Ο Αμερικανικός έκτος Στόλος εναντίον Τουρκικού Ναυτικού
Οκτωβρίου 5, 2011 — ΛουκάςΤο σχέδιο μάχης του επιχειρησιακού διοικητή ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, κατά το σενάριο του Πλοιάρχου Χιουζ στο “Fleet Tactics and Coastal Combat” («Ελληνική Άμυνα και Τεχνολογία»)
«ΕΑ&Τ» Οκτωβρίου: «Βίβλος» Τακτικής US Navy – Έκτος Στόλος Εναντίον Τουρκικού Ναυτικού
Στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί την Τετάρτη 5 του μηνός, παρουσιάζεται πλήρες επιχειρησιακό σενάριο από το βιβλίο «Τακτικές Στόλου και Παράκτια Μάχη» (“Naval Tactics and Coastal Combat”, Naval Institute Press, 2000, σελ. 321-347) του Γουέιν Π. Χιουζ, απόστρατου πλοιάρχου του Ναυτικού των ΗΠΑ και καθηγητή Τακτικής Ανάλυσης της Ναυτικής Μεταπτυχιακής Σχολής (NPS) στο Μόντερεϊ της Καλιφόρνια.
Καθώς η ρητορική της τουρκικής ηγεσίας κατά του Ισραήλ επιμένει, αναδύεται η πιθανότητα ένοπλης αντιπαράθεσης των δύο κρατών, με επίκεντρο είτε τις έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, είτε κάποια νέα απόπειρα διάσπασης του αποκλεισμού της Γάζας.
Στην περίπτωση αυτή παρουσιάζει ενδιαφέρον το ενδεχόμενο της παρέμβασης του Ναυτικού των ΗΠΑ, είτε για να «ηρεμήσουν τα πνεύματα», είτε για να προστατευθούν οι απόλυτα νόμιμες έρευνες, είτε τέλος ευθέως υπέρ του Ισραήλ.
Η αναμέτρηση μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας και των ΗΠΑ φαίνεται πολιτικά αδιανόητη, αλλά χρησιμοποιήθηκε για διδακτικούς σκοπούς από τον Χιουζ στο πλαίσιο ενός σεναρίου ελληνοτουρκικής κρίσης, όμοιου με την τότε πρόσφατη όξυνση σχετικά με την πρόθεση εγκατάστασης των συστημάτων αεράμυνας μακράς ακτίνας S-300MPU1 στην Κύπρο! Μάλιστα, στον Χιουζ προσέφερε τεχνικές συμβουλές ο Τούρκος Υποπλοίαρχος Μεχμέτ Αγίκ (Mehmet Ayik), υποψήφιος διδάκτορας του NPS! Παρά το μάλλον αφελές γεωπολιτικό του υπόβαθρο, το επιχειρησιακό σενάριο του Χιουζ είναι εξαιρετικά επίκαιρο, τακτικά έγκυρο και επομένως διδακτικό.
Σύμφωνα με το σενάριο, μετά από περιστατικά βίας στην Κύπρο η Ελλάδα αποφασίζει να εγκαταστήσει Βαλλιστικά Βλήματα Θεάτρου εκεί, με αποτέλεσμα η Τουρκία να ανακοινώσει ναυτικό αποκλεισμό του νησιού και να αρχίσει επιδεικτικά προετοιμασίες μεταφοράς πρόσθετων στρατευμάτων.
Η πρώτη φάση της τουρκικής στρατηγικής επιδιώκει να παρασυρθεί και να καταστραφεί ο ελληνικός στόλος δυτικά της Κύπρου, για να ακολουθήσει σε δεύτερη φάση η εισβολή σε 5 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Για να αποτραπεί ο πόλεμος μεταξύ των δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ ενημερώνουν την Τουρκία πως θα εμποδίσουν ενόπλως οποιαδήποτε μεταφορά στρατευμάτων και βλημάτων στην Κύπρο, καθώς και την τουρκική εισβολή στα ελληνικά νησιά. Ανάλογες διαβεβαιώσεις παρέχονται στην Ελλάδα, με σκοπό να διατηρήσει τις δυνάμεις της αδρανείς.
Ο επιχειρησιακός διοικητής ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη λαμβάνει τις σχετικές εντολές από την Ουάσιγκτον και σχεδιάζει να εκτοξεύσει τακτικά βαλλιστικά βλήματα από θέσεις ανατολικά των Ψαρών και της Δονούσας, για να καταστρέψει τον τουρκικό αποβατικό στόλο σε 5 λιμένες προ της επιβίβασης των στρατευμάτων εισβολής.
Για να αποτρέψει την παρέμβαση του κύριου τουρκικού στόλου μάχης επιφανείας από το Ακσάζ, ο Αμερικανός διοικητής αποφασίζει να θυσιάσει τις ελαφρές δυνάμεις του σε ναυμαχία νοτιοανατολικά της Ανάφης.
Αποκλειστικά στο τεύχος Οκτωβρίου της «Ελληνική Άμυνα και Τεχνολογία» που κυκλοφορεί στις 5 του μηνός Οκτωβρίου.
ΤΟ ΕΙΔΑ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΟΥ: http://kostasxan.blogspot.com/2011/10/blog-post_4314.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου