Ετικέτες

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Συρία: Θα εκπαιδεύσει η Γαλλία τους Σύρους λιποτάκτες;


Συρία: Θα εκπαιδεύσει η Γαλλία τους Σύρους λιποτάκτες;

Le Nouvel Observateur
Σύροι λιποτάκτες που εντάχθηκαν στο κίνημα
διαμαρτυρίας έναντι του καθεστώτος Αλ-Άσαντ  
Σύμφωνα με το γαλλικό εβδομαδιαίο περιοδικό «η Αλυσοδεμένη Πάπια» (leCanard enchaîné), Γάλλοι  πράκτορες που βρίσκονται ήδη στον Λίβανο και την Τουρκία «έχουν την αποστολή να εκπαιδεύσουν τις πρώτες μονάδες του Ελευθέρου Συριακού Στρατού».

Αξιωματικοί των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών εστάλησαν στο βόρειο
Λίβανο και την Τουρκία με την αποστολή να δημιουργήσουν τα πρώτα αποσπάσματα του Ελευθέρου Συριακού Στρατού με τους λιποτάκτες που έφυγαν από την Συρία, δημοσιεύει «η Αλυσοδεμένη Πάπια»  στις 23 Νοέμβριου. 
«Μερικά μέλη της υπηρεσίας δράσης και της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων της DGSE (γαλλικές μυστικές υπηρεσίες) είναι ήδη στην Τουρκία, έτοιμα εάν τους δίνεται η εντολή, να εκπαιδεύσουν αυτούς τους λιποτάκτες στον αντάρτικο πόλεμο των πόλεων», επιβεβαιώνει το περιοδικό.

«Ένας πόλεμος κατά του Μπασάρ με ενδιάμεσους;» αναρωτιέται η «Πάπια». 
Δεν πρόκειται να επαναλάβουμε αυτό που συνέβη στη Λιβύη, επιβεβαιώνει ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών, προσθέτοντας, «αλλά ήταν οι Γάλλοι και οι Βρετανοί που έκαναν τις πρώτες επαφές με τους αντάρτες».

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο περιοδικό πρόκειται για μια «περιορισμένη επέμβαση που προγραμματίστηκε και προετοιμάζεται από το ΝΑΤΟ». 
«Στήριξη της πολιτικής και στρατιωτικής ανταρσίας, πρόταση ψηφίσματος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, λαθρεμπόριο όπλων στα σύνορα της Συρίας, επαφές με την Ουάσιγκτον μέσω του ΝΑΤΟ ... όλα τα θέματα που συζητούνται μεταξύ Παρισιού, Λονδίνου και Άγκυρας», γράφει η «Πάππια».

Ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ πιέζεται από όλες τις πλευρές, παραμένει όμως στην εξουσία και συνεχίζει αμείλικτα την καταστολή του, παρά το τελεσίγραφο του Αραβικού Συνδέσμου που ήδη ανέστειλε τη χώρα ως μέλος.
Από τις 15 Μαρτίου, αρχή του κινήματος κατά του καθεστώτος, η καταστολή προκάλεσε το θάνατο πάνω από 3.500 άτομα. Η διεθνής κοινότητα, διχασμένη στο Συμβούλιο Ασφαλείας λόγω της υποστήριξης της Κίνας και της Ρωσίας προς τη Συρία, απέτυχε να επηρεάζει τον Άσαντ.

Την Τρίτη 22 Νοέμβριου, ωστόσο,  εγκρίθηκε ψήφισμα από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, καταδικάζοντας την «αιματηρή καταστολή». Ένα ψήφισμα που χαιρετίστηκε με  ικανοποίησή από το Παρίσι.

Ο Αλαίν Ζιπέ υπογράμμισε σε δήλωσή του πως «η ψηφοφορία αυτή δείχνει την έντονη κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας να καταδικάσει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από το συριακό καθεστώς, να απαιτήσει τον άμεσο τερματισμό της βίας κατά των αμάχων, και να ζητήσει από τη Συρία να αφήσει την εξεταστική επιτροπή που έχει συσταθεί από το Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να κάνει την δουλεία της επί τόπου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου