Με 315.000 κατοίκους η Γκαντζά είναι η δεύτερη μετά το Μπακού μεγαλύτερη πόλη του Αζερμπαϊτζάν.
Η κριτική επιτροπή που απένειμε τον τίτλο ψήφισε υπέρ της Γκαντζά, εκτιμώντας ιδιαίτερα την συμμετοχή των νέων, το υπό σχεδιασμό πρόγραμμα για το 2016 και την έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Με κεντρικό σύνθημα «Να συνδέσουμε τους ασύνδετους» ένας συνασπισμός των τοπικών οργανώσεων νεολαίας ανέλαβε την πρωτοβουλία για την υποψηφιότητα της Γκαντζά, με την υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης.
«Η επιτροπή συγχαίρει την Γκαντζά διότι έδειξε με τον ισχυρό φάκελο υποψηφιότητας της ότι οι ευρωπαϊκές αξίες, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν σταματούν στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Πέτερ Ματγιάσιτς, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας.
Το φουαγιέ του δημαρχείου πλημμύρισε από νέους από ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς για πρώτη φορά φιλοξενείται στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Έκθεση Οργανώσεων Νεολαίας – European Youth Fair.
Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που αναδείχτηκε «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας για το 2014» και η αυλαία αναμένεται να ανοίξει στις 31 Δεκεμβρίου μ’ ένα μεγάλο υπαίθριο «welcome» πάρτι, μουσική εκδήλωση, μπροστά από τον Λευκό Πύργο, το μνημείο σύμβολο.
Η πόλη το επόμενο έτος αναμένεται να φιλοξενήσει πάνω από 130 διεθνείς και τοπικές εκδηλώσεις για νέους. Συνέδρια, σεμινάρια, διαγωνισμοί, εργαστήρια, παρουσιάσεις, συγκροτούν το πρόγραμμα της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας».
Η επόμενη χρονιά αναμένεται να είναι ανήσυχη, ζωηρή, πολυδιάστατη, καθώς η Θεσσαλονίκη θα συνεργαστεί με διεθνείς οργανισμούς, ιδρύματα και άλλους φορείς από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Παράλληλα, θα υπάρξει συνεργασία με όμορους δήμους, ώστε οι νέοι να γνωρίσουν συνολικά το πολεοδομικό συγκρότημα.
Το πρόγραμμα της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014» αποσκοπεί στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως δημοφιλούς προορισμού νεολαίας στην Ευρώπη, ενώ η διοργάνωση βάζει ένα «στοίχημα»: μέσα από τη μαζική και ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών – και ειδικά των νέων – να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο, μακριά από εθνικισμούς και κοινωνικούς αποκλεισμούς που θα «επενδύει» στη δημοκρατία.
Υπενθυμίζεται πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης, μαζί με τους νέους και τις οργανώσεις νεολαίας της πόλης, υπέβαλε το 2011 την αίτηση για τον τίτλο της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014». Κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο μεταξύ δεκάδων άλλων υποψηφιοτήτων.
Ο τίτλος δίνεται από το «European Youth Forum» (επίσημο εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα νεολαίας) σε μια ευρωπαϊκή πόλη για ένα ολόκληρο έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου δίνεται σε αυτήν η ευκαιρία να παρουσιάσει δράσεις για νέους που σχετίζονται με την πολιτιστική, αθλητική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική τοπική ζωή.
Πρόκειται για ένα νέο ευρωπαϊκό θεσμό, που ξεκίνησε το 2009 από το Ρότερνταμ (Ολλανδία). Το 2010, τον τίτλο κέρδισε το Τορίνο (Ιταλία), το 2011 η Αμβέρσα (Βέλγιο), το 2012 η Μπράγκα (Πορτογαλία) και το 2013 το Μάριμπορ (Σλοβενία). Μετά τη Θεσσαλονίκη, το 2015 τη «σκυτάλη» θα πάρει η Κλουζ – Ναπόκα (Ρουμανία).
Πηγή: AMΠE
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου