Ετικέτες

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Αντιδράσεις για την επίσκεψη Νταβούτογλου στη Μητρόπολη Σικάγου

Αντιδράσεις για την επίσκεψη Νταβούτογλου στη Μητρόπολη Σικάγου

Αντιδράσεις προκαλεί στην Ομογένεια η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Σικάγου. Μετά τη δυσαρέσκεια που είχε προκαλέσει σε στελέχη της Ομογένειας η βράβευση του Τούρκου υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα, Εγκεμέν Μπαγίς, από το Τάγμα Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις Βρυξέλλες, τον Νοέμβριο του 2010, τώρα επικρίνεται η ηγεσία της Μητρόπολης Σικάγου για την απόφασή της να προσκαλέσει τον κ. Νταβούτογλου, στις 22 Μαΐου, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Μητρόπολης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και η σύζυγός του πραγματοποίησαν επίσημη επίσκεψη στον Μητροπολίτη Ιάκωβο, τον πνευματικό ηγέτη της Ορθόδοξης Μητρόπολης Σικάγου, που αποτελείται από 50 ενορίες, σε έξι μεσοδυτικές πολιτείες.
Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «σύγχρονη Δημοκρατία της Τουρκίας», επισημαίνεται η ανάγκη σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενώ τονίζεται ότι ο κ. Νταβούτογλου εξέφρασε την ανησυχία της Τουρκίας για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των τουρκικών και μουσουλμανικών μειονοτήτων, σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης «Hellenic American Leadership Council», δικηγόρος Έντι Ζεμενίδης, σε επιστολή του προς τον επίσκοπο Μωκισσού Δημήτριο, ο οποίος παρέστη στη συνάντηση, υποστηρίζει ότι με την επίσκεψη Νταβούτογλου και την ανακοίνωση της Μητρόπολης δημιουργούνται ψεύτικες εντυπώσεις για την τουρκική εξωτερική πολιτική, υπονομεύοντας παράλληλα τις προσπάθειες των ηγετών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, παραμονές του συνεδρίου τους στην Ουάσιγκτον, για την προώθηση των εθνικών ζητημάτων του Ελληνισμού.
Σε απαντητική επιστολή του προς τον κ. Ζεμενίδη, ο Επίσκοπος υπεραμύνεται της απόφασης για την επίσκεψη Νταβούτογλου στη Μητρόπολη, διατυπώνοντας την άποψη ότι «φυσικά, πουθενά δεν υπάρχει η θέση πως όλες οι ανησυχίες και οι προκλήσεις για τα δικαιώματα και τα προνόμια του Πατριαρχείου έχουν λυθεί και γι’ αυτό ο υπουργός Εξωτερικών ήταν τόσο τίμιος και ειλικρινής.
Ούτε η Μητρόπολη Σικάγου, ούτε η Αρχιεπισκοπή ή άλλοι διεθνείς παρατηρητές πιστεύουν ότι η Τουρκία ή η Ελλάδα έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους με βάση τα διεθνή πρότυπα (ακόμη και των δεσμεύσεών τους) στους τομείς της θρησκευτικής ελευθερίας και γενικά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Εξάλλου, η επίσκεψη Νταβούτογλου στη Μητρόπολη Σικάγου αναμένεται να συζητηθεί στο συνέδριο της Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (ΠΣΕΚΑ), στις 6 με 8 Ιουνίου, στην Ουάσιγκτον.
Εντωμεταξύ, ο Συντονιστής ΣΑΕ, περιφέρεια ΗΠΑ, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, χαρακτηρίζει με δήλωσή του προς τη “Greek News” τουλάχιστον ατυχή τη συνάντηση του κ. Νταβούτογλου με το Μητροπολίτη, τονίζει το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν σημαίνοντας παράγοντες της παροικίας και εκφράζει τη λύπη για τον τρόπο που παρουσιάζεται η πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης στην ανακοίνωση τύπου που εξέδωσε η Μητρόπολη.

«Η συνάντηση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, κ. Αχμέτ Νταβούντογλου, με τον Μητροπολίτη Σικάγου, κ. Ιάκωβο, ήταν, κατά την άποψή μου, τουλάχιστον ατυχής. Και το λέω αυτό, γιατί κατά την παρουσία του στο Σικάγο, ο κ. Νταβούντογλου, ο οποίος έλαβε μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, έκανα τα πάντα για να προωθήσει την ένταξη της πΓΔΜ στην Ατλαντική Συμμαχία, δηλώνοντας προκλητικά ακόμη και «Μακεδόνας».

Είναι, επίσης, λυπηρό το γεγονός ότι στην εν λόγω συνάντηση δεν προσκλήθηκαν οι πρωταγωνιστές πολυετών αγώνων για τη δικαίωση των εθνικών μας θεμάτων-Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά, Οικουμενικό Πατριαρχείο, ονομασία της πΓΔΜ κ.ά.

Η, δε, ανακοίνωση της Μητρόπολης Σικάγου, ειλικρινά προκάλεσε σύγχυση σε όλους μας, αφού ούτε λίγο, ούτε πολύ, η πολιτική της Τουρκίας χαρακτηρίστηκε σε αυτήν ως «προοδευτική».
Δεν κατανοήσαμε, ακόμη, πως σε μια εθιμοτυπική συνάντηση του κ. Νταβούντογλου, τον οποίο η Μητρόπολη Σικάγου τον παρουσίασε εν ολίγοις, ως «προϊστάμενο» του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έγινε λόγος και για τη μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, για το μουφτή της Θράκης, αλλά και την απουσία μουσουλμανικού τεμένους και νεκροταφείου στην Αθήνα.

Ποια είναι, τελικά, η επίσημη θέση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής σε όλα τα θέματα που προανέφερα, δεδομένου ότι η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία, ακολουθώντας μία παράδοση δεκαετιών, ήταν πάντα στο πλευρό της ηγεσίας των Ελληνο-Αμερικανών;

Σε αυτό το ερώτημα θα περίμενα μια ξεκάθαρη δήλωση απ΄ τον Σεβασμιώτατο, κ.κ. Δημήτριο, ο οποίος θα μπορούσε μας διαφωτίσει, επίσης, κατά πόσο ο Μητροπολίτης Σικάγου ενήργησε αυτόνομα στην περίπτωση», τονίζει ο κ. Σπυρόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου