Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012
ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ Τα ντοκουμέντα για το «χακί» σκάνδαλο
Συγκλονιστικά στοιχεία για το λαθρεμπόριο και τη νοθεία καυσίμων στον στρατό, από τα οποία υπολογίζεται ότι το Δημόσιο χάνει δεκάδες εκατ. ευρώ τον χρόνο, συγκεντρώνει ο Γρηγόρης Πεπόνης
Δικαστική έρευνα πανελλήνιας εμβέλειας έχει ξεκινήσει ο οικονομικός εισαγγελέας με τη συνδρομή του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη.Στη διάθεση του εισαγγελέα βρίσκονται τουλάχιστον τριάντα περιπτώσεις δειγμάτων βενζίνης και πετρελαίου κίνησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας, που προμηθεύτηκαν καύσιμα από δεξαμενές των ενόπλων δυνάμεων και ενώ το Γενικό Χημείο του Κράτους έχει διαπιστώσει νοθεία με θείο (με διαδοχικές δειγματοληψίες από το 2004 μέχρι το 2010) και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, εν τούτοις υπήρξε πλήρης ατιμωρησία!
Παράλληλα, από δείγματα πετρελαίου κίνησης που ελήφθησαν από δεξαμενή στρατοπέδου στο Στρατόπεδο Στρατηγού Πλαστήρα στη Λάρισα και εξετάστηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους, προέκυψε ότι, το καύσιμο ήταν νοθευμένο, ενώ η περιεκτικότητα του σε θείο ήταν τριπλάσια από το επιτρεπόμενο όριο...
Οι παραπάνω είναι ενδεικτικές περιπτώσεις, που απεικονίζουν το ζοφερό «τοπίο» της λαθρεμπορίας και της νοθείας καυσίμων στον στρατό, όπου ο οικονομικός εισαγγελέας είναι αποφασισμένος να βάλει βαθιά το νυστέρι της έρευνάς του, προκειμένου να χτυπηθούν τα κυκλώματα, τα οποία -σύμφωνα με τα στοιχεία και τις καταγγελίες - θησαυρίζουν, χρησιμοποιώντας τις τεράστιες ποσότητες καυσίμων των Ενόπλων Δυνάμεων, τις οποίες νοθεύουν με θείο και νερό, για να είναι φθηνότερες, ενώ τις διαθέτουν στον στρατό με διπλάσιες τιμές και παράλληλα φέρονται να προωθούν στο εμπόριο τα καύσιμα που προορίζονται για τον στρατό!
Στο στόχαστρο της έρευνας μπαίνουν οι επιτήδειοι -ιδιώτες και στρατιωτικοί- που χρόνια τώρα χρησιμοποιούν ως «βιτρίνα» τα στρατόπεδα, για τη νοθεία και το λαθρεμπόριο καυσίμων, ενώ προκαλούν βαθιές επιπτώσεις όχι μόνο στην οικονομία και στη δημόσια υγεία, αλλά και στους κινητήρες των οχημάτων και κατ' επέκταση στην εθνική ασφάλεια...
Τα παραπάνω, που συνιστούν τη μάστιγα της νοθείας καυσίμων στον στρατό, περιγράφονται σε έγγραφα που έχει στη διάθεσή του ο οικονομικός εισαγγελέας, ο οποίος στην παραγγελία του προς το ΣΔΟΕ, με την οποία ζήτησε να γίνονται κάθε μήνα δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλα τα στρατόπεδα, κάνει λόγο για «ιδιάζουσα σοβαρότητα του ζητήματος και των πολλαπλών - πολυεπίπεδων διαστάσεων, που αυτό, έχει», ενώ τονίζει ότι θα «θα πρέπει να υπάρξει άμεσος και συντονισμένη ενέργεία, προς την κατευθυνσιν πατάξεως του φαινομένου και διασφαλίσεως της νομιμότητος».
Τα πρακτικά
Χαρακτηριστικό για το πώς θα κινηθεί η εισαγγελική έρευνα είναι το γεγονός ότι στη σχετική δικογραφία έχει συμπεριληφθεί αντίγραφο από τα πρακτικά της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, της 17ης Μαΐου 2011, όπου ο πρώην αντιπρόεδρος Γιώργος Σούρλας -ο οποίος έχει κάνει σημαντικές αποκαλύψεις- είχε ενημερώσει τα μέλη της επιτροπής, σχετικά με την προσφυγή του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για τη νοθεία καυσίμων και το λαθρεμπόριο στον στρατό.
Στα πρακτικά της Βουλής, που μελετάει ο κ. Πεπόνης, είναι καταγεγραμμένα όσα είπε ο κ. Σούρλας τότε, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε κάνει λόγο ακόμη και για απόπειρα δολοφονίας υπαλλήλου του ΣΔΟΕ, ο οποίος πυροβολήθηκε στην πυλωτή του σπιτιού του, όταν έκανε έρευνες για τα κυκλώματα νοθείας και λαθρεμπορίας καυσίμων στον στρατό.
Στη διάθεση του κ. Πεπόνη βρίσκεται επίσης πόρισμα της ομάδας εργασίας του υπουργείου Οικονομικών (2006), όπου καταγράφονται οι τρόποι νοθείας και λαθρεμπορίας καυσίμων και διατυπώνονται τρόποι για την καταπολέμησή τους.
Γενικό χημείο του κράτους
Σε ποσοστό έως και 69% η νοθεία
Από τις χημικές αναλύσεις προέκυψε ότι στο πετρέλαιο κίνησης των Ενόπλων Δυνάμεων υπάρχει νοθεία με: κατεργασμένο και πετρέλαιο θέρμανσης, ναυτικό απόσταγμα, πετρέλαιο λαθραίας εισαγωγής, πετρέλαιο παράνομης διακίνησης, ενώ φέρεται ότι η νοθεία ανέρχεται σε ποσοστό έως 69%. Στα σχετικά έγγραφα του Γενικού Χημείου αναφέρεται: «...δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί στην εσωτερική αγορά».
Παρόμοια η εικόνα για τη νοθεία στη βενζίνη των ενόπλων δυνάμεων, όπου από τις χημικές αναλύσεις που επισυνάπτονται προκύπτει ότι συντελείται με: νoθεία με ανώτερα κλάσματα πετρελαίου, με άλλο τύπο βενζίνης, με πετρέλαιο θέρμανσης. Σε δείγμα από την Πυροσβεστική Διδυμοτείχου αναφέρεται: «...πρόκειται για δείγμα βενζίνης με υποκατάστατο μολύβδου νοθευμένης με βενζίνη αμόλυβδη σε ποσοστό 19%».
1 δισ. η φοροδιαφυγή
Στο πρόβλημα της απώλειας κρατικών εσόδων από το λαθρεμπόριο καυσίμων είχε αναφερθεί σε ομιλία του στη Βουλή (13 Ιανουαρίου 2012) και ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος την είχε προσδιορίσει «σε ετήσιο ύψος 1 δισ. ευρώ», ενώ είχε επισημάνει ότι «...συμβαίνει σε μια εποχή που η χώρα δοκιμάζεται... και που οι νομοταγείς φορολογούμενοι επιβαρύνονται... Συνιστά επίσης ένα κραυγαλέο πρόβλημα κοινωνικής αδικίας, διότι κάποιοι επιτήδειοι πλουτίζουν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου».
Μάρτυρας ο Σούρλας
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κληθεί ως μάρτυρας από τον οικονομικό εισαγγελέα ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας, ο οποίος έχει κάνει σημαντικές αποκαλύψεις για τη νοθεία καυσίμων και το λαθρεμπόριο στον στρατό προκειμένου να καταθέσει το αποδεικτικό υλικό του, για την υπόθεση.
Με απόφαση της χούντας
Χωρίς διαγωνισμό γίνονται οι προμήθειες
Σημαντικά στοιχεία για τη νοθεία καυσίμων στο στρατό αναζητά ο οικονομικός εισαγγελέας από δικαστικές αρχές της περιφέρειας.
Ηδη υπάρχει καταγεγραμμένη υπόθεση στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας που αφορά 10 χημικές αναλύσεις καυσίμου, τα οποία ελήφθησαν από το ΣΔΟΕ, με παραγγελία του εισαγγελέα, όπου έχει διαπιστωθεί νοθεία.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχετικό έγγραφο (17.8.2011) «...μετά τη λήψη των αποτελεσμάτων της δειγματοληψίας, που πραγματοποιήθηκε από αρμόδιους υπαλλήλους της Υπηρεσίας μας από καύσιμο υπόγειας δεξαμενής στο Στρατόπεδο Στρατηγού Πλαστήρα....», το αποτέλεσμα βγήκε θετικό.
Σε άλλο σχετικό έγγραφο αναφέρεται «Γνωματευση: Δείγμα πετρελαίου κίνησης μη κανινικό και νιθευμένο, διότι βρέθηκε να έχει περιεκτικότητα σε θείο 36,1 +3,0 mg αντί του μεγίστου επιτρεπόμενου 10 mg. Το παραπάνω πετρέλαιο κίνησης θεωρείται μη κανινικό και νιθευμένο και δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί στην εσωτερική αγορά».
Στη διάθεση του οικονομικού εισαγγελέα βρίσκονται στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία μάλιστα είχαν κατατεθεί στη Βουλή (2.11.2011), από τα οποία προκύπτει ότι η νοθεία στα καύσιμα του στρατού με την πάροδο των ετών επεκτείνεται.
Πίνακας με στοιχεία
Σε σχετικό έγγραφο παρατίθεται πίνακας, όπου καταγράφονται στοιχεία από δεξαμενές των ενόπλων δυνάμεων, που δειγματίστηκαν από το ΣΔΟΕ από το 2004 μέχρι το 2011.
Αφορούν τη Διεύθυνση Εμπορίου Λάρισας, τον Ναύσταθμο Κρήτης, διάφορα Λιμεναρχεία, Πυροσβεστική Υπηρεσία και Αστυνομικά Τμήματα, που προμηθεύονται καύσιμα από τις ένοπλες δυνάμεις.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 2011 διαπιστώθηκε ότι το καύσιμο ήταν νοθευμένο και στα 9 δείγματα που εξετάστηκαν (με το θείο να φτάνει μέχρι τα 830 mg αντί του μέγιστου επιτρεπόμενου 10 mg.
Ενώ το 2004 βρέθηκε μη κανονικό καύσιμο, μόνο στα 3 από τα 13 δείγματα που εξετάστηκαν.
Ο τρόπος και οι διαδικασίες προμήθειας καυσίμων των ενόπλων δυνάμεων είναι επίσης ένα από τα θέματα, που διερευνά ο οικονομικός εισαγγελέας.
Δικαστικοί κύκλοι τόνιζαν ότι είναι τουλάχιστον απαράδεκτη η διαδικασία προμήθειας των καυσίμων, καθώς ακόμη και σήμερα γίνεται χωρίς διαγωνισμό, βάσει κοινής υπουργικής απόφασης της... δικτατορίας, την οποία υπογράφουν 28 Φεβρουαρίου 1969 ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος, ως πρόεδρος της κυβερνήσεως, ο τότε υπουργός Συντονισμού Ν. Μακαρέζος και ο τότε υπουργός Οικονομικών Ν. Ανδρουτσόπουλος!
Μεταξύ άλλων στην απόφαση της χούντας αναφέρεται: «Βάσει της παρούσης, αι Ενοπλαι Δυνάμεις της Χώρας προμηθεύονται τα αναγκαιούντα αυταίς καύσιμα, απευθείας εκ των παραγομένων παρά των εν Ελλάδι Διυλιστηρίων, άνευ διενεργείας διαγωνισμού και επί τη βάσει των τιμών διαθέσεως, εις το εργοστάσιον, των καθοριζομένων εκάστοτε δι΄αποφάσεως του εξ ημών Υπουργού Συντονισμού».
Σοβαρές διαπιστώσεις για τον τρόπο και τη διαδικασία προμήθειας των καυσίμων έχει κάνει με γνωμοδότησή του το Ζ' Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπου μεταξύ άλλων κρίνει ότι «παραβιάζονται οι κανόνες του ανταγωνισμού», καθώς στη διακήρυξη για την προμήθεια καυσίμων, που ούτως ή άλλως γίνεται χωρίς διαγωνισμό, τίθεται ως απαράβατος όρος η παράδοση καυσίμων απευθείας στον αγωγό των Ενόπλων Δυνάμεων, όρος που εκτιμάται ότι μπορεί να εκπληρώσει άμεσα μόνο μία εταιρεία από τις εγκαταστάσεις της οποίας ξεκινάει ο αγωγός».
ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου