Ετικέτες

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ: Το σχέδιο του Ομπάμα για ανάκαμψη της οικονομίας



Την ατζέντα του για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας παρουσίασε στο Κογκρέσο ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά την ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους. Στην μακρά ομιλία του υποσχέθηκε, μεταξύ άλλων, στήριξη της μεσαίας τάξης, μείωση της ανεργίας, περιορισμό της οπλοκατοχής και απόσυρση Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν.
Το σχέδιο του Ομπάμα για ανάκαμψη της οικονομίας

Ο «οδικός χάρτης» της δεύτερης θητείας του Αμερικανού προέδρου, όπως συνηθίζεται να θεωρείται η ετήσια προεδρική ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους, επικεντρώνεται στην ανάγκη τόνωσης της αμερικανικής μεσαίας τάξης, με αύξηση των μισθών και δαπάνες για στήριξη της αμερικανικής αγοράς εργασίας.
Ο Ομπάμα μίλησε μπροστά σε ένα ένα διχασμένο Κογκρέσο παραθέτοντας προτάσεις, οι περισσότερες από τις οποίες δεν έχουν καμία πιθανότητα θέσπισης χωρίς κάποια υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Γι' αυτό μια από τις βασικές μέριμνες της ομιλίας του ήταν η προσπαθειά του να καθησυχάσει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ότι καμία από τις προτάσεις αυτές δεν θα βαθύνει το έλλειμμα:
«Δεν είναι μια μεγαλύτερη κυβέρνηση αυτό που χρειαζόμαστε, αλλά μια πιο έξυπνη κυβέρνηση που θα θέτει προτεραιότητες και να επενδύει σε ευρεία ανάπτυξη», δήλωσε.

Θέτοντας τη μεσαία τάξη, «την πραγματική κινητήρια δύναμη της αμερικανικής ανάπτυξης», στο επίκεντρο της ατζέντας του, ο αμερικανός πρόεδρος έβαλε ως στόχο τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 7,25 δολ. στα 9 δολ. την ώρα στα επόμενα τρία χρόνια. Η αύξηση αυτή εκτιμάται ότι θα μειώσει αισθητά τον αριθμό των Αμερικανών που βρίσκονται στα επίπεδα της φτώχειας και θα ενισχύσει δραστικά την αγοραστική δύναμη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.
Ένας στόχος, όμως, που βρίσκει εκ προοιμίου αντίθετους τους Ρεπουμπλικάνους, που έχουν την πλειοψηφία στην «εχθρική» Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία τώρα καλείται να ψηφίσει την πρόταση.
Καλώντας το μοιρασμένο Κογκρέσο να συνεργαστεί με το Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε στη δημιουργία θέσεων εργασίας. «Η μείωση του ελλείμματος από μόνη της δεν είναι οικονομικό σχέδιο» υπογράμμισε ο Ομπάμα, αλλά «ο Πολικός Αστέρας που μας καθοδηγεί θα πρέπει να είναι μία οικονομία ανάπτυξης που δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας της μεσαίας τάξης».
Αν και έκανε λίγες παραχωρήσεις στο αίτημα των Ρεπουμπλικανών για περικοπές, ο Ομπάμα υποστήριξε τις φορολογικές αυξήσεις για τα μεγάλα εισοδήματα και το σχέδιο για δαπάνες 50 δισ. δολ. για δημιουργία θέσεων εργασίας με αποκατάσταση των οδικών υποδομών.
Οπλα, στρατιώτες και μετανάστευση
Μια από τις πιο φορτισμένες συναισθηματικά στιγμές της ομιλίας ήταν εκείνη όπου ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε αναθεώρηση της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή, μετά και από την πρόσφατη τραγωδία σε σχολείο στο Κονέκτικατ, με συγγενείς των θυμάτων να είναι παρόντες στο ακροατήριο, κρατώντας φωτογραφίες των νεκρών.

Τα μέτρα που παρουσίασε ο Ομπάμα κάνουν αυστηρότερα τα κριτήρια και τους ελέγχους για τις άδειες οπλοκατοχής, απαγορεύουν όπλα στρατιωτικού τύπου και περιορίζουν τα διαθέσιμα πυρομαχικά. Οι περιορισμοί ωστόσο θα πρέπει να περάσουν τον σκόπελο βουλευτών και γερουσιαστών που υποστηρίζουν την οπλοκατοχή και στηρίζονται από το λόμπι της NRA.
«Οι οικογένειες του Νιούταουν αξίζουν μία ψήφο» είπε ο Ομπάμα στην ομιλία του, κάνοντας αρκετούς να σηκωθούν. «Οι οικογένειες της Ορόρα αξίζουν μία ψήφο, οι οικογένειες του Όουκ Κρικ, του Τάκσον, του Μπλάκσμπερκ και οι άπειρες άλλες κοινότητες που τραυματίστηκαν ανεπανόρθωτα από την βία των όπλων αξίζουν μία ψήφο» τόνισε.|

Παράλληλα, παρουσίασε το σχέδιό του για την απόσυρση 34.000 από τους 66.000 Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν το επόμενο έτος.

Όσον αφορά στην αλλαγή του πλαισίου της μετανάστευσης, ο Ομπάμα κάλεσε το Κογκρέσο σε γρήγορη δράση επιμένοντας στην ανάγκη να βρεθεί ένα μονοπάτι ιθαγένειας για τα 11 εκατομμύρια παράνομους μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας την ανάγκη άρσης των γραφειοκρατικών εμποδίων.
«Στείλτε μου στους επόμενους μήνες ένα κυρωμένο νομοσχέδιο για μεταρρύθμιση και θα το υπογράψω αμέσως» είπε.

Σε αντίθεση με την οικονομική ατζέντα του Λευκού Οίκου, οι προωθούμενες αλλαγές στη νομοθεσία για τη μετανάστευση έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να περάσουν εξαιτίας της πίεσης των ισπανόφωνων ψηφοφόρων.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου