Ετικέτες

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Αυστραλία: Νέο βιβλίο αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές συμμετοχής Ελλήνων στρατιωτών στα αυστραλιανά στρατεύματα

Αυστραλία: Νέο βιβλίο αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές συμμετοχής Ελλήνων στρατιωτών στα αυστραλιανά στρατεύματα


H παρουσίαση του βιβλίου «Ελληνοαυστραλοί στα αυστραλιανά στρατεύματα στον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», που έγραψε ο βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ Στιβ Κυρίτσης, θα γίνει την Παρασκευή 18 Μαΐου στην αίθουσα της Πολιτειακής Βουλής, από τον βουλευτή Sandringham, Murray Tompson.

Το βιβλίο είναι δίγλωσσο και αποκαλύπτει άγνωστες ιστορικές πτυχές συμμετοχής στρατιωτών με ελληνικές ρίζες στα αυστραλιανά στρατεύματα και ο συγγραφέας εκτός από την ικανοποίηση ότι μετά από επίπονη έρευνα κατάφερε και κατέγραψε αυτό το πολύτιμο κομμάτι της ιστορίας, δηλώνει πλουσιότερος σε γνώσεις. 

«Αισθάνομαι ικανοποίηση και περηφάνια για τους ελληνικής καταγωγής, όχι μόνο για τη συμμετοχή αλλά και την προσφορά τους. Ξέρετε, έχουμε μια μεγάλη και πλούσια ιστορία. Περιληπτικά αναφέρω, ότι 80 στρατιώτες ελληνικής καταγωγής, έλαβαν μέρος στον Α' Παγκόσμιο, οι 12 στην Καλλίπολη και 6 από αυτούς και στον Β' Παγκόσμιο», εξηγεί στο «Νέο Κόσμο» ο κ. Κυρίτσης.

Παρά το γεγονός ότι και στους δύο παγκοσμίους πολέμους, η Αυστραλία δεν απειλείτο εδαφικά, ούτε και είχε επεκτατικές βλέψεις, ο κ. Κυρίτσης υποστηρίζει ότι η συμμετοχή της στα συμμαχικά στρατεύματα ήταν επιβεβλημένη, γιατί η χώρα ήταν μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και λόγω της συνταγματικής υποχρέωσής της απέναντι στην Μεγάλη Βρετανία. Επιπλέον, θεωρεί ότι είχε χρέος να το πράξει, για χάρη της παγκόσμιας ισορροπίας και ειρήνης.

Για το νέο του βιβλίο εξηγεί ότι η ιδέα γεννήθηκε πριν ακόμα τελειώσει το πρώτο με τον τίτλο «Ελληνοαυστραλοί στον πόλεμο του Βιετνάμ 1962 - 1972». Ο αναγνώστης θα διαβάσει γεγονότα που μας πάνε πίσω στο 1899-1902, όταν η Αυστραλία έλαβε μέρος στον πόλεμο των Boers στη Νότια Αφρική. Ενδεχομένως, πολύ λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι σε αυτή την κίνηση της Αυστραλίας, συμμετείχαν και πέντε άτομα, ελληνικής καταγωγής. Εκείνο, όμως, που μετράει, είναι ότι λίγοι γνωρίζουν τη συμμετοχή των Ελλήνων. Κανένας δε ασχολήθηκε και δεν αναγνώρισε την προσφορά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου