Ετικέτες

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Παγκόσμια εξτρεμιστική Ισλαμική Αυτοκρατορία

Παγκόσμια εξτρεμιστική Ισλαμική Αυτοκρατορία

Μιλώντας στις 4 Φεβρουαρίου 2006 στη διεθνή Συνδιάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, ο τότε υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Donald Rumsfeldείχε κάνει μία δήλωση που ξένισε αλλά και ενόχλησε πολλούς. 

“Ο πόλεμος θα είναι μακρύς. Ο εξτρεμισμός αποτελεί κίνδυνο τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εξτρεμιστές ισλαμιστές ονειρεύονται τη συγκρότηση μιας αυτοκρατορίας από τη Βόρεια Αφρική μέχρι τη ΝΑ Ασία. Επιδιώκουν να καταλάβουν τις κυβερνήσεις από τη Βόρεια Αφρική μέχρι τη Νοτιοανατολική Ασία και να επανιδρύσουν ένα χαλιφάτο. Ελπίζουν, μία ημέρα, να συμπεριλαμβάνουν κάθε ήπειρο. Έχουν σχεδιάσει και διανείμει ένα χάρτη, στον οποίο τα εθνικά σύνορα έχουν καταργηθεί και αντικαθίστανται από μία παγκόσμια εξτρεμιστική Ισλαμική Αυτοκρατορία”, προειδοποίησε.
“Ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας θα είναι ένας μακροχρόνιος πόλεμος που θα μας αναγκάσει να επαναχαράξουμε τη στρατηγική μας, ίσως και να ανασυγκροτήσουμε τους θεσμούς μας, αλλά οπωσδήποτε να συνεργαστούμε στενότερα”, επισήμανε.
“Ίσως είναι ευκολότερο για όλους μας να χρησιμοποιήσουμε τα λίγα δολάρια από τους φορολογούμενους για να αντιμετωπίσουμε επείγουσες ανάγκες στις χώρες μας. Αλλά εάν δεν επενδύσουμε στην άμυνα και την ασφάλεια, οι πατρίδες μας θα βρίσκονται σε κίνδυνο”, ολοκλήρωσε.

Αυτά που ουδέποτε μετέδωσαν τα Ελληνικά ΜΜΕ και ο «Νέοοθωμανικός» παράγοντας

Αυτά που ουδέποτε μετέδωσαν τα Ελληνικά ΜΜΕ
Τον Οκτώβριο του 2010, ο αναλυτής για θέματα Ασφαλείας, Αντιπρόσωπος του World Security Network Foundation, Ιωάννης Μιχαλέτος, σε ανάλυσή του έγραψε για τις υποθέσεις που ουδέποτε είδαν το φως της δημοσιότητας, καθώς και για το ρόλο της Τουρκίας χρησιμοποιώντας τον “νεοοθωμανικό” παράγοντα.
-  Κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εναντίων των «καρτούν της Δανίας» που γελοιοποιούσαν τον Προφήτη Μωάμεθ, οι Μουσουλμάνοι της ΠΓΔΜ έδειξαν πολύ μεγάλη δυναμική και οι κινητοποιήσεις του αποτελούσαν κεντρικό θέμα στα τοπικά ΜΜΕ. Το ίδιο συνέβη και στη Βοσνία και στην Επαρχία Σαντζάκ της Σερβίας.
-  Υφίσταται στις Βαλκανικές χώρες ένα καλά δομημένο σύστημα παραγωγής οπτιακουστικού υλικού Ισλαμικής προπαγάνδας, όπως και δίκτυο διανομής αυτού, παραλλήλως με τη διαχείριση ιστοσελίδων σε τοπικές γλώσσες.
-  Τη τελευταία τριετία στην Αλβανία έχουν σημειωθεί αρκετοί εμπρησμοί Βυζαντινών Εκκλησιών, ενώ στο Βόρειο τμήμα της χώρας υπήρξαν περιστατικά δολοφονίας Καθολικών από φανατικούς Μουσουλμάνους.
-  Τον Ιούνιο 2005 στα Σκόπια ακραίοι Ισλαμιστές κατάφεραν με έξωθεν βοήθεια να καταλάβουν τις θεσμοποιημένες θέσεις στη Μουσουλμανική κοινότητα μέσω συνδυασμού δωροδοκιών και απειλών εναντίων των μετριοπαθών κύκλων.
-  Στα Σκόπια έχει ήδη καταγραφεί περιστατικά «Γουαχαμπιτικού εξορκισμού» σε χωριά βορείως της πρωτεύουσας, ενώ είναι σύνηθες το φαινόμενο εκφοβισμού μετριοπαθών μουσουλμάνων από ακραίους. Επίσης φεστιβάλ νεανικής «Δυτικής»μουσικής έχουν δεχθεί επιθέσεις τόσο στα Σκόπια, όσο και στο Σάντζακ και τη Βοσνία.
-  Στην ΠΓΔΜ και στο Σάντζακ έχουν αποκαλυφθεί τη τελευταία διετία και περιστατικά γυναικείας περιτομής, έθιμο που εισήχθη από Αιγυπτίους κληρικούς.
-  Το 2006, εννέα αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών της Βοσνίας κατηγορήθηκαν ως αυτουργοί στην παραχώρηση υπηκοοτήτων πολεμιστών Μουτζαχεντίν και παράλληλα 1.500 τέτοιες υπηκοότητες ερευνήθηκαν εκ των οποίων ακυρώθηκαν οι 367 τον Απρίλιο του 2007.
-  Σύμφωνα με έγκυρες Γερμανικές διπλωματικές πηγές, τον Μάρτιο του 2008 κατέχουν την Βοσνιακή υπηκοότητα 450 περίπου άτομα τα οποία παραλλήλως έχουν και διαβατήρια με ψευδή στοιχεία. Τα διαβατήρια αυτά εκδόθηκαν νόμιμα, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος για την πρόκληση εγκληματικών-τρομοκρατικών ενεργειών σε άλλα κράτη, από τους φέροντες τα διαβατήρια αυτά και αυτό περιλαμβάνει και την Ελλάδα ασφαλώς ως γειτονικό κράτος. 
-  Το Σεπτέμβριο του 2001, συνελήφθησαν 6 Αλγερινοί που κατοικούσαν μόνιμα στη Βοσνία και ετοίμαζαν βομβιστική επίθεση στην Αμερικανική Πρεσβεία. Ένας από αυτούς ο Bensayah Belkace αποκαλύφθηκε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον βοηθό του Μπίν Λάντεν, τον Abu Zubaydah.
-  Τον Μάιο του 2005 η οργάνωση Aktivna Islamska Omladina (AIO), οργάνωσε παραστρατιωτική εκπαίδευση διάρκειας 2 εβδομάδων στη περιοχή Grmusa, κοντά στην πόλη του Bihac. Ουδείς συνελήφθη και εκτιμάται ότι η οργάνωση αυτή, έχει την υψηλή στήριξη των εξτρεμιστών Σουνιτών αλλά και Σιιτών που κατοικοεδρεύουν στη Βοσνία , αλλά και των κρατών της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν και των κρατών του Κόλπου. Ουσιαστικά πρόκειται για οργάνωση ομπρέλα, η οποία όπως παρουσιάζεται και στο οργανόγραμμα, διαθέτει αξιόλογη διεθνή διαδικτύωση.
-  Η ΑΙO διαθέτει τουλάχιστον 2000 μέλη στη Βοσνία και δέχεται μεγάλη οικονομική βοήθεια κάθε έτος από τις Σουνιτικές οργανώσεις Saudi High Commission for Reliefκαι al-Haramain Islamic Foundation.
-  Άλλη μία εξαιρετικά επικίνδυνη οργάνωση που διαπλέκεται τόσο με Σουνίτες όσο και με Σιίτες, είναι η Ensarije serijata – SOS Bosna. Διατηρούσε επαφές με τους Γάλλο-Αλγερινούς τρομοκράτες της GIA, Lionel Dumont and Andre Rowe. Οι συγκεκριμένοι δημιούργησαν την ομάδα «Roubaix Gang», η οποία έστελνε οπλισμό και στην Βοσνία, αλλά και στην Μαλαισία και Αφγανιστάν και συνεργάστηκε με τις Ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατά καιρούς.
-  Τον Μάιο του 2006 συνελήφθησαν πέντε Βόσνιοι Μουσουλμάνοι οι οποίοι σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίων Ευρωπαϊκών στόχων και διατηρούσαν επαφές με εξτρεμιστές στη Δανία και την Βρετανία. Τον Ιούνιο του 2007 ο Βόσνιος μετανάστης στη Γερμανία Nihad Cesic, συνελήφθη στο Πακιστάν όπου εκπαιδευόταν στη χρήση εκρηκτικών και είχε περάσει και από το Ιράν καθοδόν του προς τα εκεί. Τέλος 5 ακραίοι Γουαχαμπιστές συνελήφθησαν στο Σεράγεβο στα μέσα Μαρτίου 2008 οι οποίοι κατείχαν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών και όπλων.
-  Τέλος την περίοδο 2009-2010, δεκάδες τεμένη στα Σκόπια, Κόσοβο, Μαυροβούνιο και Βοσνία κατελήφθησαν από εξτρεμιστές οι οποίοι αιφνιδίως εμφανίστηκαν με μεγάλα κεφαλαία και τη σημερινή περίοδο εντείνεται η προσπάθεια ριζοσπαστικοποίησης του τοπικού Μουσουλμανικού πληθυσμού ενώ δεκάδες είναι οι συλλήψεις υποψηφίων τρομοκρατών και η ανεύρεση γιάφκων σε όλες σχεδόν τις Βαλκανικές χώρες.
Είναι αξιοσημείωτο ότι όλες οι παραπάνω αρκετά σημαντικές υποθέσεις ουδέποτε απασχόλησαν τα Ελληνικά ΜΜΕ. 
Ο «Νέοοθωμανικός» παράγοντας
Η Άγκυρα χρησιμοποιεί το παράδειγμα του Κοσσυφοπεδίου για να προκαλεί προβλήματα στη Θράκη και στη Νότιο Βουλγαρία όπου κατοικούν Μουσουλμανικές μειονότητες αποτελούμενη σε μεγάλο βαθμό από Τουρκογενείς κοινότητες. Συγκεκριμένα όσο αφορά την Ελλάδα, παρατηρήθηκε από τις αρμόδιες αρχές και την ΕΥΠ, αυξημένη προπαγανδιστική δραστηριότητα μέσω ίντερνετ από αγνώστους το Φεβρουάριο του 2008, που καλούσαν ακραίους Μουσουλμάνους να αυτονομηθούν από τη χώρα όπως «όπως έπραξαν οι Αλβανοί από τους Σέρβους».
Μάλιστα σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα το «ΒΗΜΑ της Κυριακής» και ο δημοσιογράφος Κωβαίος, σχολίασαν ότι πολλές από τις εξτρεμιστικές ιστοσελίδες «κατέβαιναν αμέσως μετά τη διάδοση του μηνύματος ώστε να μην εντοπιστούν από τις αρχές κάτι που υποδεικνύει επαγγελματισμό και συντονισμό. Σε αρκετές περιπτώσεις η ΕΥΠ διαπίστωσε ότι το ηλεκτρονικό ίχνος είχε ως εκκίνηση την περιοχή του Εχίνου.
Η δράση της Τουρκίας στο Κόσοβο έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία αντανακλαστικών κινήσεων εκ μέρους της Αθήνας, η οποία τον Οκτώβριο του 2008 υπέγραψε συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών με το Βελιγράδι στους τομείς της τρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος, τράφικινγκ και λαθρομετανάστευσης. Επίσης σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι Σέρβοι από τις αρχές του 2008 και αφότου η Τουρκία αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος, άφησαν ελεύθερο το «Πεδίο δράσης» για τους πράκτορες του Κουρδικού κόμματος PKK προκειμένου να χρησιμοποιούν τη χώρα ως πέρασμα και ως σημείο λογιστικής υποστήριξης στην Ευρώπη, γεγονός που εάν αληθεύει είναι ένα σοβαρό πλήγμα για τη Τουρκία εν όψει και των δραματικών εξελίξεων στο Κουρδιστάν. Μπορεί λοιπόν κάποιος να υποθέσει ότι η Τουρκική ανάμειξη στο Κόσοβο να στοιχίζει στο γείτονα εξ’Ανατολών, εάν και η κατάσταση είναι λίγο πιο περίπλοκη.
Το Κόσοβο και η ΠΓΔΜ είναι συγκοινωνούντα δοχεία λόγω της παρουσίας των Αλβανών στην περιοχή. Άρα για τους Τούρκους είναι απαραίτητο εάν θέλουν να έχουν λόγω σε ζητήματα ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, να διαθέτουν ισχυρές βάσεις συλλογής πληροφοριών σε μία περιοχή «ασφαλής» για αυτούς όπως είναι η Πρίστινα και το Πρίζνεν. Επίσης οι πολύ καλές σχέσεις της Τουρκικής ηγεσίας με την Αλβανία και τους Βόσνιους Μουσουλμάνους δημιουργούν το φαινόμενο που τη δεκαετία του ’90 είχε αποκαλεστεί από τις Ελληνικές αρχές «Ισλαμικός άξονας» ο οποίος έχει ήδη δημιουργηθεί.
Συνεπώς οι κινήσεις των Τούρκων στο Κόσοβο αποσκοπούν σε δεύτερη φάση στη δημιουργία «απειλών» εναντίων της Μακεδονίας και τη διαμόρφωση τριπλού μετώπου απέναντι στην Ελλάδα (Αιγαίο-Θράκη-Μακεδονία) η τετραπλού εάν συμπεριληφθεί η Κύπρος.
Σε γενικές γραμμές η Τουρκική στρατηγική διακρίνεται από τη βραχυπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη προοπτική. Η πρώτη έχει ως βάση το σκεπτικό ότι η Ελλάδα μπορεί να περικυκλωθεί και να απομονωθεί διπλωματικά στα Βαλκάνια λόγω ανοικτών διμερών διαφορών.
Η δεύτερη συνίσταται στο μεγάλο σχέδιο της Τουρκίας να εισαγάγει την προοπτική μιας «Οθωμανικής ένωσης» υπό την ηγεσία της ασφαλώς, χρησιμοποιώντας ως Δούρειο ίππο τις πολυάριθμες Τουρκικές αλλά Μουσουλμανικές μειονότητες τόσο στη πΓΔΜ όσο και στα Βαλκάνια γενικότερα.
Η Τουρκική διπλωματία διακρίνεται από την ικανότητα διαχείρισης και ευελιξίας τόσο σε θέματα χαμηλής πολιτικής όσο και στη συγκρότηση βάσεων για μεγαλεπήβολα σχέδια που αποτελούν στην ουσία μια αναγέννηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Σε γενικές γραμμές οι Τούρκοι εμφανίζονται εξαιρετικά δραστήριοι τη τελευταία δεκαετία στην ΠΓΔΜ, Νότια Σερβία, Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία και Κόσσοβο όπως και στη Θράκη και ασκούν πολιτικής επιρροής με πολυποίκιλους τρόπου όπως και εκτεταμένη κατασκοπεία. Εάν και ουσιαστικά αντιπαλεύονται την επιρροή των πιο ακραίων Σαουδαραβικών κύκλων, στην πραγματικότητα η εξάπλωση ενός γενικότερου «Ισλαμιστικού ρεύματος» στην περιοχή δημιουργεί την κατάλληλα περιρρέουσα ατμόσφαιρά για την εξάπλωση της λεγόμενης Νεοωθομανικής στρατηγικής.
Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε ανεπισήμως πρόσφατα στο Βελιγράδι ότι «Έτσι όπως πάνε τα πράγματα, σύντομα οι Βαλκανικές χώρες θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ μιας Τουρκικής επιρροής ή μιας Σαουδαραβικής».
Ελληνικές προκλήσεις
Η συγκρότηση ενός Ισλαμικού μετώπου συνδέεται άμεσα με τα Ελληνικά συμφέροντα γιατί οι εξτρεμιστικοί πυρήνες μπορεί να χρησιμοποιηθούν μέσω επιχειρήσεων αποπροσανατολισμού και προβοκάτσιας για να επιτευχθούν σκοποί όπως:
-  Η αναβολή ενεργειακών σχεδίων που συνδέουν τις Ευρασιατικές πηγές ενέργειες με τη Δύση εις βάρος των παραδοσιακών Μεσανατολιτών παραγωγών.
-  Ενέργειες εις βάρος της Ελλάδος ύστερα από εντολή των Τουρκικών υπηρεσιών
-  Στοχοποίηση ξένων συμφερόντων στο Ελληνικό έδαφος
-  Διασύνδεση του οργανωμένου εγκλήματος ιδιαίτερα στο χώρο του λαθρεμπορίου ηρωίνης με τις «Ισλαμικές κυψέλες» και δημιουργία ασύμμετρων απειλών ώστε να προστατευτούν εγκληματικά συμφέροντα.
-  Σύμφωνα με τον ερευνητή για θέματα δικτύων εγκλήματος σε Βρετανικό πανεπιστήμιο, Παναγιώτη Κωστάκου, τα εγκληματικά και τρομοκρατικά δίκτυα που βρίσκονται στην Ελλάδα συνδέονται με διαπροσωπικές σχέσεις με αυτά στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Επιπλέον είναι σχεδόν κοινό μυστικό ότι η χώρα λειτουργεί ως σταθμός και τράνζιτ έδαφος για τη μετακίνηση ακραίων στοιχείων μεταξύ Ανατολής και Δύσης με πρόσφατες συλλήψεις στο Μπάρι της Ιταλίας δύο υποψηφίων τρομοκρατών οι οποίοι παράλληλα διακινούσαν λαθρομετανάστες από την Ελλάδα στην Ευρώπη.
-  Πρέπει να ειπωθεί ότι ένας από τους κύριους άξονες παράνομης μεταφοράς οπλισμού στην Ελλάδα είναι αυτός μεταξύ Βυρρητού-Κύπρου-Κρήτης-Αθήνας. Στη μαύρη αγορά του Λιβάνου πωλούνται ακόμα τα πλεονάσματα του στρατού του Σαντάμ μετά το 2003 και εκτιμάται ότι αρκετά βρήκαν την έξοδο σε Ελληνικό έδαφος μετά από συνεννοήσεις μεταξύ Ελλήνων και Αράβων.
-  Ο δεύτερος άξονας λαθρεμπορίου είναι μεταξύ Κοσσόβου-Αλβανίας-Σκοπίων-Ελλάδος. Άρα η χώρα έχει να αντιμετωπίσει σε ότι αφορά το λαθρεμπόριο όπλων και τη συνεπακόλουθη διευκόλυνση της εγχώριας τρομοκρατίας, ένα κοινό παρανομαστή που είναι το Μεσανατολικό-Βαλκανικό δίκτυο ισλαμιστών και εγκληματιών.
-  Είναι επίσης άξιο αναφοράς, ότι εταιρείες-κολοσσοί στην Ελλάδα όπως η Μαρφίν, Γιουρομπανκ, Τραπεζα Άλφα, Βιβάρτια, Wind, ελέγχονται ακόμα και πλειοψηφικά από υπηκόους κρατών που υπάγονται στο νόμο της Σαρίας ενώ μεγάλες εκτάσεις Ελληνικής γης έχουν αγοραστεί τα τελευταία 35 έτη από κεφάλαια που προέρχονται από τη Σαουδική Αραβία και τα κράτη του Κόλπου. Η πλέον τελευταία εξέλιξη είναι το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Κατάρ που προβλέπει μια επένδυση αξίας όσο το 2% του Ελληνικού ΑΕΠ με παράλληλη παραχώρηση δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων γης για βιομηχανική και εμπορική χρήση.
Εν κατακλείδι, η Ελλάδα βρίσκεται σε ευαίσθητη περιοχή με πολλαπλά ανοικτά μέτωπα, ένα εκ των οπίων είναι η αντιμετώπιση απειλών όπως οι παραπάνω. Είναι πλέον του βέβαιου ότι όσοι προειδοποιούσαν για Ισλαμικούς άξονες τα προηγούμενα έτη γνώριζαν πολύ καλά το αντικείμενο εργασίας τους και αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ για την Ελληνική Πολιτεία η ενίσχυση όλων εκείνων των δομών που μπορούν ν αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικότητα τέτοια φαινόμενα.
Τουτέστιν δομές πληροφοριών και ασφάλειας προικισμένες τόσο με ανθρώπινα όσο και με τεχνολογικά μέσα και ικανότητα έγκαιρης παρέμβασης και έγκυρης γνωμοδότησης σε όλα τα επίπεδα και προς πάσα κατεύθυνση, κυβερνητική, πολιτική και κοινωνική. Άλλωστε η Ελλάδα έναν από τους βασικούς «παίχτες» σε μία περιοχή από το Δούναβη έως το Σουέζ και συνεπώς η δημιουργία αξόνων, Ισλαμικών ή άλλων δε αποτελεί απλώς μια ανησυχία άλλα ένα βασικό ζήτημα άσκησης εξωτερικής πολιτικής και διασφάλισης ζωτικών συμφερόντων στο λεγόμενο «εγγύς εξωτερικό».
Είναι πλέον του βέβαιου ότι η Ελλάδα πλέον διαθέτει την ικανότητα και σε μεγάλο βαθμό τη βούληση να καθορίσει προς όφελος της, τις εξελίξεις που άλλοι τα προηγούμενα έτη προσπάθησαν να επιβάλλουν. Το πλέον βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα λόγω της θέσεως της πρέπει να γρηγορεί για τα γενικότερα ζητήματα του Ισλαμικού κόσμου και να προβλέπει την εξελισσόμενη πορεία των πραγμάτων προτού βρεθεί σε λίαν δυσάρεστη θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου