Ο πρωταγωνιστής περνά την πύλη της κολάσεως και βρίσκεται εμπρός σε ένα μεγάλο πάρτι.
Οι αμαρτωλοί δείχνουν ότι περνούν εξαιρετικά και το γλέντι καλά κρατεί.
«Εδώ θέλω να μείνω» λέει ο καλός άνθρωπος στον Αγιο Πέτρο. «Είσαι σίγουρος»; «Ναι». «Οπως θες». Ο Αγιος Πέτρος φεύγει, τα φωτορυθμικά κλείνουν, οι φωτιές στα καζάνια αρχίζουν να καίνε ξανά και μια φωνή τρομαχτική ακούγεται από τα έγκατα της Γης. «Ο καθένας στη θέση του. Το διάλειμμα τελείωσε»!
Η γερμανική προεκλογική περίοδος έληξε - μαζί και το διάλειμμα. Ουδείς αμφέβαλε ότι η Ανγκελα Μέρκελ θα καταλάμβανε την πρώτη θέση στις ομοσπονδιακές εκλογές, κυρίως γιατί η καγκελάριος είναι ό,τι πιο πετυχημένο έχει να επιδείξει το γερμανικό πολιτικό σύστημα από την εποχή του Κολ. Είναι μια πολιτικός που επέτυχε να καταστήσει τη Γερμανία ηγέτιδα οικονομική δύναμη στην Ευρώπη, παρήγαγε και εφάρμοσε με απόλυτη επιτυχία ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενίσχυσης της οικονομίας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, επέτυχε την εδραίωση της οικονομικής και της επιχειρηματικής παρουσίας γερμανικών εταιριών στον χώρο της ΝΑ Ευρώπης, χρηματοδοτεί ένα πολύ μεγάλο μέρος των ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων και υποδομών καθιστώντας τη Γερμανία κομβικό παράγοντα της ευρωπαϊκής ατζέντας της Βορειοατλαντικής συμμαχίας κ.ά. Η Ανγκελα Μέρκελ δικαιούται την πρωτιά στις γερμανικές εκλογές. Είναι μια ρεαλίστρια που φροντίζει για τη Γερμανία και τους Γερμανούς, δίχως ποτέ να κρύψει ότι πρώτο μέλημά της είναι να υπηρετήσει το εθνικό συμφέρον, δίχως ποτέ να χαθεί στα ιδεολογηματικά νεφελώματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, της παγκόσμιας αρμονίας, του τι υπάρχει στο τέλος του ουράνιου τόξου. Η Ανγκελα Μέρκελ είναι η καγκελάριος των Γερμανών, προνοεί για το εθνικό συμφέρον του κράτους της με τον πλέον επιτυχημένο τρόπο και οι πολίτες την επιβραβεύουν γι’ αυτό. Ποιος είπε ότι η πολιτική είναι μια πολύπλοκη διαδικασία;
Τι έχουμε όμως εμείς να περιμένουμε από το αποτέλεσμα των εκλογών; Το γράφω εδώ και έναν χρόνο στον αντίποδα των υπεραισιόδοξων αναλύσεων. Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει για την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο. Κι αυτό γιατί η Ανγκελα Μέρκελ, που έσπευσε να το δηλώσει, αλλά και σχεδόν το σύνολο του γερμανικού πολιτικού συστήματος πιστεύου βαθιά στη λογική της λιτότητας που θα αυξήσει τις ανταγωνιστικές προοπτικές της Ελλάδας, της Πορτογαλίας κ.ά. Τι σημαίνει αυτό; Οτι πλέον περνάμε στη δεύτερη φάση της οικοδόμησης της Ευρώπης των δύο ταχυτήτων, με τον Νότο να αποτελεί τη δεξαμενή του brain drain για τον Βορρά, του συμφέροντος real estate κ.ά. Και ενώ η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ενωση στον πυρήνα της ΟΝΕ θα λάβει χώρα, κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, το ζήτημα για εμάς είναι με ποιους όρους και σε ποιο πλαίσιο αυτό θα αφορά και την Ελλάδα. Η Γερμανία κερδίζει από την κρίση του Νότου κι όποιος αυτό δεν το κατανοεί ας κοιτάξει τα μακροοικονομικά στοιχεία που εκδίδει η Bundesbank για την τελευταία πενταετία. Δεν έχει υπάρξει ξανά προηγούμενο κράτους στη διεθνή πολιτική να μεταβάλλει τις συνθήκες εξέλιξης ενός παιγνίου που λειτουργεί υπέρ του. Και το γερμανικό πολιτικό σύστημα μετά τη Wiedervereinigung (Επανένωση) έχει αποδείξει ότι μόνο αφελές δεν είναι.
Το τέλος της κρίσης θα έρθει μέσα από ένα συνδυαστικό πλαίσιο των δικών μας ενεργειών στον τομέα της μικροοικονομίας και της μακροοικονομίας, που μπορεί να γίνει μόνο μέσω της συνολικής μείωσης της φορολογίας και μιας ευρύτερης σχεδιαστικής αναπτυξιακής στρατηγικής για τον ευρωπαϊκό Νότο στον πυρήνα μιας σύγχρονης ευρωατλαντικής προοπτικής. Οποιος περιμένει από την Ανγκελα Μέρκελ να ντυθεί το κουστούμι του Αϊ-Βασίλη και να μοιράζει δώρα στους Νότιους λυπάμαι αλλά λανθάνει. Η καγκελάριος είναι εξόχως απασχολημένη στο να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ευημερία και πλούτο στους πολίτες της. Εφαρμόζει δηλαδή με τον καλύτερο τρόπο αυτό που ο κάθε πολιτικός οφείλει να πράττει υπέρ των συμφερόντων των συμπολιτών του.
Σπύρος Ν. Λίτσας
δημοκρατία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου