Ετικέτες

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Τί κρύβει η επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ στην Ελλάδα;


Τί κρύβει η επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ στην Ελλάδα;

Σε μία κίνηση ‘στήριξης’ των ΗΠΑ στον Γιώργο Παπανδρέου αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση συνεργασίας θα επισκεφτεί την Ελλάδα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου όπου και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και με τους Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά.

Η επίσκεψη έχει ως στόχο να δείξει πως οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα και επιθυμούν ενέργειες από την Ευρώπη ώστε να διασωθεί. Ωστόσο, διάσωση της Ελλάδας προϋποθέτει, για αρχή, ένα πολύ επιτυχημένο PSI το οποίο αν συμβεί θα συνεπάγεται τη δημιουργία ενός μοντέλου αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους στην Ευρώπη, κάτι που θα αυξήσει την πίεση στη Γερμανία να προχωρήσει στην έκδοση ευρωομολόγου ή να επιτρέψει μεγαλύτερη παρέμβαση της ΕΚΤ μέσω της συνεργασίας της με τον EFSF και το Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης.
Είναι φανερό ο κύριος Παπανδρέου έχει τη στήριξη ΗΠΑ – Ισραήλ από την αρχή των διαπραγματεύσεων του με την Τρόικα. Προς το παρόν αυτό έχει βοηθήσει ώστε να ληφθούν δάνεια απ’ την Τρόικα αλλά δεν απέτρεψε την επιβολλή μιας πολιτικής που οδήγησε στη μεγαλύτερη ύφεση της ελληνικής οικονομίας στη μοντέρνα ιστορία της.
Επισήμως, στόχος της επίσκεψης Μπάιντεν είναι να δείξει την στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, που προκύπτουν από την συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης θα μεταβεί στην Ελλάδα έπειτα από τριήμερη επίσκεψη στην Τουρκία, η οποία ξεκινά την Παρασκευή. Ο κ. Μπάιντεν θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, ενώ θα παραβρεθεί και σε σύνοδο επιχειρηματιών στην Κωνσταντινούπολη. 
«Όπως είπε ο πρόεδρος Ομπάμα, όταν τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στις 21 Νοεμβρίου να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ελλάδας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τόνι Μπλίνκεν.
«Ο πρόεδρος Ομπάμα επαναβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν σθεναρά στην Ελλάδα, φίλη και σύμμαχο χώρα, σε όλους αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Ο αντιπρόεδρος θα επιδείξει αυτή την υποστήριξη και θα ενθαρρύνει την περαιτέρω υλοποίηση των αναγκαίων βημάτων» πρόσθεσε. 
Απαντώντας σε ερώτηση αν ο κ. Μπάιντεν θα μεταφέρει στην Αθήνα κάποια συγκεκριμένη πρόταση για αμερικανική οικονομική βοήθεια, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, αρμόδιος για οικονομικά θέματα, Μάικλ Φρόμαν, είπε ότι «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τις θυσίες που έχουν γίνει από τον ελληνικό λαό, καθώς προωθεί τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων και θεωρούν κρίσιμες τις δημοσιονομικές αλλαγές, που συμφωνήθηκαν με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ». 
Στη συνέχεια, επισήμανε ότι «οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας, της οποίας είναι ένθερμοι φίλοι και σύμμαχοι» και «θα συνεχίσουν να την υποστηρίζουν σε όλη αυτή τη γεμάτη προκλήσεις περίοδο, μαζί και μέσω του ΔΝΤ, του οποίου οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος».
Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Φρόμαν υπογράμμισε ότι «ο αντιπρόεδρος θα είναι υποστηρικτικός προς το σύνολο της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και του πακέτου μέτρων που ετέθησαν από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ», σημειώνοντας ότι «αυτό συμπεριλαμβάνει σημαντική χρηματοδότηση, όπως και άλλους μηχανισμούς για να βοηθηθεί η υποστήριξη της Ελλάδας σ’ αυτή τη μεταβατική περίοδο. Η υποστήριξή του θα είναι προς το υπάρχον πακέτο μεταρρυθμιστικών μέτρων και της οικονομικής υποστήριξης που παρέχεται στη χώρα».
Αναφερόμενος στις συναντήσεις του κ. Μπάιντεν με την τουρκική ηγεσία, ο κ. Μπλίνκεν είπε ότι θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις και αρκετά διεθνή θέματα, σημειώνοντας: «Αναμένω ότι θα συζητήσουμε για την πρόοδο που είδαμε και ελπίζουμε να δούμε στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού, πριν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ξανασυναντηθεί τον Ιανουάριο (και πάλι στη Νέα Υόρκη) με τους δύο ηγέτες της Κύπρου και τις ελπίδες μας για μία διευθέτηση το συντομότερο δυνατό. Επίσης, τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της ελπίδας μας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης».
Ο κύριος στόχος της επίσκεψης Μπάιντεν στην Αθήνα είναι να πιέσει τη Γερμανία να προχωρήσει σε μία λύση που θα εξυπηρετεί το αγγλοσαξονικό λόμπι, ώστε να προστατεύσει τις αμερικανικές τράπεζες και την αμερικανική οικονομία αλλά και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της συμμάχου των ΗΠΑ, Βρετανίας. Προς το παρόν, η Ελλάδα εξακολουθεί να θεωρείται κλειδί πίεσης προς τη Γερμανία και καταλύτης εξελίξεων προς την κατεύθυνση που επιθυμούν οι ΗΠΑ.
Η επίσκεψη Μπάιντεν φαίνεται να γίνεται και στη σκιά της όχι ιδιαίτερα επιτυχημένης, μέχρι στιγμής, πορείας των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με το IIF και τις τράπεζες όσον αφορά στο PSI+. Πηγές του XrimaNews.gr αλλά και πληροφορίες που μεταφέρουν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων κάνουν λόγο για πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις όπου ως κυρίαρχο θέμα έχει αναδειχθεί το δίκαιο που θα καθορίζει τα νέα ομόλογα, το οποίο οι δανειστές απαιτούν να είναι το αγγλικό αλλά και οι όροι και οι εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά στους οποίους ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία.
Η ελληνική πλευρά καταβάλλει προσπάθειες διαπραγμάτευσης και μόλις τον Αύγουστο του 2011 η ελληνική κυβέρνηση προσέλαβε ειδική στο δίκαιο κρατικού χρέους νομική εταιρία των ΗΠΑ και αργότερα την εταιρία BNP Paribas ως συμβούλους της. Μάλιστα μεγαλοστέλεχος της BNP Paribas είναι και στην επιτροπή του ISDA που αποφασίζει για το αν ένα γεγονός θεωρείται ή όχι πιστωτικό ώστε να πληρωθούν ή όχι τα ασφάλιστρα των ομολόγων που κατέχουν οι δανειστές και σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη ‘απειλήσει’ τους δανειστές πως κινδυνεύουν η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων και να περάσει νόμο που και θα κάνει τη συμμετοχή σε μια μεγάλη αναδιάρθρωση υποχρεωτική και θα αποκλείει την περίπτωση πιστωτικού γεγονότος οπότε δε θα πληρωθούν τα CDS. 
Η κυβέρνηση φαίνεται να άλλαξε στρατηγική μετά την ανάδειξη του θέματος του δικαίου των ελληνικών ομολόγων και τις διαδοχικές σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή για το θέμα με τη βοήθεια των στοιχείων που δημοσίευσε το XrimaNews.gr και ο κύριος Πάνος Παναγιώτου, καθώς σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα τόσο στο PSI όσο και στο PSI+ είχε ήδη αποδεχτεί τη μετατροπή του δικαίου των νέων ομολόγων σε αγγλικό από ελληνικό, χωρίς ωστόσο να ενημερώσει τη Βουλή και τον ελληνικό λαό για τη σημασία αυτής της κίνησης για τη χώρα.
Η ανάδειξη του θέματος κάνει ‘καυτή πατάτα’ την αλλαγή του δικαίου αλλά δίνει και ένα πλεονέκτημα στην ελληνική κυβέρνηση η οποία σύμφωνα με πληροφορίες χρησιμοποίησε στην επιχειρηματολογία της για την αλλαγή της στάσης της ως προς το θέμα αυτό, τις διαστάσεις που έχει λάβει στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ στην Ελλάδα θα αποτελέσει και ένα μέσο πίεσης προς την ελληνική πλευρά ώστε να αποδεχτεί την αλλαγή του δικαίου λαμβάνοντας εγγυήσεις ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει στήριξη και δε θα βρεθεί απομονωμένη στα επόμενα χρόνια.
XrimaNews.gr, με πληροφορίες από διεθνή τύπο (Reuters, WSJ, FT) NewsRoom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου