Σηήρα Φράνκελ Ιεροσόλυμα- Ιόνα Κραίγκ Σαναά / TIMES ΛΟΝΔΙΝΟΥ (Μετάφραση: Χρήστος Βούλγαρης)
Ενώ πολύς κόσμος σ’ όλη την Μ. Ανατολή έχει στραμμένη την προσοχή του στην Αίγυπτο, το Ισραήλ έχει κυριευθεί από φόβο λόγω της επανάστασης στην γείτονα χώρα, επειδή φοβάται ότι μπορεί να οδηγήσει στην κατάληψη της εξουσίας από τους Ισλαμιστές.
Απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο χθές, ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, έκρουσε ξανά τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας το έθνος να είναι προετοιμασμένο «για οποιοδήποτε αποτέλεσμα» και ορκίστηκε ότι «θα ενισχύσει την ισχύει του Ισραηλινού κράτους»
Συμφώνα με μία δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύτηκε εχθές στο Yediot Ahronot 59% των ερωτηθέντων Ισραηλινών πιστεύουν ότι ένα Ισλαμικό καθεστώς θα αναλάβει τα ηνία της Αιγύπτου μετά τις διαδηλώσεις.
Πολλοί Ισραηλινοί δηλώνουν ότι «ανησυχούν πολύ» από την άνοδο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας η οποία ήταν παράνομη επί Μουμπάρακ αλλά μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε μια νέα κυβέρνηση.
Η Αδελφότητα, η οποία έχει στενούς δεσμούς με τους μαχητές της Χαμάς που διοικούν την λωρίδα της Γάζας, έχει τηρήσει μια αντί- Ισραηλινή στάση στο παρελθόν αλλά ένας εκπρόσωπος της υποσχέθηκε ότι «θα συνεχίσει να τηρεί» τις ειρηνευτικές συμφωνίες τις οποίες είχε υπογράψει ο κ. Μουμπάρακ.
Όμως αυτές οι διαβεβαιώσεις δεν έχουν πείσει. «Νομίζω ότι οι Ισραηλινοί ήδη θεωρούν την Μουσουλμανική Αδελφότητα ως τρομοκρατική οργάνωση. Αν αναλάβει την εξουσία αυτό θα σημάνει περισσότερη υποστήριξη στην Χαμάς και στους άλλους εχθρούς του Ισραήλ» δήλωσε ο Ρόνεν Σαουλί, ένας Ισραηλινός δημοσιογράφος ο οποίος εργάζεται στην εβραιόφωνη ραδιοφωνική υπηρεσία του Ισραηλινού στρατού.
Ο κ. Νετανανιάχου κατάστησε σαφές ότι δεν έχει σε μεγάλη εκτίμηση τους χιλιάδες Αιγυπτίους οι οποίοι έχουν ξεχυθεί στους δρόμους ζητώντας καθεστωτική αλλαγή.
«Οι διαδηλωτές θέλουν να μετατραπεί η Αίγυπτος σε μια ακόμη λωρίδα της Γάζας, κυβερνώμενη από εξτρεμιστές οι οποίοι αντιτίθενται στην έννοια της δημοκρατίας» δήλωσε…
Διαδηλώσεις είχαν επίσης πλημμυρίσει την Σαναά καθώς χιλιάδες λαού διαδήλωσαν τόσο σε συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης όσο και των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων εχθές, , την μέρα που η αντιπολίτευση είχε ονομάσει ως «μέρα της οργής της Υεμένης».
Περίπου 20.000 διαδηλωτές της αντιπολίτευσης κατέβηκαν στους δρόμους καλώντας τον πρόεδρο Αλί Αμπτουλάχ Σαλέχ να παραιτηθεί, εμπνευσμένοι από τις εξεγέρσεις στην Τυνησία και στην Αίγυπτο.
Τα αιτήματα τους για δημοκρατικές εκλογικές μεταρρυθμίσεις διατυπώθηκαν μια μέρα μετά αφότου ο δικτάτορας ανάγγειλε στο κοινοβούλιο της Υεμένης ότι δεν θα είναι υποψήφιος για επανεκλογή το 2013 και ανακοίνωσε μια σειρά μεταρρυθμίσεων στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και ριζικές περικοπές φόρων για να εξευμενίσει τους εξοργισμένους πολίτες της Υεμένης.
Στην Συρία οι ακτιβιστές χρησιμοποίησαν το facebook για να κινητοποιήσουν τους διαδηλωτές για «μία μέρα οργής» αμέσως μετά την λήξη των προσευχών της Παρασκευής.
Geopolitics & Daily News: Ευχαριστούμε θερμά το φίλο και επισκέπτη του ιστολογίου, Χρήστο
Geopolitics & Daily News: Ευχαριστούμε θερμά το φίλο και επισκέπτη του ιστολογίου, Χρήστο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου