Ετικέτες

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Απάντηση στο τουρκικό θράσος


Απάντηση στο τουρκικό θράσος

Η νέα προσβολή του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ προς την Κυπριακή Δημοκρατία ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμενόμενη. Στο κλίμα των απειλών, της δημιουργίας θερμού κλίματος πολέμου στην ανατολική Μεσόγειο με αφορμή τις ερευνητικές γεωτρήσεις που η χώρα μας διεξάγει στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη για υδρογονάνθρακες, η Τουρκία κάνει τα πάντα για να προκαλέσει και να απαξιώσει τη Λευκωσία.

Η Άγκυρα δεν έχει χωνέψει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κατάφερε να ενταχθεί στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια με άλυτο το κυπριακό πρόβλημα. Η πρόκληση όμως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη ότι ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε να προβεί σε μια άκρως προσβλητική αναφορά προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ευρισκόμενος στο Λονδίνο για επίσημη επίσκεψη. 
Είναιφανερό ότι όσο πλησιάζει ο χρόνος ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία η τουρκική προκλητικότητα θα κλιμακώνεται. Το θέμα είναι τι κάνει η Λευκωσία προκειμένου να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα με την άσκηση μιας προεδρίας που θα την ενηλικιώσει ως μέλος της ΕΕ. Και πώς πείθει τα άλλα κράτη μέλη να αντιδράσουν στο τουρκικό θράσος. Η Τουρκία είναι μια υπό ένταξη χώρα που ροκανίζει το χρόνο, χωρίς να υλοποιεί τις υποχρεώσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Κυπριακή Δημοκρατία. Και θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται με το ίδιο θράσος όσο επιδεικνύεται ανοχή στις προκλήσεις της. 
Η πρώτη αντίδραση της υπουργού των Εξωτερικών βρίσκεται προς την ορθή κατεύθυνση. Η συζήτηση του προσχεδίου συμπερασμάτων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας παρέχει την ευκαιρία στην κυπριακή Κυβέρνηση να αναδείξει την κλιμακούμενη προκλητικότητα μιας χώρας που κατέχει ευρωπαϊκό έδαφος για 37 τόσα χρόνια. Πρωτίστως όμως να θέσει ενώπιον των ευθυνών τους, τους γνωστούς φίλους της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που κάνουν ό,τι μπορούν για να διευκολύνουν την τουρκική πορεία, παρακάμπτοντας τις υποχρεώσεις προς εκπλήρωση ως υπό ένταξη χώρα.
Είναιγνωστό πώς λειτουργούν στην Ευρώπη οι συνεργασίες και οι συμμαχίες. Υπάρχει η πολιτική βούληση που απαιτείται, ώστε η Λευκωσία να εκθέσει την Άγκυρα αλλά και να θέσει ενώπιον των ευθυνών τους όσους εθελοτυφλούν στην τουρκική προκλητικότητα; Η κυπριακή προεδρία είναι το μεγάλο στοίχημα που δεν έχουμε την πολυτέλεια να το χάσουμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου