Ετικέτες

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Η Συρία σκέφτεται το ρούβλι



ΔΕΥΤΈΡΑ, 24 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2011

Η Συρία σκέφτεται το ρούβλι

Η Συρία βρήκε απάντηση στις νέες οικονομικές κυρώσεις από μέρους της ΕΕ. Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας αυτής της χώρας της Μ. Ανατολής δήλωσε ότι η Δαμασκός στους λογαριασμούς στο εξωτερικό εμπόριο μπορεί να περάσει στο ρωσικό ρούβλι και το κινεζικό γιουάν.

Ερωτηθέντες από τη "Φωνή της Ρωσίας" εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι αυτό θα βοηθήσει το ρούβλι να ενισχυθεί σαν περιφερειακό αποθεματικό νόμισμα, όμως τονίζουν ότι το θέμα χρειάζεται προσοχή και εκτός αυτού δεν πρέπει να προκληθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΕΕ συνεχώς αυξάνει την πίεση πάνω στη Συρία. Αμέσως μετά τις πολιτικές κυρώσεις, όπως η απαγόρευση της εισόδου στην ΕΕ μιάς σειράς αξιωματούχων, ακολουθούν όλο και νέες οικονομικές κυρώσεις. Ήδη εφαρμόζεται απαγόρευση στην αγορά πετρελαίου από τη Δαμασκό και πρόσφατα είχαν παγώσει τα ενεργητικά της Εμπορικής Τράπεζας της Συρίας και της Τράπεζας Υποθήκης. Επίσης οι Βρυξέλλες έχουν επιβάλει μορατόριουμ στην επένδυση χρημάτων στον τομέα του πετρελαίου, στην παραχώρηση τραπεζικών δανείων και την αγορά μετοχών συριακών εταιριών. Και το κύριο, απαγορεύθηκε η εισαγωγή στη Συρία μετρητών ευρώ. Και δεν είναι και πολύ μακριά η πλήρης διακοπή όλων των πράξεων στο κοινό νόμισμα της Ευρώπης.

Πάντως, στη Δαμασκό ήδη δήλωσαν ότι το εξωτερικό εμπόριο από αυτό δεν θα πληγεί. Οι βασικοί εταίροι της Συρίας είναι η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία. Και μ΄αυτούς οι αρχές της Συρίας είναι πρόθυμες να περάσουν σε απευθείας λογαριασμούς στα εθνικά νομίσματα, συμπεριλαμβανομένων και του ρουβλιού και του γιουάν. Τεχνικά αυτό δεν είναι δύσκολο, λέει ο επικεφαλής της Ένωσης Ρωσικών Τραπεζών Γκαρεγκίν Τοσουνιάν:

- Υπάρχει μεγάλη πείρα δουλειάς σε άμεσες ισοτιμίες νομισμάτων, δεν είναι υποχρεωτικό να δουλεύει κανείς μέσω ενδιάμεσων ισοτιμιών. Μπορεί με την πάροδο του χρόνου να υιοθετηθούν και άμεσες ισοτιμίες. Όμως στο αρχικό στάδιο, ίσως, θα χρησιμοποιούνται ενδιάμεσες ισοτιμίες. Εδώ δεν βλέπω οποιαδήποτε τεχνικά προβλήματα. Το κύριο είναι ότι το ρωσικό ρούβλι ξανά και ξανά κάνει αισθητή την παρουσία του σαν ένα από τα αξιόλογα παγκόσμια νομίσματα.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Συρίας Αντίμπ Μαγιάλεχ, οι συριακές τράπεζες είναι πανέτοιμες για συνεργασία με τους ρωσικούς δανειστικούς οργανισμούς. Το μόνο που απομένει είναι το άνοιγμα λογαριασμών. Αυτό θα δώσει στη Συρία τη δυνατότητα να εμπορεύεται με τη Ρωσία και μέσω αυτής να πραγματοποιεί πράξεις με εταιρίες σε άλλες χώρες. Ακριβώς σ΄αυτό οι εμπειρογνώμονες διαβλέπουν ρίσκα για τις ρωσικές τράπεζες, οι οποίες μπορούν οι ίδιες να βρεθούν στο καθεστώς των κυρώσεων.

Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών της Ρωσίας και της Συρίας πέρυσι ανήρθε περίπου στα 2 δισεκ. δολάρια. Ο βασικός όγκος αναλογεί στους εξοπλισμούς. Ωστόσο η Δαμασκός και η Μόσχα σκοπεύουν τη διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων. Μάλιστα η Συρία θέλει να ενταχθεί στην Τελωνιακή Ενωση της Ρωσίας, του Καζαχστάν και της Λευκορωσίας. 

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις σύντομα θα ολοκληρωθούν. Και το πέρασμα της χώρας στους λογαριασμούς σε ρούβλια μόνο θα επιταχύνουν τη διαδικασία οικονομικής ολοκλήρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου