Ετικέτες

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Ενταλμα για οπλαρχηγό του UCK



ΚΥΡΙΑΚΉ, 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2011

Ενταλμα για οπλαρχηγό του UCK

Ο Φατμίρ Λιμάτζ είχε καθήσει στο παρελθόν στο εδώλιο του Δικαστηρίου της Χάγης. Τώρα καταζητείται και μάλλον θα ξανακαθήσει παρά τις πολλές του φιλίες σε Βαλκάνια και ΗΠΑ.
Εντεκα χρόνια μετά τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, ένας από τους πρωταγωνιστές τους, ο Φατμίρ Λιμάτζ, εκ των διοικητών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (του διαβόητου UCK), αντιμετωπίζει την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη.

Ο Φατμίρ Λιμάτζ είχε καθήσει στο παρελθόν στο εδώλιο του Δικαστηρίου της Χάγης. Τώρα καταζητείται και μάλλον θα ξανακαθήσει παρά τις πολλές του φιλίες σε Βαλκάνια και ΗΠΑ. Πριν από λίγες μέρες, η αποστολή της Ε.Ε. στο Κόσοβο (EULEX) απήγγειλε κατηγορίες κατά του Λιμάτζ και άλλων δέκα Αλβανών Κοσοβάρων «για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου διάφορων βαθμών, εναντίον πολιτών και αιχμαλώτων πολέμου». Το κατηγορητήριο αναφέρεται στην περίοδο του καλοκαιριού του 1999, αμέσως μετά τη λήξη των ΝΑΤΟϊκών αεροπορικών βομβαρδισμών που ισοπέδωσαν τα εδάφη της πρώην Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που ο Λιμάτζ θα οδηγηθεί στο εδώλιο, δεδομένου ότι το 2005 είχε επίσης δικαστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τους ίδιους λόγους, αλλά αθωώθηκε λόγω «ελλιπών στοιχείων». Στη συνέχεια, κι αφού η αθωωτική απόφαση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους Αλβανούς Κοσοβάρους, ο Λιμάτζ ανέλαβε το υπουργείο Μεταφορών της κυβέρνησης του Χασίμ Θάτσι, αποκτώντας βουλευτική ασυλία, γεγονός που τώρα εμποδίζει την εκτέλεση εντάλματος σύλληψης από την EULEX.

«Τόσο οι ηγέτες του UCK όσο και ο πρωθυπουργός Θάτσι ξέρουν ότι είμαι αθώος» σχολίασε ο Λιμάτζ, επικαλούμενος έμμεσα τη μακρόχρονη προσωπική φιλία του με τον κοσοβάρο πρωθυπουργό (που διετέλεσε και πολιτικός ηγέτης του UCK υπό το ψευδώνυμο «Το Φίδι»), αλλά και την πολιτική ασυλία που δόθηκε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στα στελέχη του UCK, αμέσως μετά τη λήξη του «πολέμου των δειλών» όπως είχαν ονομαστεί οι ΝΑΤΟΪκοί βομβαρδισμοί σε εκείνον, τον πρώτο -ιστορικά- «ανθρωπιστικό πόλεμο». Πράγματι, αν και ο UCK, η οργάνωση των Αλβανών Κοσοβάρων είχε συμπεριληφθεί στη διεθνή λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, το 1998 οι ΗΠΑ τον αφαίρεσαν «και άσκησαν παρασκηνιακές διπλωματικές πιέσεις στη Βρετανία και τη Γαλλία να πράξουν το ίδιο».

Ο «εξαγνισμός» του UCK προωθήθηκε παρά το γεγονός ότι συνεργαζόταν ανοιχτά με την Αλ Κάιντα, ενώ είχε καταγγελθεί για στρατολόγηση παιδιών ηλικίας ακόμη και 13 ετών ως ένοπλα μέλη του, κι είχε εμπλακεί στην ανατριχιαστική υπόθεση της κλοπής οργάνων (Υπόθεση του Κίτρινου Σπιτιού) κατά την οποία αφαίρεσε τα όργανα 300 σέρβων αιχμαλώτων που εκτελέστηκαν, και τα διέθεσε στο παράνομο διεθνές εμπόριο ανθρώπινων οργάνων.

Ο ίδιος ο Λιμάτζ είναι ήδη πρωταγωνιστής σε σκάνδαλο υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος, γεγονός που -έπειτα από διεθνείς διπλωματικές παραινέσεις- τον οδήγησε εκτός κυβέρνησης κατά την τωρινή, δεύτερη θητεία του Θάτσι. Αν και πολιτικά απομονωμένος ο Λιμάτζ, αποφεύγει τη σύλληψη «μετά από έντονες νομικές αντιπαραθέσεις της EULEX με τις αρχές του Κοσόβου» όπως επισημαίνει η «Ουάσιγκτον Ποστ», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Θάτσι αρνείται να άρει την ασυλία του διεφθαρμένου πολιτικού φίλου της. Το αποτέλεσμα είναι να αδυνατούν οι ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές να ορίσουν ημερομηνία έναρξης της δίκης του Λιμάτζ και των άλλων δέκα κατηγορούμενων Αλβανών Κοσοβάρων.
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=18/09/2011&id=310611 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου