Ετικέτες

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Ειδική Διοικητική Μέριμνα για τις Ειδικές Δυνάμεις


Ειδική Διοικητική Μέριμνα για τις Ειδικές Δυνάμεις

Μαΐου 13, 2011 — Χρήστος | Επεξεργασία




Πίσω από τους μαχητές, υπάρχουν κάποιοι άλλοι που τους υποστηρίζουν. Είναι αυτοί που διαχειρίζονται τα υλικά, τα επισκευάζουν, τα πακετάρουν και τα στέλνουν ή τα ρίχνουν με αλεξίπτωτο. Πολλές φορές τεχνίτες είναι απαραίτητο  ν’ ακολουθούν ένα τμήμα, για να μπορούν αν χρειασθεί, να επισκευάσουν την βλάβη επί τόπου.

Οι οπλουργοί θα διορθώσουν κάποια  δύσκολη εμπλοκή, οι τεχνίτες τηλεπικοινωνιών, θα βοηθήσουν σε βλάβη κάποιου ασυρμάτου και οι τεχνίτες πλωτών μέσων θα μπορέσουν να βάλουν μπρος τη μηχανή που κόλλησε στη μέση του πουθενά. Οι γιατροί και οι νοσοκόμοι θα σκύψουν στον τραυματία, ενώ μπορεί να γίνεται “χαμός” γύρω τους, για να τον σώσουν και να τον μεταφέρουν πίσω ζωντανό, για καλύτερη περίθαλψη.
Πάντα υπάρχει πολύ δουλειά! Όταν θα χρειασθεί δε, να συνοδεύσουν ένα τμήμα, θα πρέπει να είναι εξ’ ίσου εκπαιδευμένοι σαν μαχητές για να μπορούν να αντιδράσουν στον κίνδυνο σωστά. Αυτή είναι και η σημαντική διαφορά στο χώρο των ειδικών δυνάμεων. Πρώτα μαχητής και μετά οτιδήποτε άλλο! Αναλλοίωτη και αμετάβλητη αρχή.
Έτσι η εκπαίδευση στα της μάχης για όλο αυτό το προσωπικό των ειδικών δυνάμεων, έχει τελείως διαφορετική σημασία απ’ ό,τι πιθανόν σε άλλους ομοειδείς συναδέλφους τους. Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι η άριστη γνώση του ειδικού υλικού. Δεν μπορούν να υποστηρίξουν ειδικά τμήματα, αν δεν μπορούν να ξεχωρίζουν και να χειρίζονται τα υλικά που αυτά τα τμήματα χρησιμοποιούν. Βασικά θα πρέπει να προσθέσω ότι όλα αυτά τα υλικά πρέπει να τα διαχειρίζονται άτομα μέσα στο χώρο των ειδικών δυνάμεων και όχι απ’έξω. Έξω ..ξεχνιούνται ή “χάνονται” αφού δεν τα γνωρίζουν.
Πολυπραγμοσύνη αλλά σε βάθος, είναι ένα κοινό μυστικό για το προσωπικό των ειδικών δυνάμεων! Για το προσωπικό που ασχολείται με διοικητική μέριμνα (ΔΜ) είναι ή πρέπει να είναι απαράβατος κανόνας. Ο τεχνίτης μηχανών πρέπει να γνωρίζει και από καύσιμα για παράδειγμα! Θα πρέπει να πιλοτάρει το ταχύπλοο σκάφος και να οδηγεί το αμάξι. Παράλληλα θα πρέπει να μπορεί να “ρίχνει” και με το πολυβόλο! Άλλωστε αυτό είναι και το νόημα της ενοποιημένης ή πολλαπλής ειδικότητας. Χρειάζεται εκπαίδευση συνεχώς.
Αλλά να πούμε και το αντίθετο. Οι “μάχιμοι” μην τα περιμένουν όλα από τους “βοηθητικούς”! Πρέπει και αυτοί να ξέρουν πέρα από την ειδικότητά τους και άλλα τεχνικά πράγματα. Δεν μιλάω για οδήγηση αυτοκινήτου, που είναι κάτι πολύ απλό και διαδεδομένο σήμερα. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν πώς παίρνει μπρος μια γενήτρια (Η/Ζ), ή μια εξωλέμβια μηχανή για παράδειγμα, ή να μπορούν να σταματήσουν μια αιμοραγία ενός συναδέλφου τους σε μια κρίσιμη στιγμή. Πρέπει να κατέχουν και άλλα χρήσιμα πράγματα ώστε να ανταπεξέρχονται σε δύσκολες συνθήκες όταν δεν βρίσκονται πιο ειδικοί.
Ας πάμε και λίγο  σε πιο ψηλά κλιμάκια. Εδώ χρειάζεται πρώτα απ’όλα σωστός συντονισμός!
Καλό δίκτυο επικοινωνιών, διαλειτουργικότητα και κοινή επιχειρησιακή εικόνα. Πιο απλά, χρειάζεται αυτοί που ασχολούνται με την διοικητική μέριμνα, να γνωρίζουν τι υλικά και εφόδια έχουν, που βρίσκονται και σε τι ποσότητα. Όταν δέχονται αιτήσεις, από μονάδες να μπορούν γρήγορα να συντονίζουν από που θα παραληφθούν και πως θα παραδοθούν. Ειδικά όταν πρόκειται για ιδιόμορφο ανεφοδιασμό με ρίψεις από τον αέρα ή με αμφίβιο τρόπο.
Οι μονάδες ειδικών δυνάμεων ή ειδικών επιχειρήσεων, ενεργούν οπουδήποτε, οποτεδήποτε. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανή η περίπτωση να ανεφοδιασθούν τουλάχιστον σε τρόφιμα και πυρομαχικά από τις εγγύτερες φίλιες στρατιωτικές μονάδες, αν ειδικά τα πυρομαχικά είναι του ίδιου τύπου. Αν δεν είναι, χρειάζεται ανεφοδιασμός με τον ταχύτερο τρόπο, που στην περίπτωση αυτή, είναι από τον αέρα. Ο συντονισμός αυτός πρέπει να γίνει σε κέντρα επιχειρήσεων και στρατηγεία, που έχουν την ευθύνη της εδαφικής περιοχής δράσης των ειδικών δυνάμεων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει απαραίτητα να υπάρχουν αξιωματικοί σύνδεσμοι, ή καλύτερα ομάδες συνδέσμων για να μπορούν εκτός των άλλων να συντονίζουν σωστά και έγκαιρα τέτοιες ενέργειες, συνεργαζόμενοι με τους αντίστοιχους συναδέλφους τους.
Όλοι αυτοί, πρέπει να προέρχονται από τον χώρο των ειδικών δυνάμεων και να είναι γνώστες της διοικητικής μέριμνας του στρατού. Το ιδανικό είναι να υπάρχει μια ειδική μονάδα διοικητικής μέριμνας των ειδικών δυναμεων, κάτω από ενιαία διοίκηση. Εκεί, εκτός από λόχους υλικών, εφοδιασμού και μεταφορών, τεχνικού, υγειονομικού κλπ, θα πρέπει να προβλέπονται και τέτοιες ομάδες συνδέσμων που να προσκολλώνται σε όποια διοίκηση ή στρατηγείο χρειάζεται, για τον καλύτερο συντονισμό και την υποστήριξη των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων.
Επιπλέον σε τέτοια ειδική μονάδα διοικητικής μέριμνας, θα εμπεριέχονται και κινητές ομάδες επισκευών (ΚΟΕ) για προώθησή τους με κάθε διαθέσιμο μέσον όπου χρειάζονται ή στην περίπτωση υγειονομικής υποστήριξης  ειδικές ιατρικές ομάδες βασικών ειδικοτήτων (χειρουργικές ομάδες) για να μεταφέρονται και να υποστηρίζουν τα ειδικά τμήματα.
Τυποποιημένες ενέργειες, ή αλλοιώς βασικές οδηγίες ενεργειών διοικητικής μέριμνας πρέπει να υπάρχουν, που θα καλύπτουν διαδικασίες συντονισμού και ελέγχου, αιτήσεις και αναφορές από και προς τις ενδιαφερόμενες μονάδες ειδικών δυνάμεων  και τα κέντρα επιχειρήσεων.
Αυτά πάντα μας απασχολούσαν από πολύ παλιά και είναι βέβαιο ότι και σήμερα απασχολούν το προσωπικό των ειδικών δυνάμεων όλων των στρατών του κόσμου. Όχι ότι και ο υπόλοιπος στρατός δεν έχει τις ίδιες ανησυχίες, αλλά στις ειδικές επιχειρήσεις υπάρχει μία σημαντική ιδιαιτερότητα. Δεν έχουν τον περιορισμό του χώρου. Μπορούν να ενεργούν παντού, ή όπως χαρακτηριστικά εκφράζεται “οπουδήποτε, οποτεδήποτε”! Αυτό σημαίνει πολύ ευέλικτη και καλά συντονισμένη διοικητική μέριμνα με χρήση κάθε μέσου, τρόπου και τεχνικής.
Όπως τα περιγράφω, είναι και το “δόγμα διοικητικής μέριμνας των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων” των Αμερικανών. Επειδή ο αριθμός των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων είναι μεγάλος και από όλους τους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων, αφού η διοίκησή τους είναι διακλαδική, έχουν οργανώσει μία Ταξιαρχία Υποστηρίξεως την 28η Ταξιαρχία Υποστηρίξεως (ΤΑΞΥΠ) Ειδικών Επιχειρήσεων “28th Sustainment Brigade Special Operations (Airborne), SBSO(A)” η οποία αναδιοργανώθηκε το 2008 για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις νέες επιχειρησιακές απαιτήσεις. Το έμβλημά της φαίνεται αριστερά.
Η Ταξιαρχία περιλαμβάνει το 112 Τάγμα Διαβιβάσεων, το Τάγμα Ειδικής Συνθέσεως, 6 Ομάδες Συνδέσμων Ειδικών Επιχειρήσεων και 2-3 Ομάδες ΥγειονομικούΡόλου 2. Παράλληλα η Ταξιαρχία διαθέτει το Ειδικό Επιτελείο ΔΜ Ειδικών Επιχειρήσεων.
Οι Ομάδες Συνδέσμων  (Special Operations Liaison Teams, SOLE) έχουν σαν αποστολή να “κουμπώνουν” πάνω σε επιτελεία και στρατηγεία συμβατικών μονάδων ή σχηματισμών όλων των κλάδων και να συντονίζουν και υλοποιούν την υποστήριξη ΔΜ των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων όπου απαιτείται. Αποτελούνται από αξιωματικούς-επιτελείς και υπαξιωματικούς, κατάλληλα εκπαιδευμένους και γνώστες των διαδικασιών υποστήριξης και  του συστήματος ΔΜ όλων των κλάδων των ενόπλων δυνάμεων. Η σύνθεσή τους και η δύναμή τους εξαρτάται από την αποστολή και από  τον τύπο του επιτελείου που θα προσκολληθούν.
Το Ειδικό Επιτελείο ΔΜ συντονίζει και προσπαθεί να καλύψει όλες τις ανάγκες ΔΜ των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων σε ένα θέατρο επιχειρήσεων. Πολλές φορές και σε περισσότερα.
Το Τάγμα Διαβιβάσεων υποστηρίζει και καλύπτει όλες τις απαιτήσεις επικοινωνιών, τόσο της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, όσο και των μονάδων, σε παγκόσμια εμβέλεια. Συμπεριλαμβάνεται και η επισκευή και αναπλήρωση υλικών και ανταλλακτικών.
Το Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης διαθέτει 2-3 Λόχους με μικτή σύνθεση και δυνατότητα συσκευασίας υλικών, τήρησης ανταλλακτικών, επισκευών κλπ., με δυνατότητα μετακίνησης και ανάπτυξης Κινητών Ομάδων Επισκευών (ΚΟΕ) οπουδήποτε στον κόσμο, για την υποστήριξη μονάδων ειδικών επιχειρήσεων και προωθημένων Βάσεων Επιχειρήσεων. Ένας τέτοιος Λόχος, είναι αναπτυγμένος σήμερα στο Αφγανιστάν στην Αεροπορική Βάση του Bagram, προς υποστήριξη των ειδικών επιχειρήσεων εκεί. Παράλληλα τμήματα του Λόχου έχουν προσκολληθεί σε προωθημένες Βάσεις Επιχειρήσεων ειδικών δυνάμεων.
Τόσο αυτό το Ειδικό Τάγμα όσο και το Τάγμα Διαβιβάσεων, έχουν ειδική τακτική συγκρότηση, ανεξάρτητα από την διοικητική, που επιτρέπει σε ελάχιστο χρόνο την ανάπτυξη προσωπικού αλλά και την μεταφορά ή προώθηση συλλογών ειδικού υλικού όπου χρειασθεί. Δηλαδή έτοιμα “πακέτα” για αποστολή.
Οι υγειονομικές ομάδες αποτελούνται από γιατρούς και νοσοκόμους κρισίμων ειδικοτήτων θα έλεγα, (ειδικούς παθολόγους, χειρούργους, διαφόρων ειδικοτήτων, αναισθησιολόγους, βοηθητικό προσωπικό ανανήψεως και αιμοδοσίας κλπ) που τους επιτρέπει να διαχειρίζονται ασθενείς με σοβαρά τραύματα, να τους σταθεροποιούν και να τους προωθούν προς τα “πίσω” για περισσότερη φροντίδα. Το σημαντικότερο είναι ότι όλα τους τα υλικά και όργανα είναι εύκολα στη μεταφορά με κάθε μέσον, ακόμη και με ρίψη, ώστε να μπορούν να μετακινούνται ανά πάσα στιγμή, και στις πιο δύσβατες και αφιλόξενες περιοχές με σχετική αυτοδυναμία σε ενέργεια, λειτουργία χειρουργίου και διαβίωση γενικότερα.
Όλο το στρατιωτικό προσωπικό της 28 ΤΑΞΥΠ είναι υποχρεωτικά αλεξιπτωτιστές, ώστε να μπορούν να ρίπτονται αν χρειασθεί, για να συναντήσουν μονάδες και τμήματα ειδικών επιχειρήσεων.
Πίσω λοιπόν από τους επίλεκτους μαχητές, που πολλές φορές σκόπιμα, ακούγονται πολύ και “παίρνουν” την δόξα, υπάρχουν και λειτουργούν αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά άλλοι και αυτοί μαχητές στο είδος τους, που υποστηρίζουν και μάλιστα καταλυτικά τους πρώτους. Οι μάγειροι, οι τεχνίτες, οι χειριστές μηχανημάτων, οι αποθηκάριοι, οι γιατροί και οι νοσοκόμοι,  ακολουθούν πιστά και με συνέπεια παντού τους μαχητές. Είναι συνήθως αφανείς, αλλά απαραίτητοι. Απαραίτητοι σε υπερθετικό βαθμό! Χωρίς αυτούς οι μαχητές είναι ..ανεπαρκείς.
Ανιχνευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου