βιταμίνες και πρωτεΐνες για καλύτερη σωματική και πνευματική απόδοση.
Μικρή πνευματική διέγερση
Όπως οι μύες του σώματος έχουν ανάγκη από την άσκηση για να λειτουργούν σωστά, το ίδιο ισχύει και με τον εγκέφαλό σας. Δεν είναι τυχαίο που οι πιο έξυπνοι άνθρωποι, δεν σταματούν να προκαλούν τον εαυτό τους μέσα από διάφορα πνευματικά και διανοητικά παιχνίδια.
Για την ακρίβεια δε χρειάζεται να δυσκολευτείτε ιδιαίτερα, καθώς ένα σταυρόλεξο, ένα Sudoku ή ακόμα και η ευκαιρία να εμπνευστείτε δημιουργικά από ένα κομμάτι μουσικής ή μια επίσκεψη σε μια γκαλερί, θα λειτουργήσει ενισχυτικά στην εγκεφαλική σας λειτουργία.
Δηλητηρίαση από το διοξείδιο του άνθρακα
Ο καθαρός αέρας είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό και αυτό που συνήθως περνάει παρατήρητο από μικρούς και μεγάλους είναι η ζημιά που προκαλείται όταν κοιμόμαστε με το κεφάλι μας καλυμμένο.
Όταν σκεπάζουμε το κεφάλι μας κατά τη διάρκεια του ύπνου, αν και δεν το αντιλαμβανόμαστε σε πρώτη φάση, μειώνουμε την ποσότητα του προσλαμβανόμενου οξυγόνου προκαλώντας βλάβη στον εγκέφαλο. Γι’ αυτό το λόγο αφήνετε πάντα ακάλυπτο το κεφάλι σας και μην φοράτε στενά ρούχα στον ύπνο, ώστε να έχει το σώμα το περιθώριο να αναπνέει.
Λαιμαργία και χοληστερίνη
Η λαιμαργία, δεν είναι τυχαία ένα από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα, αφού το κακό που προκαλεί στον οργανισμό είναι πολλαπλό. Σκληραίνει τα αιμοφόρα αγγεία, περιορίζοντας έτσι τις διόδους του οξυγόνου και των θρεπτικών στοιχείων στα ζωτικά μέρη του σώματος, εκ των οποίων και ο εγκέφαλος.
Να τρώτε λογικές μερίδες φαγητού για την καλύτερη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και να θυμάστε πάντα να πίνετε πολύ νερό για να αποβάλει ο οργανισμός τις τοξίνες.
Η δε χοληστερίνη, συσσωρεύεται στις αρτηρίες και δυσχεραίνει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος δυσκολεύοντας την παροχή των θρεπτικών στοιχείων, βιταμινών και οξυγόνου στο σύνολο του οργανισμού. Δώστε έμφαση λοιπόν, σε μια καλή και υγιεινή διατροφή και το σώμα σας θα σας ανταμείψει.
Πηγή : ourlife.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου