Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Η Ιταλία κέρδισε την έφεση για την παρουσία των σταυρών στις αίθουσες διδασκαλίας
Οι Ευρωπαίοι δικαστές αναγνώρισαν ότι η έκθεση του Σταυρού είναι "η έκφραση της πολιτιστικής και θρησκευτικής ταυτότητας των χωρών με χριστιανική παράδοση". (φωτογραφία AFP) |
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ, Γαλλία (AP)
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που εδρεύει στο Στρασβούργο, συνεδρίασε την Παρασκευή και αποφάσισε ότι είναι αποδεκτή η έκθεση των σταυρών στις αίθουσες διδασκαλίας στα δημόσια σχολεία.
Η απόφαση αυτή που αφορά την παρουσία των σταυρών στις σχολικές αίθουσες στην Ιταλία, θα εφαρμοστεί σε όλα τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.
«Σήμερα κέρδισε το λαϊκό αίσθημα στην Ευρώπη», δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Φράνκο Φρατίνι.
Η υπόθεση χρονολογείται από το 2002, όταν η Soile Lautsi, μια γυναίκα φινλανδικής καταγωγής, είχε καταθέσει μήνυση κατά του ιταλικού Υπουργείου Παιδείας, απαιτώντας την απόσυρση των σταυρών που κρέμονται στο σχολείο των παιδιών της στη Άμπονο Τέρμε (Βόρειο ανατολική Ιταλία).
Αφού διέσχισε όλες τις βαθμίδες των ιταλικών διοικητικών δικαστηρίων, μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας, η αίτηση στάλθηκε το 2006 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το τελευταίο, που συνεδρίασε σε ένα απλό σχήμα επτά δικαστών, τον Νοέμβριο του 2009, είχε δικαιώσει την ενάγουσα, η οποία ισχυριζόταν ότι η παρουσία αυτών των θρησκευτικών συμβόλων θα μπορούσε να θεωρηθεί παραβίαση της αρχής της κοσμικότητας, είχε βγάλει την ετυμηγορία ότι ο σταυρός θα μπορούσε να παρεξηγηθεί από τους άθεους και μη-Χριστιανούς, και είχε απαιτήσει την «θρησκευτική ουδετερότητα».
Η ιταλική κυβέρνηση, καθώς και αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με πλειοψηφικό πληθυσμό Καθολικό ή Ορθόδοξο, έκαναν έφεση, και η συζήτηση πήρε ευρωπαϊκή διάσταση: η Ρώμη και άλλοι υποστήριξαν ότι ο σταυρός είναι ένα σύμβολο των ιστορικών και πολιτιστικών -χριστιανικών- ριζών της Ευρώπης, ενώ ορισμένες χώρες, κυρίως βόρειες, είδαν στην περίπτωση αυτή παραβίαση της αρχής της κοσμικότητας και του αυστηρού διαχωρισμού εκκλησίας - κράτους.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο συνεδρίασε αυτή τη φορά σε «μεγάλη συνεδρίαση" (που αποτελείται από 19 δικαστές), έβγαλε την ετυμηγορία του: «αν και πρέπει να βλέπουμε πρωτίστως το σταυρό ως θρησκευτικό σύμβολο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την ενδεχόμενη επιρροή που θα μπορούσε να έχει η έκθεση ενός σύμβολου αυτής της φύσης στους τοίχους των αιθουσών διδασκαλίας στους μαθητές».
«Το δικαστήριο θεωρεί επίσης ότι η «υποκειμενική αντίληψη» της αιτούσας, αν και δικαιολογημένη και νόμιμη, δεν αρκεί για να χαρακτηρίσει ως παραβίαση» της υποχρέωσης σεβασμού των θρησκευτικών και φιλοσοφικών πεποιθήσεων των γονέων (άρθρο 2 του πρωτοκόλλου Αρ. 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, δικαίωμα στην εκπαίδευση).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου