Ετικέτες

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Οι τρεις σωματοφύλακες και ο … Αλλάχ!


Το κλασικό έργο του Αλεξάνδρου Δουμά «Οι τρεις σωματοφύλακες» είναι βέβαια γνωστό παγκοσμίως. Το ότι όμως ο διάσημος Ντ’ Αρτανιάν επικαλείτο τον Αλλάχ και ο κολλητός του Άραμις ονειρευόταν να γίνει ιμάμης, το είχατε υπ’ όψη σας; Αν όχι, τότε σας συλλαμβάνω αδιάβαστους! Παρ’ όλα αυτά, αν ήσασταν Τούρκος μαθητής θα το γνωρίζατε σίγουρα!

Και για όλους εσάς που έχετε μείνει με το στόμα ανοιχτό - όπως έμεινα κι εγώ άλλωστε όταν διάβασα τα σχετικά δημοσιεύματα - το ζήτημα σχετίζεται με την ισλαμοποίηση, ή μάλλον κακοποίηση, περίπου 100 έργων της δυτικής λογοτεχνίας, που προορίζονται για τους Τούρκους μαθητές και εκδόθηκαν με την επιμέλεια του τουρκικού Υπουργείου Παιδείας.

Φανταστείτε δε πόσο πολύ χάρηκε ο Γάλλος βουλευτής και απόγονος του Ντ’ Αρτανιάν, Σερζ Εμερί ντε Μοντεσκιέ, όταν έμαθε τα νέα, ώστε προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Τέτοια συμπεριφορά δεν είναι άξια του τουρκικού πολιτισμού. Η Τουρκία εξέφρασε την επιθυμία να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επομένως πρέπει να τηρεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα παιδιά δικαιούνται να έχουν πρόσβαση σε μη διαστρεβλωμένες πληροφορίες. Τέτοιου είδους παραβάσεις επιβεβαιώνουν τη βασιμότητα της πρόθεσης της Γαλλίας να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ένα άλλο αριστούργημα της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας, που δεν κακοποιήθηκε μεν, αλλά λογοκρίθηκε και απαγορεύτηκε πριν λίγα χρόνια δε, είναι ο πολυαγαπημένος «Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ Εξιπερύ. Το τρυφερό αυτό βιβλίο με το οποίο μεγάλωσαν γενιές και γενιές σε ολόκληρο τον πλανήτη ρίχτηκε στο πυρ το εξώτερον γιατί σύμφωνα με τους ειδήμονες ισλαμιστές περιέχει μειωτικούς χαρακτηρισμούς για τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Το επίμαχο απόσπασμα αναφέρεται σ’ έναν Τούρκο αστρονόμο ο οποίος έκανε μια πολύ σημαντική ανακοίνωση σε διεθνές συνέδριο: «Όμως κανείς δεν τον πίστεψε εξ αιτίας της φορεσιάς του. Έτσι είναι οι μεγάλοι. Ευτυχώς όμως, ένας Τούρκος δικτάτορας διέταξε τους υπηκόους του να φορούν μόνο ευρωπαϊκά ρούχα, αλλιώς θα θανατώνονται. Ο αστρονόμος επανέλαβε τη διάλεξη το 1920, φορώντας ένα κομψό κοστούμι. Κι αυτή τη φορά όλοι του έδωσαν δίκιο».

Εκτός από την ευρωπαϊκή λογοτεχνία, καλύτερη τύχη βέβαια δεν έχει και η ζωγραφική. Για παράδειγμα, όλα τα αντίγραφα του πασίγνωστου πίνακα του Delacroix, Η Ελευθερία οδηγώντας το λαό, έχουν απαγορευθεί στη γειτονική χώρα, γιατί αποκαλύπτεται το στήθος της γυναίκας που συμβολίζει την Ελευθερία!

Όλη αυτή η αντιμετώπιση της Τέχνης από την Τουρκία δεν είναι παρά τραγελαφική. Γιατί το Ισλάμ είναι τόσο βαθιά ριζωμένο στη νοοτροπία του κόσμου, ώστε δεν αποτελεί απλά μία θρησκεία, αλλά ένα ολόκληρο κοινωνικοπολιτικό σύστημα, που διακυβεύει όχι μόνο την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, αλλά και την ίδια την κυβερνητική πολιτική. Η εκπαίδευση άλλωστε στις μουσουλμανικές χώρες ταυτίζεται με τη διδασκαλία του κορανίου τόσο πολύ, ώστε να μιλάμε για κορανική/θρησκευτική εκπαίδευση.

Τα πάντα φιλτράρονται μέσα από το πρίσμα της θρησκείας και στο κορανικό σχολείο γίνεται ένα είδος κατήχησης και θρησκευτικής διδασκαλίας, μέσα από την οποία τα παιδιά αποστηθίζουν υποχρεωτικά το κοράνι, δίνοντας έμφαση στην απαγγελία και όχι στην κατανόηση. Με δυο λόγια τη συνισταμένη του όλου εκπαιδευτικού συστήματος αποτελεί η θρησκειοποίηση όλων των περιεχομένων της εκπαίδευσης.

Όσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση… εδώ προκύπτουν τα μεγάλα ερωτηματικά, αφού ως τώρα το θέμα ήταν αν η Τουρκία θα μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτό που βλέπουμε τώρα έκπληκτοι είναι την Ευρώπη να μπαίνει στην Τουρκία και μάλιστα με τα... τσαρούχια!

Γιατί ποιος θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι θα βλέπαμε τον Γιάννη Αγιάννη με φέσι ή την Άννα Καρένινα με φερετζέ! Και όπως τα βλέπω τα πράγματα, αν οι Ευρωπαίοι συν-εταίροι δεν ξεκαθαρίσουν σύντομα αν είναι διατεθειμένοι να εντάξουν το αρτηριοσκληρωμένο Ισλάμ στην πολιτισμική πραγματικότητα της Ευρώπης, δεν αργεί η ώρα που θα δούμε τον κύριο Ολάντ με βράκες και την κυρία Μέρκελ ντυμένη χανούμισσα!

Χριστιάννα Λούπα

Πηγή :  Palmografos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου